Marinekikkerter

Sortér efter
Mærke
Farve
Størrelse

Marinekikkerter – stabil orientering til søs

Det er ikke kun til jagt eller i den sprudlende natur, du har brug for at orientere dig på lang afstand. Til søs er det lige så vigtigt at kunne holde øje med andre både i din nærhed, orientere dig ordentligt eller kigge efter marsvin og havfugle – her er en marinekikkert til stor hjælp.

Marinekikkerter er lavet specielt til det maritime miljø. Tag den med ud på vandet, når du skal ud at sejle, ro i kano, stå på paddleboard eller noget helt andet, hvor du af enten praktiske årsager eller for underholdningens skyld har en kikkert med. Det er en god måde at nyde dyre- og fuglelivet ude på havet, samtidig med at du kan holde øje med blandt andet bøjer, trafik på vandet osv.

Find den bedste marinekikkert til dine haveventyr

Der er nogle særlige elementer, du skal holde øje med, når du skal vælge en marinekikkert. For eksempel skal du tjekke, om den kan flyde, så den stiger op, hvis du taber den i vandet. Det er ikke så relevant, hvis du kigger på en fuglekikkert eller en almindelig håndkikkert, men det er essentielt for en marinekikkert. Kan den ikke selv flyde i vandet, skal du huske at købe en strop eller lignende til den, der får den til at søge op til vandoverfladen.

Du skal også kigge på de almindelige specifikationer som forstørrelse, objektivdiameter og linsetypen – det skal du også for andre kikkerttyper, men det ser lidt anderledes ud for en marinekikkert.

Forstørrelse og objektivdiameter

Det særlige ved en marinekikkert er, at den har en standardforstørrelse på 7×50. Det vil sige, at den forstørrer 7 gange og har en objektivdiameter på 50 mm. Andre kikkerter svinger typisk mellem en forstørrelse på 7-12, medmindre du for eksempel kigger på en udsigtskikkert for at få endnu mere forstørrelse. Men en marinekikkert har denne standard af en helt specifik grund: Hvor du på land kan stå helt stabilt med din kikkert, har du på vand en gyngende båd under fødderne.

En større forstørrelse gør det svært at se skarpt gennem kikkerten, fordi du ikke kan stå helt stabilt. 7×50 er derfor den perfekte kombination til marinekikkerter, hvor mængden af både lys og zoom er tilstrækkelig, uden det bliver rystet, når du kigger gennem linsen på kikkerten.

Nem navigering med indbygget kompas

Til søs er det vigtigt at have styr på navigeringen. Derfor har mange marinekikkerter indbygget pejlekompas. Fordelen er, at du kan orientere dig direkte gennem kikkerten i stedet for at skulle have et kompas ved siden af, så du skal skifte mellem kikkert og kompas.

En marinekikkert med kompas gør det muligt for dig både at fastsætte og fastholde din position. Den krydspejler to faste punkter gennem linsen, som på den måde fortæller dig, hvor du er.

Coating

Vi har alle prøvet at blive blændet af skarp sol i vandoverfladen. For at undgå at det samme sker gennem en kikkert, har både almindelige modeller og marinekikkerter en coating, der beskytter mod genskin og skarpt lys fra vandet. Den foretrukne type er fully multi-coated, som er den absolut bedste coating i denne sammenhæng. Skalaen går fra coated videre opad til fully coated og multi-coated før den højeste på skalaen: fully multi-coated.

Denne type coating betyder, at alle linsens overflader er coatet, og det indikerer, at du står med en højkvalitets marinekikkert.

Vandtæthed

Det er altid en god idé at vælge en vandtæt kikkert, men det er en absolut nødvendighed, når det kommer til marinekikkerter. Ude på vandet bliver den udsat for masser af vand, især hvis du taber den, og en god, vandtæt marinekikkert kan sagtens holde til det.

Ofte er de fyldt med gas, som holder kikkerten helt tør indvendigt og forhindrer dannelse af dug eller kondens i linsen. Mange marinekikkerter er fyldt med nitrogen, som udskifter luft og eventuel fugt fra kikkerten og erstatter det med helt tør nitrogengas.

Og så skal du desuden huske at vælge en model med en god gummibelægning, så den kan holde til at blive håndteret lidt hårdt ombord en båd, og så du er sikker på, at du kan holde fast på den, når den bliver våd af skumsprøjt og bølger.