Våddragter

Sortér efter
Køn
Mærke
Farve
Størrelse

Våddragter til børn og voksne

Våddragter, eller “wetsuits” som de ofte kaldes på engelsk, er en vigtig beklædningsgenstand for dem, der ønsker at begive sig ud i vandet under kolde forhold. Uanset om det er surfing, triathlon, dykning, undervandsjagt eller enhver anden form for vandsport, har våddragten revolutioneret måden, vi interagerer med vandet på. Med en våddragt kan du nemlig blive i det våde og kolde element i længere tid, end din krop ellers ville tillade.

Men hvordan virker en våddragt egentlig? Princippet bag en våddragt er ganske enkelt. Våddragten tillader et tyndt lag af vand ind mellem dragten og din hud. Dette vand opvarmes af kroppen og fungerer som et isolerende lag, der holder dig varm. Selvom det kan lyde kontraintuitivt at lade vand komme ind, er det faktisk det opvarmede vand, som giver dig den nødvendige varmeisolering. På vores hjemmeside finder du et godt udvalg af våddragter til damer og herrer. Vi har også en lille udvalg af børnevåddragter.

Materiale og tykkelse

Når det kommer til våddragter, spiller kvaliteten af materialet og dragtens tykkelse en afgørende rolle for ydeevnen og varmen. Ser man nærmere på materialerne, finder man hurtigt ud af, at neopren er det mest populære materiale til våddragter. Neoprens popularitet stammer fra dets enestående isolerende egenskaber kombineret med en bemærkelsesværdig fleksibilitet. Der findes forskellige densiteter af neopren, som kan påvirke både dragtens varmeevne og dens holdbarhed.

Dragtens tykkelse varierer ofte fra 2mm til 7mm eller mere. Jo koldere vandet er, desto tykkere bør dragten være. En 2-3mm dragt ville typisk være ideel til tropiske og varme vandtemperaturer, da den tilbyder en god balance mellem bevægelsesfrihed og varmeisolering. For dem, der befinder sig i køligere vande, vil en 4-5mm dragt være mere passende, mens de, der søger eventyr i meget kolde forhold, ville være bedst tjent med en 6-7mm våddragt.

Shorty, Long John eller fullsuit?

Når du skal vælge en våddragt, skal du naturligvis ikke kun tænke over, hvor tyk den skal være, men også om den skal have lange eller korte ærmer og ben. De tre almindelige typer dragt kaldes shorty, Long John og fullsuit.

En shorty-våddragt har korte ærmer og korte ben og er ideel til varmere vandforhold, hvor fuld dækning ikke er nødvendig. Dens design giver god bevægelighed og er særligt populær til aktiviteter som snorkling, vandski eller surfing, hvor komfort og fleksibilitet er vigtigere end fuld termisk beskyttelse.

På den anden side har Long John-våddragten lange ben men ingen ærmer. Dette design er især populært i aktiviteter som kajakroning eller sejlads, hvor overkroppen kræver større bevægelsesfrihed, men hvor der stadig er behov for varme på benene. En Long John-dragt kan nemt kombineres med andet beklædning til kajak for ekstra varme i koldere forhold.

Sidst men ikke mindst har en fullsuit, der oftest blot kaldes en våddragt, både lange ben og ærmer. Det er den type dragt, de fleste tænker på, når de hører ordet, og som givetvis også er den mest populære. Den giver nemlig bedst mulig isolering, men kan bruges til mange forskellige aktiviteter alt efter dens tykkelse.

Smarte funktioner og egenskaber

Når du køber en våddragt, er det også en god idé at se lidt nærmere på dragtens søm, lynlåse og forstærkede områder.

Sømmen er afgørende for dragtens komfort og funktionalitet. Der findes flere metoder til at samle dragter, men de mest almindelige er flade sømme og limede sømme. Flade sømme er ofte valget for dem, der søger maksimal fleksibilitet og komfort. De ligger nemlig fladt mod huden, hvilket forhindrer gnidning og irritation. Dog er de mindre vandtætte end nogle af de andre sømtyper. På den anden side har vi limede sømme, der tilbyder en høj grad af vandtæthed. Her er stykkerne af neopren først limet sammen og ofte syet for ekstra styrke. Sømtypen er ideel for dem, der dykker i koldere forhold, hvor minimal vandindtrængning er nødvendig.

Dernæst bør du se på placeringen af lynlåsen, som kan variere afhængigt af design og præferencer. Back-zip dragter er traditionelle og er ofte nemmere at tage på og af. Det kan dog potentielt tillade mere vand at trænge ind ved ryggen. Front-zip dragter, derimod, er kendt for at have en strammere pasform og tillade mindre vand at sive ind, hvilket gør dem ideelle i køligere forhold. De kan dog være lidt mere besværlige at komme i.

Endelig er der visse områder på en våddragt, der kan kræve ekstra beskyttelse afhængigt af den pågældende aktivitet. For eksempel har mange dragter ekstra beskyttelse omkring knæ og albuer med forstærkninger. De er ikke kun designet til at beskytte dragten mod slitage, men også for at beskytte dig, når du har dragten på. Det er især vigtigt for dykkere, der ofte skal knæle eller krybe langs havbunden.

Hvordan skal en våddragt sidde?

Først og fremmest skal en våddragt sidde tæt mod huden. Det er nemlig afgørende for dens termiske egenskaber. Hvis der er for store lommer af luft eller vand inde i dragten, kan det forhindre korrekt opvarmning, hvilket gør dragten mindre effektiv til at isolere mod kulde.

Mens en tætsiddende pasform er essentiel, skal den ikke forveksles med en for stram pasform. En våddragt bør nemlig ikke begrænse bevægelsesfriheden. Bevægelsesfrihed er især kritisk for aktiviteter som surfing, dykning og svømning, hvor fuld bevægelse af lemmerne er en nødvendighed. Det er derfor vigtigt, at dragten føles som en anden hud snarere end en begrænsende skal. Du bør kunne bevæge arme, ben og krop frit uden at føle dig begrænset.

Når du prøver en våddragt på, er det en god idé at simulere de bevægelser, du forventer at lave i vandet for at sikre, at du kan bevæge dig tilstrækkeligt i den. Det er også værd at bemærke, at våddragter kan føles anderledes og en anelse strammere, når de er våde, så det er altid en god idé at overveje, hvordan pasformen kan ændre sig, når den bliver våd.

Pleje og vedligeholdelse

For at få mest muligt ud af din våddragt, er det vigtigt, du passer godt på den, så den kan fortsætte med at yde den bedst mulige beskyttelse. Efter en tur i havet eller søen, er det derfor vigtigt at skylle dragten grundigt i ferskvand for at fjerne salt og andre urenheder, som kan nedbryde neoprenmaterialet over tid. Når du har skyllet den, bør du hænge den til tørre i skyggen, da direkte sollys kan skade dragtens materiale og få den til at tørre ud og blive skrøbelig.

Over tid og med hyppig brug kan din dragt muligvis få sig en rift. Selvom det selvfølgelig er træls, kan mindre skader typisk let repareres med neoprenlim, hvilket kan forlænge dragtens levetid og sikre, at du fortsat er beskyttet på dine undervandseventyr.

Køb tilbehør til din våddragt

Hvis du vil være godt rustet til dine oplevelser under vandet, kan du med fordel kombinere våddragten med vores store udvalg af tilbehør til vandsport. Vi har blandt andet udstyr designet specifikt til snorkling og undervandsjagt. For dem, der ønsker ekstra beskyttelse mod kulden, er neoprensokker en god investering. De sikrer, at dine fødder forbliver varme, selv i koldere temperaturer. På samme måde hjælper neoprenhandsker med at holde hænderne varme og komfortable, når du opholder dig i koldt vand.