Liggeunderlag

Sortér efter
Mærke
Farve
Størrelse

Liggeunderlag der holder dig varm og komfortabel

Varme og komfort er nøgleord, når du er ude i naturen. Du bliver hjulpet godt på vej, hvis du tager det rigtige outdoor-tøj på, men når du skal sove, skal der mere hjælp til. Kulden sniger sig nemt ind i løbet af natten, og et stort skridt til en lun nat er et godt liggeunderlag. De bedste liggeunderlag har en høj kvalitet og er fremstillet i holdbart materiale. Der er dog mange udgaver, og de kan alle noget forskelligt, så der findes ikke ét, der er bedst for alle. Vi guider dig til at finde det liggeunderlag, der passer bedst til dig og dine outdoor-eventyr.

Kig efter R-værdi

En af de vigtigste specifikationer ved liggeunderlag er deres R-værdi, så den bør du lægge mærke til. R-værdien indikerer, hvor meget liggeunderlaget isolerer – det vil sige, hvor godt du kan holde varmen på det. Jo koldere jorden er, jo højere R-værdi skal dit liggeunderlag have.

Et godt liggeunderlag har ikke nødvendigvis en høj R-værdi, for det kommer helt an på dine behov. Er det vigtigst, at det er varmt, at det ikke vejer meget, eller at det er kompakt? Sover du kun udenfor om sommeren, kan du for eksempel nøjes med en lav R-værdi og på den måde få et lettere og mere kompakt liggeunderlag.

For at give dig en idé om, hvad de forskellige R-værdier dækker over, kan de groft inddeles i sæsoner:

  • 0-1 er godt til sommersæsonen og indendørs brug
  • 1,5-3,5 til sent forår, sommer og tidligt efterår
  • 4-5 til mild vinter
  • 6-10 til iskold vinter med mere ekstreme forhold.

Kend de forskellige typer liggeunderlag

På samme måde som så meget andet til outdoor-livet er der forskellige typer liggeunderlag, der har hver deres fordele og ulemper. Du kan vælge mellem skumunderlag samt selvoppustelige og oppustelige liggeunderlag.

Skumunderlag

Liggeunderlag i skum er den billige løsning, og de er samtidig praktiske og gode til mange formål. De har enten lukkede eller åbne celler, hvor de lukkede celler giver en højere kvalitet uden at være meget dyre end de åbne.

Et skumunderlag er praktisk, fordi det bare kan rulles sammen og spændes fast på din rygsæk, uden du skal presse det sammen først. Det kan nemlig ikke komprimeres, så det er nemt at have med at gøre. Og så har det en høj R-værdi set i forhold til den lave vægt.

En fordel ved skumunderlag er også, at du kan opbevare det, som du vil. Du kan rulle det sammen, opbevare det udrullet, og du skal ikke tænke over, om det ligger i en fugtig kælder eller på et tørt loft.

Oppusteligt liggeunderlag

Oppustelige liggeunderlag består af et slidstærkt og let yderlag og luft indvendigt – i nogle tilfælde et isolerende materiale, så det bliver varmere at ligge på. Det er vigtigt med et godt materiale, fordi det skal pustes op, og hvis der går hul, er det ikke et særlig godt liggeunderlag længere.

Et oppusteligt liggeunderlag fylder ikke særlig meget, når det er rullet sammen, fordi du kan få luften ud af det. Derudover er det et let liggeunderlag sammenlignet med andre typer. Samtidig ligger du godt på det, fordi det er fyldt med luft, så du kommer væk fra jorden. Det pustes enten op med munden eller med en pumpe.

Du kan opbevare dit oppustelige liggeunderlag sammenrullet, men vi anbefaler, at det kun er let rullet sammen. Det er vigtigt, at du opbevarer det et tørt sted, og at det ikke er fugtigt indeni, når du ruller det sammen.

Selvoppusteligt liggeunderlag

En indvendig skumkerne er det, der gør et selvoppusteligt liggeunderlag til noget særligt. Det er blødt og behageligt at ligge på, og det kan komprimeres ved sammenrulning, så det fylder mindre i oppakningen. Det kan være nødvendigt at hjælpe underlaget lidt på vej ved at puste med munden, men et langt stykke af vejen gør skummet, at liggeunderlaget fylder sig selv med luft.

På grund af skumkernen har et selvoppusteligt liggeunderlag også en god isoleringsevne. Nogle modeller er helt fyldt med skum, hvilket øger vægten samtidig med komforten, mens andre har huller i skummet, så de er lettere, men samtidig kræver mere luft for at puste sig op.

Du bør opbevare dit selvoppustelige liggeunderlag udrullet med åben ventil. Det er den bedste måde at bevare den selvoppustelige evne og undgå at få fugt ind i dit liggeunderlag. Hvis du ikke har plads til at opbevare det udrullet, kan du godt rulle det sammen, men du risikerer at miste noget af den selvoppustelige evne.

Tænk over vægt, holdbarhed og størrelse i oppakningen

Alt efter hvad du skal bruge et liggeunderlag til, kan størrelsen have meget at sige. Både i forhold til hvor meget plads du vil have at ligge på, og hvor meget det skal fylde i oppakningen. Er I to på tur, kan det være en god idé med et dobbelt liggeunderlag – det giver også mere varme i løbet af natten, fordi I kan ligge tættere på hinanden. Et kompakt liggeunderlag er ideelt til vandring, hvor du gerne vil have grej, der fylder så lidt som muligt.

Samtidig skal det heller ikke veje for meget, hvis du skal gå med det på ryggen på en vandretur. Skal du i stedet have det med i en kajak eller på camping, betyder det ikke nødvendigvis så meget, hvor meget det vejer.

Et liggeunderlag skal kunne holde til lidt af hvert, alt efter hvad du skal bruge det til. Skal du for eksempel sove direkte på en klippe eller stenet grund, skal det være mere slidstærkt, end hvis du sover på blødt sand, græs eller i et telt med underlag.

Telt, sovepose og liggeunderlag: find alt til udendørs overnatning på friluft.dk

Det er selvfølgelig ikke kun et liggeunderlag, du skal bruge til overnatning i naturen. Alt efter om du elsker at sove direkte under åben himmel eller ej, har du brug for et telt, der kan skærme dig mod regn, vind, insekter osv. I vores udvalg af telte finder du blandt andet bivuakker, hvis du vil lette din oppakning endnu mere, og samtidig komme tættere på naturen, når du sover.

Du skal selvfølgelig også have en sovepose til dine outdoor-eventyr. Soveposer og liggeunderlag skal komplementere hinanden, så du skaber et såkaldt varmesystem. Det vil sige, at hvis du køber en sovepose til vinterbrug, skal du ikke vælge et liggeunderlag med den laveste R-værdi. Vælg en sammensætning, der passer til sæsonen og til formålet – for eksempel letvægtssoveposer og -liggeunderlag, hvis du skal på en lang vandretur, og tykke, mere komfortable modeller, hvis du skal på hyggelig camping med familien.

Du kan finde det hele på friluft.dk, hvor du er garanteret gode priser og høj kvalitet i alle produkter. Du kan også altid kontakte vores kundeservice på info@friluft.dk eller telefon 6141006. Hvis du vil være blandt de første til at høre om gode tilbud, kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev.

Se flere produkter til overnatning