Fodtøj

Outdoor sko

Vandresko og outdoor-sko til lange og korte ture

Friluftslivet bliver en større og større del af manges hverdag, og det er der mange gode grunde til. Blandt andet får du masser af frisk luft og fornyet energi, når du bevæger dig ud i naturen, og det er derfor godt for både krop og sjæl at bruge tid udenfor. Et af de store hit er vandreture.

Der findes utallige vandreruter i Danmark, hvor du kommer væk fra byens travlhed og ud i smukke skove og blandt store marker. Det er nemt at gå til og kræver ikke en masse udstyr. Behageligt og praktisk outdoor-tøj samt et par gode vandresko så er du klar til at udfordre lange og korte ruter til fods.

Vandresko eller -støvler?

Vandrestøvler er ofte det første, mange tænker på, når de tænker på fodtøj til lange vandreture, men det er ikke din eneste mulighed. Støvler er ideelle, hvis du vandrer i meget ujævnt og måske stejlt terræn, går om vinteren i sne, har udsatte knæ eller ankler, går med en meget tung rygsæk, eller hvis du ikke er vant til at vandre, så du har brug for mere stabilitet og støtte.

Vandresko er til gengæld gode, hvis du bare er ude på en dagstur på gode stier, eller hvis du er på camping eller har slået telt op i skoven og går ture derfra. Sko er også et godt valg, hvis du er vant til at vandre, så du har masser af muskler i benene, og derfor ikke har brug for lige så meget støtte, og hvis du ikke har en tung rygsæk på ryggen.

Og så er en af fordelene ved vandresko også, at du kan bruge dem til hverdag. Så behøver du ikke have forskellige sko til dine gåture, indkøb og andre af hverdagens gøremål. Er du desuden på vandreture i varmt og fugtigt vejr, er sko også at foretrække over støvler, blandt andet fordi de er noget lettere på fødderne.

Det skal du kigge efter, før du køber

Du skal ikke bare vælge den første den bedste vandresko. De mange modeller er nemlig ikke ens, og de kan noget forskelligt, både når det kommer til materialer og behov. De bedste vandresko til Caminoen er lette og åndbare. Men hvis du skal vandre andre steder, kan det være, du skal prioritere isoleringsevnen i stedet.

Vi gennemgår nogle af de vigtigste ting at holde øje med, når du køber nye vandresko, så du er sikker på at vælge et par, der er lavet til det, du skal bruge dem til.

Materialer til vandresko

Der findes forskellige materialer til vandresko, og kombinationen af materialer kan gøre en stor forskel for skoens anvendelighed. Læder er generelt et populært materiale til outdoor-fodtøj, fordi det er meget slidstærkt og fast, så det giver god støtte. Det former sig også mere og mere efter din fod med tiden, og hvis du passer godt på skoen, kan du have den i rigtig lang tid.

Syntetiske materialer vinder frem i friluftslivet generelt, både når det kommer til tøj, sko og støvler. Det er især populært, fordi det er letvægts, hurtigttørrende og åndbart, hvilket går hånd i hånd med vandreture og andre outdoor-aktiviteter, hvor du måske sveder, træder i vandpytter og mudder og bliver fanget i regnvejr.

Et andet populært materiale i dag er mesh, der er ekstremt åndbart. Det er derfor ideelt til vandresko i varmere vejr, hvor du gerne vil undgå en sauna-lignende situation ved dine fødder. Det er ikke særlig slidstærkt, og derfor blandes det ofte med andre syntetiske materialer, så det bliver mere holdbart. Mesh er også hurtigttørrende, så du ikke skal gå rundt med våde fødder resten af dagen, hvis du træder i en stor vandpyt.

Pasform

En god pasform er det vigtigste ved outdoor-sko, især hvis du hovedsageligt bruger dem til vandring. De skal sidde godt fra starten, uden du har brug for månedsvis af smertefulde gåture, før de er gået til. Hælen skal ikke slippe, der må ikke være steder, hvor skoen trykker ubehageligt på foden, og du skal have cirka en fingerbreddes mellemrum mellem tæerne og indersiden af det forreste af skoen. Med en god pasform sikrer du også en god støtte for foden.

Åndbare eller vandtætte vandresko

Når det handler om vandtæthed eller åndbarhed, må du vælge. Du kan ikke få begge dele, for hvis noget er åndbart, kan det ikke samtidig være 100 % vandtæt. Vandtætte vandresko er ideelle til skoven og brug i de mere regnfyldte måneder. Kig efter en god Gore-Tex-membran eller kraftigt læder – eller en kombination.

Åndbare vandresko er bedst til varmt vejr, hvor dine fødder skal kunne ånde og afgive den varme luft, der skabes nede i skoen. Her er det ofte en blanding af mesh og andre syntetiske materialer eller tyndt læder som kunstlæder eller ruskind, du skal kigge efter. En luftig og let vandresko er uundværlig, når du vandrer i varmt vejr.

Kraftige eller lette vandresko

Hvor kraftige dine vandresko er, siger meget om, hvad du kan bruge dem til, hvordan komforten er for dine fødder, og hvor holdbare de er. En kraftig vandresko er typisk lavet i læder og er derfor både meget støttende og holdbar. Vælg dem til de længere vandreture i kuperet og ujævnt terræn.

En let vandresko minder på mange måder om en løbesko, men er blevet forstærket og tilføjet mere støtte, så du kan bruge dem til vandring. Du får derfor stadig rigtig god støtte, selvom du ikke vælger en af de kraftige vandresko. De er ikke nær så slidstærke, men til gengæld kan du nærmest flyve hen ad stierne, når du har dem på.

Det gode ved outdoor-sko er, at du også kan bruge dem uden for vandrestierne. Selv de kraftige modeller er lettere end støvler, og du kan derfor sagtens tage dem på til hverdag, selvom du ikke lige har en stor vandretur planlagt. Nogle ligner faktisk helt almindelige sneakers, for eksempel nogle af modellerne fra det populære skomærke Gateway1.

Køb gode outdoor-sko til dame og herre online

Mænd og kvinder har helt generelt forskellige fødder. Derfor har vi også vandresko til både mænd og kvinder. Den største forskel er, at kvinder typisk har smallere fødder end mænd, og derfor er damemodellerne som regel smallere. Der kan også være forskel på, hvor fleksibel sålen er, hvilket kan gøre en stor forskel for, hvordan skoen støtter din fod på en vandretur. Der er selvfølgelig også undtagelser, og hvis du har problemer med at finde en pasform, der virker for dig, kan det være, at du skal prøve en sko fra det andet køn – måske er alt du har brug for, en bredere eller smallere pasform.

Gå på jagt i udvalget af outdoor-sko til vandring, fritid og andre aktiviteter og find et par, der opfylder alle dine behov. Vi har prisgaranti, så du er garanteret markedets bedste pris, og der er ofte gode tilbud, som du kan holde øje med, hvis du er ude efter et par billige vandresko.

Vores udvalg er også fyldt med grej, så du kan finde alt, du har brug for til både korte og lange ture: