Kikkerter

Sortér efter
Mærke
Farve
Størrelse

Kikkerter i høj kvalitet til forskellige behov

Der er mange gode grunde til at investere i en kikkert. Skal du på jagt eller ud at sejle, nyder du at kigge på stjerner eller fugle, eller er det bare sjovt at kunne kigge på den fjerne natur på en lang vandretur, er en kikkert perfekt for dig.

Vi har et stort udvalg af nogle af de bedste kikkerter på markedet. Læs med her, hvor vi gennemgår noget af det, du skal overveje, før du vælger. Der er meget at vælge imellem, og er du ude efter at finde den bedste kikkert til prisen, har vi masser af gode bud.

Skal du kun bruge den til at orientere dig på en vandretur eller lignende, er det fint at kigge på billige kikkerter. Så snart du er ude efter en kikkert for at se fine detaljer – som på jagt eller fuglekiggeri – er det dog ikke nok med en billig kikkert, hvor kvaliteten af både optik og materialer ikke er i højsædet. Her er det vigtigt at vælge efter kvalitet og funktioner, så du får en kikkert, der kan leve op til det, du skal bruge den til. Det betyder dog ikke, at du absolut skal vælge den dyreste kikkert, for at du kan få glæde af den. Det afhænger først og fremmest af dit behov og din interesse.

Hvad betyder tallene i min kikkert?

Noget af det første, du vil lægge mærke til, er de mange tal i specifikationerne for din kikkert. Allerede i produktnavnet vil du ofte se tal som 8×42 eller 10×50, men der er mange flere tal at holde styr på, når du skal vælge den bedste kikkert for dig.

Forstørrelse

Det første tal er forstørrelsen – for eksempel 8 i 8×42 eller 10 i 10×50. Tallet fortæller, hvor meget din kikkert forstørrer det, du ser på gennem linsen. Det kan være fristende at gå efter den størst mulige forstørrelse, for er det ikke kun en fordel at se det hele størst muligt? Ikke helt. Det koster nemlig blandt andet på synsfeltet. En stor forstørrelse gør også din kikkert tungere, større og mindre stabil i billedet, så du kan få brug for et stativ til den.

Objektivdiameter

Objektivdiameteren er det andet tal – det vil sige 42 i 8×42 eller 50 i 10×50. Det er millimetermålet for objektivets diameter, og det fortæller noget om, hvor meget lys der kommer ind. Jo højere tal, jo mere lys. Men ligesom med forstørrelsen skal du ikke bare gå efter den største diameter. De to ting hænger nemlig sammen, og også blandt andet coatinger og kvaliteten på glasset har en indflydelse på, hvor meget lys der kommer ind.

Udgangspupil

Udgangspupillen er summen af objektivdiameter divideret med forstørrelse. Det vil sige, at for en 8×42 kikkert er udgangspupillen 5,25 og for en 10×50 kikkert er den 5. Tallet siger noget om, hvor lyse og detaljerige billedet ser ud, når du ser gennem kikkerten, og jo højere tallet er, jo bedre er kikkerten at bruge i lav belysning.

Synsfelt

Synsfeltet angiver, hvor meget du kan se i kikkerten på 1000 meters afstand. Det opgives i grader eller meter, og det er mere specifikt bredden af det, du ser gennem kikkerten. Jo større synsfeltet er, jo nemmere er det at få øje på objektet gennem linsen, især hvis det er et objekt, der bevæger sig.

Pupilafstand

Du vil også få oplyst tallet for pupilafstanden. Det er afstanden mellem dine øjne fra pupil til pupil, og det er vigtigt, at den passer med dine øjne, så du ikke får en mørk ring omkring synsfeltet. Den gennemsnitlige pupilafstand for kikkerter er 66 mm, men varierer fra 55 mm til 75 mm. Typisk vil der være to tal, så du kan se den mindste og største pupilafstand.

Øjeafstand

Øjeafstand er vigtigt, hvis du bruger briller, hvorimod kikkerter med lang og kort øjeafstand begge virker fint for dig, hvis du ikke har briller. Hvis du har briller på, kan du ikke holde kikkerten helt op til øjet, og det kompenserer øjeafstanden for. De fleste med briller har brug for minimum 16 mm øjeafstand, men det afhænger meget af størrelsen på dine briller og dit ansigt – afstanden kan derfor være både mindre og større.

Hvad skal jeg holde øje med, når jeg køber kikkert?

Ud over de forskellige talangivelser ovenfor er der også andre specifikationer at overveje, inden du vælger din nye kikkert.

Prismetype

Prismen i kikkerter sørger for, at du ser billedet den rigtige vej – uden en prisme ville du se tingene omvendt gennem linsen. Den gør også billedet klarere, og du vælger typisk mellem en porroprisme og en tagprisme. Mange kikkerteksperter vil argumentere for, at der ikke er den store forskel, men du kan ofte se forskel på dimensionerne. Tagprismekikkerter er typisk mere slanke og lette end porroprismekikkerter, og de er mere holdbare. En anden forskel er prisen, da porroprismekikkerter er mere budgetvenlige.

Billedkvalitet: coating og glas

Når du er ude efter en kikkert med et detaljerigt billede, er billedkvaliteten selvfølgelig vigtigt. Kig efter typen af glas – for eksempel BAK-4 eller BK-7, hvor BAK-4 har en bedre optisk kvalitet end BK-7. Det handler dog også i høj grad om, hvilken coating kikkerten har.

Coatingskalaen går fra coated og fully coated til multi-coated og fully multi-coated. Coated har et enkelt lag coating på en eller flere overflader, mens fully coated har et enkelt lag coating på alle luft-til-glas-overflader. Multi-coated har flerlags coating på en eller flere overflader, mens fully multi-coated har flerlags coating på alle luft-til-glas-overflader. Sidstnævnteer derfor den coating, der giver den bedste optiske kvalitet.

Størrelse og vægt

Det kan have en stor betydning, hvilken størrelse og vægt en kikkert har, alt efter hvad du skal bruge den til. En lille kikkert med lav vægt er ideel til ture, hvor du har meget oppakning, eller hvis du bærer den rundt om halsen i flere timer ad gangen. Det kan dog også løses med en kikkerttaske, som aflaster dig en del.

En kikkert til jagt kan med fordel være lidt større for at give mere stabilitet, men det kommer også an på, hvilken jagttype du skal bruge den til. Sidder du stille, betyder vægten ikke så meget, men bevæger du dig meget rundt, er en mindre kraftig kikkert måske et bedre valg.

Hvilken kikkert skal jeg vælge?

Det er ikke kun specifikationer, du skal holde øje med, når du skal vælge den rigtige kikkert. Hvilke specifikationer der er vigtige for dig, afhænger nemlig af, hvad du skal bruge din kikkert til, og dermed hvilken type du har brug for.

Natur- og fuglekikkert

Er du ornitolog, eller elsker du bare at kigge efter fugle på dine gåture eller i haven, er en fuglekikkert det rigtige valg. Den har typisk en forstørrelse på 7, 8 eller 10, da det er her, du får den perfekte kombination af detaljegrad, stabilitet og zoom til at kigge på fugle. Du kan også bruge den som naturkikkert – for eksempel på en vandretur eller på safari.

Håndkikkert

En håndkikkert er kendetegnet ved at have en god størrelse, så du nemt kan håndtere den – lige meget om du er på jagt, safari eller ude at gå. Der findes både letvægtskikkerter, håndkikkerter med afstandsmåler og modeller, der er særligt gode til jagt.

Jagtkikkert

Der findes mange jagttyper, og på de fleste af dem kan du drage fordel af at have en jagtkikkert med dig. Du bør vælge din jagtkikkert efter den type jagt, du skal bruge den til, så du tager højde for blandt andet lys, afstand og vægt.

Kikkert med afstandsmåler

Når du skal orientere dig til vands, på en jagttur eller lignende, er en kikkert med afstandsmåler et godt valg. Den giver dig mulighed for at se afstanden fra dig til et objekt direkte gennem linsen, så du ikke behøver have en separat afstandsmåler med.

Marinekikkert

På sejlture, i kano, på paddleboard osv., skal du bruge en marinekikkert, hvis du vil kunne orientere dig effektivt. De er 100 % vandtætte og dugfri, har en standardstørrelse på 7×50, og så har du mulighed for at vælge en model med indbygget kompas, hvis du vil kunne orientere dig endnu bedre.

Skumringskikkert

I dæmpet lys først eller sidst på dagen har du brug for en skumringskikkert. Det er en kikkert, der er lavet specielt til lav belysning, og det er især en fordel på jagt tidligt om morgenen eller sidst på eftermiddagen, hvor en almindelig kikkert ikke kan give dig et tilstrækkeligt skarpt og detaljerigt billede.

Udsigtskikkert

Du kan bruge en udsigtskikkert til en masse forskellige formål. Fælles for dem alle er, at de giver dig meget mere forstørrelse end en almindelig kikkert. For at sikre stabilitet i billedet skal du bruge et gulv- eller bordstativ, som du monterer udsigtskikkerten på.

De bedste kikkerter til de bedste priser

Vi har samlet et stort udvalg af kikkerter, så du har masser at vælge imellem. Vores sortiment tæller en række af de bedste brands på markedet, så du er sikret topkvalitet, uanset hvilken model du vælger.

Vi har jævnligt kikkerter på tilbud, så du kan gøre en endnu bedre handel. Husk også, at vi tilbyder prismatch, så vi matcher prisen, hvis du finder samme model billigere et andet sted.

Hvis du vil være sikker på ikke at gå glip af nyheder og gode tilbud på kikkerter og andet friluftsgrej, så skriv dig op til vores nyhedsbrev med det samme. Du finder tilmeldingsboksen nederst på siden.

Relaterede kategorier