Skumringskikkerter

Sortér efter
Mærke
Farve
Størrelse

Skumringskikkerter til lav belysning

Det er ikke altid i fuldt dagslys, du hiver kikkerten frem. Når lyset begynder at forsvinde, er en skumringskikkert din bedste ven. De er lavet specielt til at tage højde for den lave belysning, så du stadig får fuld sigtbarhed og skarpe detaljer, selvom der ikke er særlig meget lys.

En skumringskikkert bruges ofte på jagtture i skumringen – for eksempel hvis du jager ænder eller gæs, som må jages halvanden time før solopgang og halvanden time efter solnedgang. Eller hvis du er på bukkejagt i de tidlige morgentimer, hvor dagslyset endnu ikke er dukket frem, eller de sene eftermiddagstimer, hvor det er begyndt at svinde.

For at få mere lys gennem linsen i tusmørket, er linsen på en skumringskikkert typisk større end på en almindelig jagtkikkert. Det gør kikkerten tungere, så du skal overveje, om vægten er et problem – blandt andet hvis du er på vandretur, hvor det ofte er en prioritering at spare på vægten i oppakningen. Skal du i stedet bruge din skumringskikkert på en safaritur eller jagttur, hvor du ikke bevæger dig så langt, betyder billedkvaliteten fra kikkerten som regel mere end vægten.

Hvilke specifikationer er vigtige for en skumringskikkert?

Som du kan se i vores guide til valg af kikkert, er der mange specifikationer at holde øje med, når du skal vælge den rigtige for dig. For en skumringskikkert er det især udgangspupillen og dæmringstallet, der er væsentlige. Begge dele fortæller noget om, hvor god kikkerten er til at håndtere den lave belysning og give dig den bedst mulige kikkertoplevelse.

Udgangspupil

Hvis du er lidt inde i kikkerters specifikationer, kender du allerede til forstørrelse og objektivdiameter. Begreberne dækker over henholdsvis, hvor meget kikkerten forstørrer det, du ser gennem linsen, og hvor stor linsen er i diameter og dermed hvor meget lys, den lukker ind.

Størrelsen på udgangspupillen udregnes ved at dividere frontlinsens diameter med forstørrelsen. Jo større en udgangspupil, des mere lys kommer frem til dine øjne, og des klarere ser du gennem kikkerten. Denne værdi er dog som regel angivet i den enkelte kikkerts produktspecifikationer.

Det er svært at give et svar på, hvor stor pupillen skal være, før en given model er egnet som skumringskikkert. En god tommelfingerregel er, at en udgangspupil på minimum 4 er fornuftigt, men der er selvfølgelig også andre parametre at overveje – for eksempel din alder, som påvirker dit syn, og kikkertens sammensætning af forstørrelse og objektivdiameter. Blandt andet er der forskel på, om du vælger en skumringskikkert med en udgangspupil på 4 fra en 8×32 kikkert og en pupil på 4,16 fra en 10×42 kikkert.

Dæmringstal

Dæmringstallet er en anden måde end udgangspupillen at vurdere, om du kan bruge en kikkert i lav belysning. Tallet findes ved at tage kvadratroden af forstørrelsen ganget med objektivdiameteren: √(forstørrelse x objektivdiameter). Er værdien højere end 15, kan du bruge den i lavere belysning end dagslys, og jo højere tallet er, des bedre er den til at håndtere skumringen.

Er du i tvivl, kan du tage udgangspunkt i objektivdiameteren. Til lav belysning er det en god idé at vælge en diameter på minimum 42 – så er du sikker på at have de bedste forudsætninger for din skumringskikkert, og så kan du derefter kigge på sammenhængen mellem udgangspupil og dæmringstal.

Relaterede kategorier

UdsigtskikkerterHåndkikkerterFuglekikkerterKikkerter med afstandsmålerMonokikkerterMarinekikkerterAfstandsmålereSigtekikkerterRiffelsigterRødpunktsigterKikkerttaskerKikkertmontager