Mættende morgenmadsgryde på bål

Sidst opdateret:
Morgenmadsgryde tilberedes i en bålgryde i gløderne

Som du sikkert har hørt tusinde gange før, er den bedste måde at starte dagen på med et godt, solidt måltid mad. Og det gælder ikke mindst for de morgener, som starter i naturen. I dette blogindlæg giver vi et nemt og lækkert bud på, hvad du kan lave til morgenmad, når du overnatter i det fri. Retten kalder vi “morgenmadsgryde på bål”, og den består primært af æg og de rester, som er tilovers fra aftensmad dagen før. Du slipper således for at medbringe en masse forskellige ingredienser i rygsækken, og du undgår madspild. Win-win!

Idéen med morgenmadsgryde på bål er, at det hele skal laves i én gryde over et bål, hvor du samtidig kan sidde og få varmen. Start et bål som det første, når du vågner, og lad det brænde sig til gløder, mens du får øjne. Når bålet er fuld af varme, knitrende gløder, er det klar til at tilberede din morgenmad og morgenkaffe. Det kalder vi ægte morgenhygge!

Opskrift på morgenmadsgryde på bål

Egentlig kræver denne ret ikke den store opskrift. Det vigtigste er, at du har æg, et bål og det båludstyr, der er nødvendigt for at lave morgenmad over bål. Derudover kan du bare tilføje de madvarer, som du har til rådighed. Hvis du ikke har nogle kødrester fra dagen før eller bare gerne vil gøre morgenmaden endnu mere lækker, kan du tilføje skinkestykker eller stegt bacon.

Opskriften svarer til 1 portion.

Det skal du bruge:

 • Rester af kød, grøntsager, ost og alt hvad du ellers har
 • 3 æg
 • 1 lille bålgryde
 • 1 lille bål 
 • 1 tang til at holde gryden med, når du spiser
 • Spisegrej

Sådan gør du:

 1. Start et bål så snart du vågner, og lad det brænde til gløder.
 2. Når der er masser af gløder på bålet, kommer du kød, grøntsager og hvad du ellers har ned i gryden.
 3. Slå 3 æg ud i gryden, så det meste af indholdet er dækket af æggemassen.
 4. Sæt gryden direkte på gløderne, og læg låget på. Drej den gerne rundt efter behov. 
 5. Når æggene i toppen er faste, er din morgenmadsgryde færdig.
 6. Spis morgenmaden med det samme. Den bliver lidt kedelig, når den er blevet kold.

Tips til morgenmad i naturen

Det bedste tip, når du skal overnatte og dermed nyde flere måltider i naturen, er at bruge de samme ingredienser i retterne, og genbruge så meget som muligt. Hvis du pakker resterne fra aftensmaden ordentligt ned i en luftæt beholder, kan det sagtens holde til dagen efter og bruges i din morgenmad.

Denne opskrift på morgenmadsgryde er et godt eksempel på, hvor nemt og hurtigt det kan være at lave morgenmad i naturen, uden at skulle medbringe en helt masse forskellige ingredienser og køkkenredskaber, som fylder og vejer i bagagen. Så længe du har et bål, en lille gryde, nogle æg og rester fra dagen før, er du rustet til at lave et godt, solidt måltid.

Mangler du udstyr, der er velegnet til madlavning over bål, kan du finde det og meget andet her