Båludstyr

Sortér efter
Mærke
Farve
Størrelse

Kom i gang med at lave bålmad med det rigtige båludstyr

De fleste kan hurtigt blive enige om, at det er både sjovt og hyggeligt at lave mad udenfor. Glødende kul eller et knitrende bål med slikkende flammer skaber en helt speciel stemning, du sjældent får, når du står ved dit komfur eller almindelige havegrill. Bålmad har desuden en lækker, karakteristisk smag. At lave dejlig mad ude kræver blot det rigtige båludstyr.

Når du skal ud på en længere vandre- eller jagttur, hvor du planlægger at overnatte en eller flere dage i det fri, er det ikke længere en mulighed blot at medbringe madpakker eller tilberedt mad i fikse food jugs, der holder det varmt. Det er dog yderst vigtigt at få noget mættende og næringsrigt mad i maven. Mad giver dig både ny energi, gør at du kan holde varmen og at du i sidste ende kan nyde din tur og få mest muligt ud af din friluftstid.

Ligegyldigt om du skal lave bålmåd på jagt-, vandre- eller campingture eller har en drøm, om at du og familien skal have bålhygge med snobrød og skumfiduser i baghaven, skal du have det korrekte båludstyr. Vores bedste råd er: køb bålgrej, der passer til dine behov.

Hvilket bålgrej skal du bruge for at komme i gang?

Det kan være udfordrende at finde det helt rigtige båludstyr til dine behov. Men her på Friluft.dk har vi et godt udvalg af båludstyr fra blandt andet kvalitetsmærker som Petromax og Muurikka, og vi gør vores bedste for guide dig gennem købsprocessen.

Båludstyr til at få gang i bålet

Inden du overhovedet kan komme i gang med at lave bålmad, skal du først og fremmest have lavet ild. For at gøre denne proces så let og lige til som muligt, anbefaler vi, at du anskaffer dig et tændstål og et praktisk pusterør. Med sådant båludstyr er det let at lave gnister og få pustet disse ordentlig i gang, så flammerne får fat. Med et pusterør kan du desuden holde en sikker afstand til dit nystartede bål, så du hverken kommer til at brænde dig eller indånde røgen.

Småt men godt – et lager af basisudstyr

Når du skal begynde at opbygge dit arsenal af bålgrej, er det en god idé at starte med at købe båludstyr, du kan bruge til at lave mange forskellige typer mad. Du kommer derfor langt med en bålgryde, stegeplade, grillrist, grillkurv eller bålspyd.

Med en stegeplade til bål bliver det superlet at lave bålmad. På den flade plade, kan du nemlig tilberede et væld af forskellige retter. Da den ikke har sider, er det let at vende mad som f.eks. pandekager eller saftige bøffer. Hvis stegepladen har ben, kan du sætte den direkte i bålet.

Som basisudstyr er en grillrist også et godt valg. Du kan enten tilberede din mad direkte på grillristen eller bruge den sammen med andet stege- og kogeudstyr som f.eks. en stegeplade uden ben eller en bålpande. Sæt den blot ned i bålet for at skabe afstand til varmekilden, så det bliver lettere at styre stegeprocessen.

Du kan også vælge en mobil grillkurv, der består af to grillriste, som du samler omkring det, du skal tilberede over bål. Ligesom en grillrist, giver en grillkurv til bål din steak, kyllingebryst eller grøntsager dekorative markeringer, der emmer af grillmagi.

Sidst men ikke mindst får du med et bålspyd en “forlænget” arm, der gør det let at grille smagfulde småtterier som pølser, grøntsager og skumfiduser uden at komme for tæt på bålets flammer.

Husk også at anskaffe dig forskelligt tilbehør til båludstyr som en spatel samt grill- og kultang, så du kan vende din mad og sikre dig, at alt er stegt til perfektion. Vigtigt er det også at købe dig en god multicleaner og grillbørste, så du kan rengøre dine kogeplader, grillriste, gryder og bålspyd, så de er klar til næste gang, du skal lave lækker bålmad.

Med båludstyr som det, vi har anbefalet her, kan du tilberede alle typer kød og grøntsager samt lave lækre supper og gryderetter og koge vand til din morgenkaffe eller -te. Det giver således basis for varierede måltider, der kan holde dig mæt og glad længe. Med alsidigt madlavnings- og båludstyr af høj kvalitet kommer du langt for din indledende investering.

Lav bålmad til flere

Det kan også være, at din udfordring i forhold til at købe båludstyr er, at du skal lave bålmad til flere mennesker, end du plejer. Med et stegebræt, som du kan opstille ved siden af dit bål, får du mulighed for at tilberede kylling, fisk eller andre slags fileter, mens du også steger lækre grøntsager på din stegeplade, bålpande eller grillrist. Et stegebræt giver dig således mulighed for at lave mad til flere mennesker på en gang.

Mere specialiseret båludstyr

Når du har fået købt dig alt det bålgrej, der er need to have, når du skal lave lækker mad i naturen eller baghaven, er det naturligt at begynde at overveje, hvilket båludstyr der så kunne være nice to have, selvom det måske ikke kan bruges til at tilberede nær så mange forskellige ting. Her tænker vi for eksempel på båludstyr som en fiskeholder eller pizzaspade, der gør det endnu lettere at tilberede delikate fisk og sprøde pizzaer. Selvom de ikke er så alsidige som mange af vores andre produkter, er de fuldstændig perfekte til netop det, de er skabt til.

Du kan også investere i et sandwich- eller vaffeljern til bål. Med et sandwichjern er det let at lave sprøde toast, bagels og selvfølgelig sandwich. Det kan nemlig bruges direkte i bålet eller grillens flammer, fordi jernets sider holdes tæt samlet. Det samme kan et vaffeljern, der er udstyret med en smart krog på skaftet, der holder de to sider tæt sammen, så intet af dejen løber ud. Det lange skaft på sandwich- og vaffeljernene i vores sortiment gør det muligt at holde en sikker afstand til flammerne, når du laver lækre måltider og dejlige desserter.

Hvis du holder af at fiske, når du er på tur eller ofte kommer til at dagdrømme om en lun toast med skinke og ost eller en pizza med det hele, bør du altså overveje at udvide dit båludstyrsdepot med mere specialiseret bålmadsudstyr. Selvom du måske ikke tager det med hver gang, kan specialiseret båludstyr nemlig være med at forsøde din friluftstid.