Soveposer
-
Skarp prisTrespassBunka børnesovepose229 kr
-
Skarp prisTrespassBunka børnesovepose229 kr
-
40%
Black daysNordiskPUK Scout sovepose539 kr
899 kr -
15%
CarinthiaDefence 4-200 sovepose (lang)1.597 kr
1.877 kr -
SnugpakSleeper Kids WGTE399 kr
-
SnugpakJungle tæppe375 kr
-
Skarp prisSnugpakBasecamp Kids Explorer sovepose339 kr
-
20%
Black daysTrespassDoze sovepose298 kr
374 kr -
40%
Black daysNordiskPuk -10° Mummy M779 kr
1.299 kr -
16%
CarinthiaDefence 4-185 sovepose1.556 kr
1.842 kr -
SnugpakSleeper Extreme sovepose699 kr
-
40%
Black daysNordiskPuk +10° Curve M389 kr
649 kr -
15%
Black daysTrespassCatnap dobbeltsovepose389 kr
460 kr -
40%
Black daysNordiskPuk +10° Curve L449 kr
749 kr -
Skarp prisTrespassCatnap dobbeltsovepose389 kr
-
18%
Black daysTrespassSnuggles fleecetæppe89 kr
109 kr -
40%
Black daysRobensSpire II sovepose425 kr
709 kr -
13%
CarinthiaDefence 6 sovepose1.867 kr
2.141 kr -
SnugpakTravelpak 2 sovepose549 kr
-
SnugpakTravelpak 4 sovepose649 kr
-
Skarp prisKlymitWild Aspen 0 large sovepose1.099 kr
-
21%
Black daysTrespassDoze sovepose298 kr
379 kr -
40%
Black daysNordiskAlmond -2° S509 kr
849 kr -
CarinthiaDefence 1-200 Top sovepose (lang)1.089 kr
-
Skarp prisCarinthiaSurvival Down 1000 sovepose4.045 kr
-
Skarp prisSnugpakSpecial Forces 2 sovepose1.899 kr
-
SnugpakSleeper Expedition sovepose799 kr
-
SnugpakSleeper Extreme sovepose729 kr
-
SnugpakLagenpose af silke495 kr
-
SnugpakSoftie Expansion 5 sovepose1.695 kr
-
13%
TrespassTranquill UL termosovepose699 kr
799 kr -
40%
Black daysNordiskTension Mummy 300 XL1.319 kr
2.199 kr -
40%
Black daysNordiskPuk -2° Curve L599 kr
999 kr -
15%
CarinthiaSurvival One sovepose2.412 kr
2.836 kr -
TrespassSnuggles fleecetæppe99 kr
-
12%
Black daysTrespassCatnap dobbeltsovepose389 kr
444 kr -
Skarp prisKlymitWild Aspen 20 rektangulær sovepose999 kr
-
40%
Black daysNordiskAlmond +10° S449 kr
749 kr -
16%
Black daysTrespassSlumber lagenpose119 kr
142 kr -
14%
CarinthiaTropen sovepose1.167 kr
1.365 kr -
17%
CarinthiaTropen sovepose (lang)1.167 kr
1.405 kr -
CarinthiaDefence 1-185 TOP sovepose1.044 kr
-
12%
Black daysCarinthiaWilderness sovepose2.599 kr
2.970 kr -
19%
CarinthiaSovepose etui GORE-TEX3.345 kr
4.107 kr -
HelsportAlta Junior Flex sovepose2.159 kr
-
HelsportRago dunsovepose3.081 kr
Soveposer der garanterer en god nattesøvn
En god nattesøvn er essentiel, når du er på vandring, camping eller andre outdoor-udflugter. Hvis du ligger og fryser eller sveder hele natten, er det svært at samle energi nok til næste dags aktiviteter. I det ideelle ensemble af outdoor-udstyr har du en kombination af et telt, en sovepose og et liggeunderlag, hvor alt er af høj kvalitet og udvalgt specielt til formålet.
Sover du for eksempel i telt om sommeren, giver det mere mening at vælge et tyndt og åndbart telt end et tungt, isoleret telt til polarforhold – og omvendt. Det samme gælder for soveposer, som et langt stykke ad vejen er det, der bestemmer, om du får en behagelig eller udmattende nat.
Vi har soveposer til både børn og voksne. I vores sortiment finder du soveposer med ekstra bredde, korte og lange soveposer og juniorsoveposer. Tjek vores udvalg og find en sovepose, du kan bruge til din næste outdoor-tur.
Sådan vælger du den bedste sovepose
Der er en del at tænke over, når du skal vælge din nye sovepose, lige meget om den er til camping, vandring eller en længere jagttur. Derfor har vi lavet en lille soveposeguide til dig, så du ved, hvad du skal holde øje med, når du vælger.
Temperaturangivelser
Først og fremmest skal du tjekke soveposens temperaturangivelse. Den fortæller noget om, hvor varm en sovepose er, så du ved, om du kan bruge den til sommer, vinter eller det midtimellem. Som udgangspunkt kan du kigge efter den europæiske standard EN 13537, der angiver, hvilke temperaturer du kan bruge soveposen i. Standarden gør det nemmere for dig at sammenligne soveposer, selv om det er frivilligt for producenterne at bruge den til test af deres produkter.
De tre vigtigste angivelser er komforttemperatur, komfortgrænse og ekstremtemperatur. Komforttemperaturen dækker over den laveste temperatur, en gennemsnitlig kvinde vil være tilpas i, og komfortgrænsen er den laveste temperatur, en gennemsnitlig mand er tilpas i. Er du kuldskær, kan du derfor med fordel kigge på komforttemperaturen.
Skal du overnatte udenfor i ekstreme minusgrader, bør du også kigge efter ekstremtemperaturen. Her er vi nok ikke ude i en dansk vinter, men mere ekstreme forhold som de norske fjelde eller Grønland, hvor temperaturerne kommer noget længere ned end i Danmark. En soveposes ekstremtemperatur angiver den absolut laveste temperatur, hvor du kan holde dig i live uden hypotermi i 6 timer – dog med risiko for frostbid.
Soveposesæsoner
Ud over temperaturangivelsen kan du bruge sæsoner til at finde ud af, hvilken sovepose du skal vælge. Soveposesæsoner er – ligesom sæsoner for telte – inddelt i fire forskellige, hvor 1 er den varmeste, og 4 er den koldeste.
Sæsonmæssigt er der selvfølgelig også forskel på, om du bruger din sovepose indendørs eller udendørs. En 1-sæsons sovepose eller sommersovepose bruges til varme sommernætter eller indenfor, hvor der typisk er 5 grader eller mere. En 2-sæsons sovepose er til lavere temperaturer i foråret og om sommeren fra 0 til 5 grader.
Kigger du på soveposer til minusgrader, er en 3-sæsons sovepose egnet til kolde nætter fra 0 til -5 grader. Den er derfor god til efteråret eller en mild, dansk vinter. Koldere vintre kræver en 4-sæsons sovepose, hvor temperaturerne kan komme helt ned til -40 grader.
En vintersovepose kan altså enten være en 3-sæsons eller en 4-sæsons sovepose. Men hvor du kan bruge den første næsten hele året rundt, vil den sidste være for varm at bruge om sommeren i Danmark.
Materialer og isolering
En sovepose er typisk lavet af polyester eller nylon både på indersiden og ydersiden. Det er nemlig åndbart, og så er det muligt at forstærke det, så det bliver mere holdbart og slidstærkt. Du kan også finde soveposer med en belægning, der gør dem vandafvisende og vindtætte.
Men det er fyldet, altså isoleringen, der betyder mest. Du kan vælge mellem dun og syntetisk fiberfyld, og der er stor forskel på, hvad de kan og har af fordele.
En dunsovepose er dyrere end en med syntetisk fyld, men den holder også i længere tid. Desuden er dun det letteste materiale og har en ideel balance mellem isolering, vægt og varme. Skal du bruge en sovepose til længere vandreture eller lignende, hvor det er vigtigt at have let udstyr med, er en dunsovepose det bedste valg – også fordi det er en mere kompakt sovepose, så den fylder mindre i oppakningen.
En fibersovepose med syntetisk fyld har den fordel, at den er hurtigttørrende. Generelt føles det også bedre inde i den, hvis du lægger dig til at sove, når du er våd eller fugtig. Den er derfor også bedre, hvis du sover i områder med høj luftfugtighed. Og så er den billigere, hvilket er en fordel for mange.
Når det kommer til vask af sovepose, er syntetisk fyld også det nemmeste. Den skal bare vaskes på et almindeligt program på 30 grader, mens du skal køre et skåneprogram, hvor du ændrer på centrifugeringen undervejs, når du har en dunsovepose.
Form og dimensioner
Soveposens mål og vægt har meget at sige, når du skal vælge den rigtige. Som vi nævnte med dunsoveposen, er en lav vægt vigtig til for eksempel vandring, hvor du skal tænke meget over, hvad du spænder bag på ryggen. En stor sovepose er dejlig, men kan fylde meget og være tung. Vælg sådan en, hvis du skal på camping eller andet i naturen, hvor vægt og oppakning ikke betyder så meget.
Det samme gælder for en sovepose med ekstra bredde eller en ekstra lang sovepose, som gør komforten endnu bedre, men ikke er praktisk i forhold til mål og vægt. Det kan dog være nødvendigt, hvis du er meget høj eller kræver ekstra bredde for at sove godt. Her kan du også kigge på typen af sovepose – den mest almindelige slags er en mumiesovepose, hvor den snævrer ind ned mod fødderne, men hvis du godt kan lide at ligge på siden eller have ekstra plads omkring dig, er en rektangulær (også kendt som tæppeform) eller ekstra bred sovepose en god prioritering.
En mumiesovepose med tæt pasform er nemmest at holde varmen i, mens rektangulære og brede soveposer lader mere luft cirkulere og derfor er bedst egnet til højere temperaturer. Med soveposer, der er udformet konisk og snævrer ind omkring både fødder og hoved, har du en mulighed, der placerer sig mellem de to andre i forhold til både bevægelighed og varme.
En voksensovepose både fylder og vejer selvfølgelig mere end en juniorsovepose, men det er alligevel muligt at finde letvægtssoveposer. Typisk anses soveposer på 300-700 gram for letvægt, så det kan du bruge som udgangspunkt.
Funktioner
Når du er sikker på, at du har fundet frem til den helt rette størrelse, og du har besluttet dig for, hvilke materiale din nye sovepose skal være lavet af, er det en god idé at tænke over, hvilke funktioner du ellers er på udkig efter.
Forskellige soveposer har forskellige funktioner, og selvom der kan være tale om små forskelle, er det alligevel ting, der kan gøre en stor forskel på en kold nat. Derfor får du herunder en gennemgang af forskellige funktioner, der er værd at kigge efter og overveje.
Vandafvisende soveposer
Som nævnt tidligere er det muligt at købe soveposer med en vandafvisende belægning. Det kan være praktisk for dig, der er på udkig efter en camping- eller vandresovepose, hvor du forventer at sove under åben himmel i for eksempel en hængekøje. Under alle omstændigheder er det praktisk med vandafvisende egenskaber, da du også i et telt kan risikere at blive fugtigt på grund af kondens eller dårligt vejr.
Hvis du gerne vil være på den sikre side, er en sovepose med for eksempel en vandafvisende DWR-behandling et godt valg. Denne belægning forhindrer den nemlig i at absorbere fugt. Dette er specielt praktisk, hvis du vælger en dunsovepose, hvis fyld ikke har så godt af at blive fugtige. Du kan også kigge efter en god sovepose med DryLoft, der er en vandtæt membran, der minder om GORE-TEX, og som sørger for både at give dig en åndbar men vind- og vandafvisende overflade på hele soveposen.
Du kan også købe soveposer med en vandtæt bund, hvilket er rigtig praktisk, når du skal sove i hængekøje. På den måde kan du nemlig hoppe i soveposen, mens du står på jorden, uden den lukker vand ind for neden. Det er smart, da det er svært at komme ind i soveposen, når du først har lagt dig i hængekøjen.
Lynlås
Soveposer har en lynlås, men selve mekanismen og dens placering vil være forskellig fra model til model. Du kan for eksempel vælge mellem soveposer med lynlås i henholdsvis højre eller venstre side. Det kan lyde som en ligegyldig detalje, men det er alligevel rart at vælge en, hvis lynlås sidder i den side, der passer mest naturligt til dig. Så bliver det nemmere at åbne og lukke lynlåsen både morgen, aften og i løbet af natten.
Det er også værd at kigge på, om lynlåsen går hele vejen ned til fødderne, eller om den kun løber halvvejs ned ad soveposen. En længere lynlås gør det nemmere at komme ind og ud af soveposen, mens en kortere lynlås har den fordel, at soveposen ikke har så stort et varmetab gennem den.
Mange soveposer har en tovejs-lynlås, mens andres kun kan åbne oppefra og ned. Hvis der er tale om en tovejs-lynlås, kan den også åbnes fra bunden, hvilket er praktisk, hvis du for eksempel gerne vil lufte benene eller fødderne lidt, mens du stadig gerne vil have toppen lukket for at holde overkroppen varm. Det er også praktisk, hvis du har placeret noget af dit grej i bunden af soveposen og let vil kunne få fat i det.
Endelig er det også vigtigt at kigge på, om lynlåsen er isoleret. Lynlåsen kan nemlig være ansvarlig for et varmetab, og derfor er det vigtigt, at den er afskærmet med for eksempel et lynlås-cover, som kan foldes over den og sættes fast med velcro, så varmetab minimeres.
Åbninger
Den klassiske sovepose har en enkelt lynlås og en åbning i toppen til hovedet. Men det er også muligt at få soveposer med flere åbninger, hvilket kan være praktisk i forskellige situationer. Hvis du for eksempel skal sove i en hængekøje, kan en sovepose med åbning i midten gøre det nemmere for dig at komme ind i den.
Du kan også få soveposer med indbyggede åbninger til dine arme og ben, hvilket er en praktisk tilføjelse, hvis du vil have mulighed for at bevæge dig rundt med soveposen på kroppen – det kan være en fordel, hvis du gerne vil gøre et natligt toiletbesøg nemmere og mere komfortabelt.
Nogle soveposer kan åbnes helt op, så de også kan bruges som et tæppe. På den måde kan du bruge den til at varme din krop, mens du sidder ved bålet og ikke er helt klar til at krybe til køjs endnu.
Hætter
Til sidst er det også værd at kigge på, om soveposen kommer med en hætte eller ej. Hvis du er på udkig efter en varm sovepose, der giver dig de bedste forudsætninger for at holde varmen, skal du vælge en sovepose med hætte. En stor del af kroppens varmetab sker nemlig gennem hovedet, og derfor bliver du hurtigere kold, hvis den ikke har en hætte. Hætterne har typisk en snor, så du kan stramme åbningen helt ind til dit ansigt, så det på den måde kun er det, der er eksponeret.
Hvis du vil have ekstra komfort, er det også værd at kigge efter soveposer med hætte, der har ekstra isolering i sig. Hætte kan nemlig fungere som en god hovedpude, der støtter nakke og hoved, under søvnen. Hvis du hellere vil investere i en reel hovedpude, er en oppustelig hovedpude god at have med på tur, da den fylder meget lidt.
Soveposer til børn
Når du har fundet frem til den helt rette voksensovepose til dig, er turen selvfølgelig kommet til junior, hvis du har børn i familien, du gerne vil have med på tur. I dag producerer mange af de store brands også soveposer til børn, som er specifikt designet til mindre kroppe i både størrelse og form.
En sovepose til børn er naturligvis mindre end en til voksne. Det kan godt betale sig at vælge en juniorsovepose til dit barn, da barnet vil have sværere ved at holde varmen, hvis han eller hun bliver placeret i en sovepose til voksne, der er stor og derved sværere at varme op.
En minisovepose til børn kan købes i næsten lige så mange forskellige typer og med lige så mange forskellige funktioner som voksensoveposer. Du kan derfor med fordel følge samme sovepose-guide som ved køb til voksne.
Du kan både få varme soveposer, kompakte soveposer, sommersoveposer, soveposer med dun og mange andre variationer, og det er derfor værd at kigge på, hvilke forhold dit barn skal bruge soveposen under. På den måde sikrer du, at de får én med de helt rette egenskaber, så han eller hun kan holde sig varm på lejrskolen, spejderturen eller vandreturen med familien.
En børnesovepose kan dog også bare være et praktisk supplement til dynen. Den er nemlig nemmere at have med, når barnet skal sove ude. Det er for eksempel praktisk med en kompakt sovepose, som er nem at smide i bilen, når dit barn skal overnatte hos en ven, eller når I skal en tur i sommerhus eller på familiebesøg med overnatning.
Soveposer til børn er typisk billigere, og derfor kan der måske blive plads i budgettet til at vælge én i en lidt bedre kvalitet. Det kan nemlig betale sig at vælge en sovepose med en lidt lavere komforttemperatur, end du ville vælge til dig selv. Selvom børn er vidt forskellige og udvikler sig hele tiden, når det kommer til både vægt, højde og metabolisme, er børn generelt mere kuldskære end voksne. Derfor er det en god idé at helgardere dit barn med en ekstravarm sovepose, så den lille ikke kommer til at fryse.
Hos os finder du et stort udvalg af soveposer til børn, hvor du for eksempel kan vælge mellem populære brands som Snugpak, Trespass og Helsport.
Soveposer til mænd og kvinder
Når du skal købe en sovepose, er det også en god idé at skelne mellem mænd og kvinder. Som du kunne læse tidligere i vores sovepose-guide, er der forskel på, hvilke temperaturer mænd og kvinder kan sove komfortabelt i. Det skyldes, at mænd typisk har lidt større kroppe, hvorfor de er bedre til at holde varmen.
Derfor skal du kigge nøje på soveposens komforttemperatur og soveposens komfortgrænse. Som kvinde skal du kigge på tallet for komforttemperaturen, da dette tal fortæller dig, hvilken temperatur du som kvinde vil være tilpas ved.
Hvis komforttemperaturen i en sovepose til kvinder er oplyst til 0 grader, vil du som kvinde kunne forvente at sove komfortabelt uden at fryse, så længe temperaturen er over frysepunktet udenfor.
Hvis du som mand kigger på den samme sovepose, skal du i stedet kigge på tallet for komfortgrænsen, der er tallet for, hvilken temperatur en mand vil føle sig godt tilpas i hele natten uden at fryse.
På grund af denne smarte europæiske standard for temperaturangivelser er der som udgangspunkt ikke forskel på en damesovepose og en herresovepose. Du skal altså bare sørge for at kigge på det korrekte tal i specifikationerne, så du er sikker på, at du vælger rigtigt og ikke kommer til at fryse.
Vask af sovepose
Hvis du bruger din sovepose mange gange om året, er det naturligvis oplagt at tænke, at soveposen skal vaskes forholdsvis ofte. Men det er faktisk langt bedre at vaske den så få gange som muligt. Som udgangspunkt skal du prøve at holde dig til at vaske soveposen én gang om året. Du kan selvfølgelig vaske den oftere, hvis den virkeligt trænger, men typisk kan du komme langt ved bare at lade din sovepose lufte ud efter brug i stedet for at vaske den.
Hvis din sovepose lugter lidt surt efter en nat med meget sved, eller hvis den lugter tykt af bålrøg, er det nok at tage soveposen ud af sit hylster og åbne den og hænge den op udenfor – så skal den friske luft nok sørge for, at den er lækker og indbydende, når du skal bruge den igen.
Når det ikke er en god idé at vaske soveposen ofte, handler det om, at soveposen hurtigere mister sine egenskaber, hvis den tit kommer en tur i vaskemaskinen. Det gælder især for dunsoveposer, der hurtigere vil miste evnen til at isolere. Når du skal vaske din sovepose, handler det altså om at gøre det på den helt rette måde. Her skal du huske at skelne mellem fibersoveposer og dunsoveposer og følge den anvisning, der passer.
Vask af fibersovepose
Hvis du har en fibersovepose, kan den som udgangspunkt vaskes i maskinen ved 30-40 grader. Husk dog at læse vaskeanvisningen på din sovepose for at bedømme, ved hvilken temperatur soveposen helt præcist kan vaskes.
Når soveposen har været i maskinen, er det sikreste valg af lufttørre den, men typisk vil det også være muligt at komme den i tørretumbleren. Husk dog igen at læse indlægssedlen for at finde ud af, om din sovepose er egnet til at komme i tørretumbleren. Hvis du vælger at bruge tørretumbleren, er det en rigtig god idé at supplere med et par tørrebolde eller nogle tennisbolde, da disse bidrager til at fordele fibrene inde i posen ligeligt. Fibrene kan nemlig godt komme til at fordele sig lidt ujævnt efter en tur i vaskemaskinen.
Hvis du vælger at lufttørre din sovepose, er det også en god idé at tænke over, hvordan du kan få fordelt fibrene jævnt igen efter vask. Det kan du gøre ved at ryste den en gang imellem, mens den hænger til tørre. Spred den godt ud over et tørrestativ eller -snor, så fyldet ikke samler sig. På den måde tørrer din fibersovepose desuden ret hurtigt.
Vask af dunsovepose
Hvis du har en dunsovepose, skal du være lidt mere skånsom, når det kommer til vask. Det er nemlig som udgangspunkt en dårlig idé at vaske dunsoveposer ved temperaturer over 20 grader.
Hvis du vil vaske din dynsovepose i vaskemaskinen, skal du huske at tjekke dens vaskeanvisninger, inden du går i gang. Sørg for at alle velcrolukninger og lynlåse er lukket. Du bør du sikre dig, at din maskine har et lavtemperatursprogram. Det bedste vil også være at vælge et program, som er ekstra skånsomt, og som bruger rigeligt vand under skylningen, så du undgår sæberester. Slutteligt bør du bruge vaskemiddel, som er beregnet til dun.
Det er en god idé at starte med få centrifugeringer. Dun en nemlig meget følsomme, og de risikerer derfor at knække, hvis de bliver kastet for meget rundt, mens de er våde. Du kan langsomt øge maskinens slyngninger, efterhånden som vasken skrider frem for at passe på dunene. Når vasken er færdig, skal soveposen tørres så hurtigt som muligt, da dunene i fyldet ikke har godt af at være våde i længere tid ad gangen.
Hvis det er tilladt i forhold til dens vaskeanvisninger, vil du få det bedste resultat ved at give den en tur i tørretumbleren på lav varme. Det er en god idé at supplere med nogle vaskekugler eller tennisbolde, der kan fordele dunene jævnt i posen igen. Et andet tip er at stoppe maskinen en gang i mellem og tage soveposen ud for at ryste den. Husk desuden at du ikke skal putte andet i tørretumbleren end soveposen, der gerne skal have så meget plads som muligt for sig selv.
Du kan også vaske din dunsovepose i hånden, hvis du har en stor balje eller badekar. Placer den i varmt vand tilsat dunsæbe og træk den forsigtigt frem og tilbage gennem sæbevandet. Da det er vigtigt, at du får al sæben ud, kan det være tidskrævende at vaske en sovepose i hånden.
Reparation af din sovepose
Selv gode soveposer holder ikke for evigt. Hvis du bruger din sovepose ofte, kan det derfor blive nødvendigt med en reparation en gang imellem. Heldigvis vil det typisk være forholdsvist let at reparere, og der er derfor ingen grund til at smide den ud og skifte til en ny, hvis der blot er gået hul i den.
Netop et hul i soveposen er en af de mest almindeligt skader. Det kan dog nemt fikses med en simpel lap. Hvis der er gået hul i soveposens skal, kan du købe lapper, der er specifikt designet til at fikse huller i polyester, og som du nemt kan sy fast.
Et par gode råd til hvordan du bruger din sovepose
Hvis du følger et par simple råd, kan du få endnu mere ud af din sovepose. Ved at tænke lidt over bl.a. bevægelse og mad får du bedre forudsætninger for at holde varmen i den, mens du med et par andre simple tips kan forlænge den levetid og gøre din outdoor-søvn nemmere og mere behagelig.
Sådan holder du varmen i soveposen
Når du først har valgt en bestemt sovepose-type, er der ikke meget, du kan gøre for at ændre dine muligheder for at holde varmen på en kølig nat. Eller hvad? Det er ikke helt sandt, for der er faktisk et par ting, du kan gøre for at give dig selv en bedre chance for at få en varm og komfortabel nattesøvn.
Det er først og fremmest vigtigt at sørge for, at din krop har det, den skal bruge for at holde varmen. Det gør du ved at spise godt med kulhydrater og fedt i løbet af dagen, så dine depoter er fyldt godt op, og din krop er klar til at arbejde hele natten på at holde varmen. Det samme gælder din væskebalance, da kroppen også skal bruge vand for at holde sig godt kørende – drik rigeligt i løbet af dagen og undgå at drikke en masse lige inden sengetid.
Når du er klar til at sove, er det også vigtigt at varme kroppen op rent fysisk, inden du hopper ned i posen. Selv med en god sovepose kan det være svært at få varmen, hvis kroppen er kold, når du kommer ned i den. Selv den bedste vintersovepose evner at varme en gennemkold krop op, da soveposer som udgangspunkt er designet til at holde varme inde, når først den er til stede. Men med en varm krop får du hurtigt varmet soveposen op, og du kan derfor med fordel udføre lidt aftengymnastik i form af nogle englehop eller armstrækkere lige inden sengetid.
Forlæng levetiden på din sovepose
Selv den bedste sovepose vil blive slidt op og til sidst gå i stykker, hvis du ikke passer godt på den. Derfor kan det betale sig at vide lidt om, hvordan du tager dig godt af den – især hvis du har brugt mange penge på den og forventer at få mange år ud af.
Det kan du bl.a. gøre ved at bruge en lagenpose inde i soveposen. En lagenpose har i princippet samme formål som lagenet på din seng. Det vil derfor være lagenposen, der tager imod alt sved og snavs fra din krop. Dermed skåner du soveposen. Det er desuden nemmere at vaske lagenposen i stedet for at skulle gennem processen med at vaske hele soveposen, som jo har bedst af blot at blive luftet.
Det er også vigtigt at tænke på, hvordan du passer godt på det isolerende fyld i din sovepose, specielt hvis du har købt en sovepose til minusgrader med meget isolering. Isoleringen vil nemlig miste sin isoleringsevne over tid, hvis du ikke passer godt på.
Du forlænger levetiden på isoleringen ved ikke at rulle din sovepose alt for stramt sammen, inden den kommer ned i etuiet. Når du ruller den stramt sammen, vil det trykke på isoleringen de samme steder hver gang, hvorfor isoleringen på disse steder over tid kan blive ineffektiv. Derfor er det faktisk bedre bare at være et rodehoved og mase soveposen ned i dit sovepose-etui, så trykket på isoleringen varierer fra gang til gang.
Det er også en rigtig god idé at tage soveposen ud af sit hylster, når du er hjemme. Den bliver jo en smule mast, når den er i posen, og det er ikke godt for isoleringen. Derfor forlænger du isoleringens levetid ved at tage soveposen ud af sit hylster for i stedet at hænge den op eller opbevare den i en større pose, så fibrene eller dunene ikke er trykket sammen. Dette er et godt tip, uanset hvilken soveposetype du vælger at investere i.
Gode tilbud og stort udvalg her på Friluft.dk
Når du handler hos os, kan du få fingrene i en sovepose af høj kvalitet til en god pris. Billige soveposer behøver ikke være dårlige, for finder du det rette tilbud, behøver du ikke gå på kompromis med kvaliteten. Nogle af de bedste soveposer på markedet er fra Carinthia og Klymit, som du finder i vores sortiment. Det er brands, der med masser af erfaring tilbyder kvalitetsrige, holdbare og pålidelige soveposer og andet udstyr til outdoor-livet.
Du kan også finde tilbehør til din sovepose hos os. For eksempel kan du købe et soveposeovertræk, der også kaldes for et etui eller hylster, som beskytter soveposen og kan gøre den både vand- og vindtæt. Du kan også beskytte dens inderside med en soveposeliner eller lagenpose – den er nemmere at vaske end selve soveposen, og så kan den også i nogle tilfælde bruges til at øge soveposens komforttemperatur.