Full-face dykkermasker

Sortér efter
Mærke
Farve
Størrelse

Full-face dykkermasker til dig, der ikke går ned på udstyr

Full-face dykkermaske, helmaske, snorkelmaske – kært barn har mange navne. Men uanset hvad du kalder det tekniske stykke udstyr, er der tale om en dykkermaske med integreret snorkel, der dækker hele ansigtet og lader dig trække vejret gennem både næse og mund. Den skal altså ses som et alternativ til de traditionelle dykkermasker, der kun dækker øjnene og næsen, og skal kombineres med en snorkel. Selvom den kan se lidt voldsom ud, er en full-face dykkermaske et godt stykke udstyr, der kan bruges til forskellige vandaktiviteter som snorkling og undervandsjagt ved overfladen.

Fordele ved en helmaske: udsyn og komfort

En af de største fordele ved en full-face dykkermaske kontra en klassisk en er det brede udsyn, den tilbyder. Det store glas giver et synsfelt på 180°, hvilket er omkring 30 % større end normalt. Du kan dermed få et endnu bedre kig på dine undervandsomgivelser i forhold til, hvad du får med andre masker, der kan begrænse særligt dit perifere syn.

Nogle oplever, at full-face dykkermasker er mere komfortable at have på i længere tid. De har nemlig færre trykpunkter på ansigtet og fordeler desuden trykket mere jævnt. Det gør dem gode til lange snorkelture. Den komplette ansigtsdækning kan desuden give dig ekstra beskyttelse i koldt vand og mod objekter og dyr i vandet.

En anden fordel, der kan påvirke din komfort, er, at regulatoren, som styrer din luftforsyning. Da den er integreret i selve masken, gør det vejrtrækningen mere naturlig, da du kan trække vejret gennem både næse og mund. Du slipper også for den kæbetræthed, du ellers kan opleve, når du skal bide sammen om et separat snorkelmundstykke i længere tid.

Er en snorkelmaske det rette valg for dig?

Der kan dog også være visse ulemper ved at vælge en full-face dykkermaske. For det første er de generelt dyrere både i anskaffelse og eventuelt vedligehold. Derudover kræver de en vis træning at bruge, da det kan være lidt sværere at tømme for vand, hvis uheldet skulle være ude. De kan også være lidt klodsede og tunge, så hvis du rejser meget og gerne vil have let og kompakt udstyr, er masketypen måske ikke det bedste valg for dig.

Du skal selvfølgelig også overveje om en full-face dykkermaske passer til din favoritvandaktivitet. Den kan være et glimrende valg til snorkling, men hvis du holder af dykning, vil den ikke være det bedste valg. Under dykning er det nemlig vigtigt at kunne trykudligne effektivt for at undgå ubehag og i værste fald skader, og det er meget lettere at trykudligne med en mindre maske, der har mindre luft i sig. Det anbefales derfor ikke at lave neddyk på mere end 1-2 meter med en full-face snorkelmaske, da det kan give problemer med tryk i ørene og skabe ubehag omkring ansigtet, når luften komprimeres.

Så inden du beslutter dig for, om en full-face dykkermaske er noget for dig, er det en god idé at overveje både fordele og ulemper. Overvej dine behov, herunder hvilke aktiviteter du planlægger at deltage i og dine personlige præferencer i forhold til komfort og udsyn, så du får valgt det helt rette snorkeludstyr.

Sådan finder du den rette maske

Når det kommer til at vælge den rigtige full-face dykkermaske, er der flere ting, du skal tage i betragtning.

For det første fås de i forskellige størrelser og modeller til både voksne og børn, så det er vigtigt at finde en, der passer godt til dit ansigt for at sikre den bedste oplevelse og sikkerhed i vandet. Forældre bør især være opmærksomme på at vælge børnevenlige modeller, der er designet til mindre ansigter og tilbyder de samme sikkerhedsfeatures som voksenmodellerne.

Materialerne, masken er lavet af, er også vigtige. Silikone er ofte brugt i tætningerne for at sikre en vandtæt, men komfortabel pasform. Polycarbonat er almindeligt anvendt til linsen på grund af sin holdbarhed og klarhed, men sørg for at tjekke, om den har en anti-dug belægning, så dit syn ikke bliver hindret.

Ud over størrelse og materialer kan funktioner som justerbare stropper, sikkerhedsventiler til vandudtømning og sprøjtebeskytter/stænkskærm på snorklen også være værd at overveje.