Regntøj til børn
-
TrespassQikpac X Kids regnjakke299 kr
-
TrespassQikpac X Kids regnjakke299 kr
-
12%
TrespassQikpac X Kids regnbukser199 kr
226 kr -
TrespassQikpac X Kids regnjakke299 kr
-
TrespassQikpac X Kids regnjakke299 kr
Praktisk børneregntøj til udesjov
Ved lyden af regndråber, der pisker mod ruden, lyser mange børns øjne op med forventning om leg i vandpytter og mudder. At pjatte og plaske i regnen er en særlig del af barndommens magi. Men intet dræber humøret hurtigere end følelsen af koldt og gennemblødt tøj, der klæber til huden.
Derfor er det rigtige valg af børneregntøj ikke bare en praktisk overvejelse, men et spørgsmål om at bevare glæden ved udendørsleg, vandreture med familien, spejder, transport til og fra skole og så videre, uanset vejret. Men med så mange valgmuligheder, hvordan vælger man så det bedste regntøj til sit barn? I denne guide dykker vi ned i forskellene, fordele og ulemper ved forskellige typer regntøj, så du kan træffe det bedste valg for dit barn.
Dyk ned i de mest almindelige regntøjstyper
Når det kommer til regntøj til børn, er der flere forskellige muligheder at overveje. Fra det robuste og slidstærke PU-regntøj til det mere åndbare polyesterregntøj har hver type sine egne fordele og ulemper. I det følgende afsnit vil vi dykke dybere ned i egenskaberne ved de to almindelige typer børneregntøj og diskutere, hvordan du kan vælge det bedste fit baseret på barnets individuelle behov.
Klassisk gummiregntøj
Gummiregntøj er lavet af polyuretan, også kendt som PU, hvorfor det også kaldes PU-regntøj. Materialet er en syntetisk film der bliver påført ydersiden af regntøjet. Hos mange forhandlere, er der et stort udvalg af børneregntøj med PU, fordi det gør regntøjet robust og slidstærkt. Det sikrer desuden en høj vandtæthed. Det gør det ideelt til mindre børn, der måske ikke er så aktive, da materialet også isolerer godt mod kulde. Imidlertid er et af PU-regntøjets store begrænsninger dets manglende åndbarhed. Selvom der er blevet udviklet mere åndbart PU-regntøj, er det primært forbeholdt voksne. For børn, der deltager i intense udendørsaktiviteter, kan PU-regntøj derfor nemt føles for tætsiddende og varmt.
Åndbart polyesterregntøj
I modsætning til PU-regntøj, er det almindelige polyesterregntøj behandlet med en DWR-coating (Durable Water Repellent) på ydersiden og en tyndere coating på indersiden. Denne type regntøj har et mere blødt, stoflignende materiale og er betydeligt mere åndbart end dets PU-modpart. For børn, der er meget aktive udendørs, kan dette være en ideel løsning, da det tillader større bevægelsesfrihed og bedre åndbarhed. Åndbarhed er nemlig særligt vigtig for børn, der er meget aktive udendørs. Det tillader kroppen at udskille overskydende varme og fugt, hvilket reducerer risikoen for både overophedning og efterfølgende nedkøling.
I noget regntøj til børn lavet i polyester benytter producenterne sig desuden af avancerede tekniske membraner for at øge åndbarheden yderligere. Membranerne har mikroporer, der er store nok til at tillade vanddamp at passere, men for små til at tillade vanddråber at trænge ind. Det betyder, at barnet kan forblive tørt, selv under kraftig regn, samtidig med at overskydende varme og sved kan undslippe. Tekniske membraner kan være en god investering for dem, der søger det ypperste inden for åndbart regntøj til børn.
Skal du vælge med regntøj til børn med eller uden PU?
Når du skal vælge mellem PU-regntøj og almindeligt polyesterregntøj, afhænger det virkelig af barnets aktivitetsniveau. For yngre børn, der måske ikke er så aktive, kan PU-regntøj være et fremragende valg, da det beskytter godt mod kulde og ydre fugt. Til børn i børnehave- eller skolealder, som muligvis deltager i mere intense udendørsaktiviteter, kan det være mere fordelagtigt at vælge regntøj uden PU på grund af den øgede åndbarhed og bevægelsesfrihed.
Vælg det bedste regntøj til børn
At finde det perfekte regntøj til børn handler ikke kun om at vælge det rette materiale, men også om at overveje de forskellige features, der kan forbedre dit barns oplevelse i det fri. Uanset om dit barn deltager i friluftseventyr med familien, går til spejder, eller blot skal kunne klare turen til og fra skole i al slags vejr, er det essentielt at vælge det regntøj, der bedst imødekommer deres individuelle behov. I sektionen herunder vil guide dig gennem de sidste overvejelser.
Hvilket vandsøjletryk skal regntøjet have?
Når man taler om regntøj, kommer begrebet vandsøjletryk ofte op. Vandsøjletryk, målt i millimeter (mm), beskriver materialets evne til at modstå vand. For eksempel, hvis et regntøj har et vandsøjletryk på 3000 mm, betyder det, at materialet kan modstå trykket fra en søjle af vand, der er 3000 mm høj, før vandet begynder at trænge igennem.
Generelt betragtes et vandsøjletryk på 2000-3000 mm som værende regntæt/vandafvisende. Mens værdier over 5000 mm betragtes som decideret vandtætte, ideelle for meget våde forhold. Men husk, at et højere vandsøjletryk kan betyde mindre åndbarhed i materialet. Så der er en balance at finde mellem vandtæthed og åndbarhed, især hvis barnet skal være aktivt i regntøjet.
Er det smartest med et sæt eller separate regnbukser og -jakke?
Der kan være en fordel at købe regntøj til børn som et samlet sæt, da det så er designet til at arbejde sammen. Men at købe separat giver bedre mulighed for mix and match baseret på barnets behov.
Måske behøver I kun en regnjakke til børn, hvis barnet primært skal beskyttes på overkroppen under hurtige gåture. Eller også har barnet allerede en vandtæt børnejakke og behøver derfor kun et par regnbukser til børn, hvis det vil sidde på våde overflader eller cykle til skole i regnvejr. At købe separat kan desuden være særligt gavnligt, hvis barnet har brug for forskellige størrelser i jakken og bukserne. Det giver en bedre pasform og sikrer, at tøjet sidder behageligt og beskyttende på barnet, selvom over- og/eller underkroppen måske ikke passer til ‘standard’ størrelserne.
Hvilke features kan du overveje at kigge efter?
Når du er på udkig efter det perfekte regntøj til børn, er der flere praktiske features, som du bør overveje. De kan nemlig gøre en stor forskel i forhold til, hvor effektivt og behageligt regntøjet er at have på:
- Tapede syninger forhindrer vand i at sive ind gennem syningerne, hvilket sikrer, at barnet forbliver tørt, selv i kraftigt regnvejr.
- Refleksdetaljer er afgørende for dit barns sikkerhed, især i dårligt lys, mørke og tåge. Disse detaljer gør barnet mere synligt for bilister og andre trafikanter, hvilket er en væsentlig faktor at overveje, når du vælger regntøj til børn.
- Strop i buksebenet er en god feature til at holde buksebenene nede, så vand ikke trænger ind. Desuden kan stropperne sættes fast under barnets gummistøvler, hvilket forhindrer vand i at løbe ned i støvlerne.
- Velcro eller elastik ved håndled og ankler giver mulighed for at tilpasse pasformen, så det bliver meget lettere at forhindre vand i at trænge ind, hvilket er særligt vigtigt, når barnet er aktivt og bevæger sig meget.
- Seler kan være praktiske for yngre børn, da de sikrer, at bukserne bliver oppe. Men de kan også gøre det vanskeligere for barnet selv at tage bukserne på, så det er en smagssag, om man fortrækker børneregnbukser med eller uden seler.
- Foret regntøj til børn giver ekstra varme, hvilket kan være godt i koldere vejr, men det kan også gøre tøjet mindre åndbart. Uforet regntøj til børn er nemlig lettere og mere fleksibelt, hvilket er en fordel i mildere vejr og ved høj aktivitet.
Ved at tage højde for forskellige features, kan du sikre, at du vælger det mest passende og komfortable regntøj til dit barns behov og aktivitetsniveau.
Hvilken farve regntøj skal du vælge til dit barn?
Farvevalget kan være et oplagt sted at inddrage dit barn i købsprocessen. For selvom de små poder muligvis er ligeglad med tekniske detaljer som vandsøjletryk og åndbare membraner, kan de have stærke meninger om farven på deres regntøj. Det er dog værd at huske, at mørkere farver og sort kan være mere praktiske, da de ikke viser snavs så let. Dog kan lysere farver eller reflekterende elementer øge barnets synlighed i dårligt vejr.
Pas godt på det nye børneregntøj
Når du har investeret i nyt regntøj til børn, vil du naturligvis gerne have, at det holder så længe som muligt – eller i hvert fald indtil barnet vokser ud af det! Det er heldigvis ikke så svært, men handler blot om at udvise lidt kærlighed og omsorg for tøjet.
Husk at tjekke vaskeanvisningerne, så det bliver vasket og tørret på den rigtige måde. Nogle gange er det måske ikke en god ide at smide det i tørretumbleren, og andre gange kan det være smart at give det en omgang imprægnering. Har tøjet nogle smarte tekniske features, som gør det ekstra åndbart? Så skal det måske have lidt ekstra pleje, som særligt vaskemiddel, for at holde det i topform.
Ved at passe godt på regntøjet, sørger du for, at ungerne altid er klædt godt på til udendørseventyr. Og som bonus er det både godt for pengepungen og planeten, når tøjet ikke skal skiftes ud hele tiden!