Outdoor undertøj

Sortér efter
Køn
Mærke
Farve
Størrelse

Outdoor-undertøj – det varme baselayer til de kolde dage

De fleste, der har tilbragt længere tid i kulden, kender værdien af langt undertøj.

På de helt kolde dage er der bare ikke noget bedre end en langærmet uldundertrøje og et par uldunderbukser, der giver varme fra top til tå. Der findes også langt undertøj i andre materialer såsom fleece. Hvis du har en præference for enten uld eller fleece, er det fint. Det vigtigste er, at dit inderste lag er både varmt og åndbart, og det får du i begge materialer. Merinould er dog en klassiker, når det kommer til undertøj og baselayers – fordi det ganske enkelt er et fantastisk materiale.

Pointen med outdoor-undertøj som baselayer er, at det sidder tæt til huden, hvor det kan regulere din kropstemperatur og transportere fugt og sved væk fra din krop. Outdoor-undertøj skal sidde tæt, men ikke stramme. Det sørger for, at du i det lange løb holder varmen, især i kombination med dine andre lag af outdoor-tøj, og derfor er det også et at de vigtigste lag, når du skal på vandretur eller på anden måde ud at nyde den friske luft og naturen.

Vælg god kvalitet – for dig selv og din hud

Det bedste ved at investere i et godt sæt outdoor-undertøj er, at du kan bruge det til stort set alle dine udendørsaktiviteter. Brug det på en vandretur, skitur eller jagt – det vigtigste er, at du holder dig varm, tør og komfortabel. Hvis du er på udkig efter netop det inderste lag til jagt, kan du se på vores kategori med jagtundertøj, der kan holde dig varm og godt tilpas, selvom du skal på stillesiddende jagt i de kolde måneder.

Outdoor-undertøj er det inderste lag, det ligger mod din hud. Derfor er det vigtigt at prioritere god kvalitet. Når først du er pakket ind i flere lag, er der langt ind for at rette på en undertrøje med dårlig pasform. Der er heller ikke meget ved at være pakket ind, hvis det inderste lag ikke holder dig varm – eller ikke lader dig ånde, når du er aktiv.

Gå eventuelt efter outdoor-undertøj uden syninger eller med flade syninger, så du ikke bliver generet. Derudover kan det være en fordel at undgå ren bomuld, da det absorberer fugtighed og varmer væsentligt dårligere, når det bliver vådt.

På friluft.dk finder outdoor-undertøj til både mænd og kvinder, så du er sikret en behagelig pasform, der både ser godt ud og er rar at have på. Nogle modeller er lavet specielt til henholdsvis herre og dame, mens andre kan bruges af begge køn. Lige med undertøj er det dog en fordel at gå efter et mere figurtilpasset design, så det kan sidde tæt og dermed isolere bedst muligt – naturligvis uden at det strammer.

Uld og merino i blød og lækker kvalitet

Langt det meste out-door undertøj fremstilles i uld, og særligt merinould er meget populært. Hvis du får røde knopper bare ved tanken om kradsende uldundertrøjer fra din barndom, bør du læse med her. Der er nemlig sket meget med uld, siden vi kæmpede med kradsende sweatre og den mindst lige så traumatiserende lugt af våd hund eller fugtigt skab. Uldundertøjet i vores sortiment er af højeste kvalitet, hvilket betyder, at det er blødt, lækkert og behageligt at have på. Du kan derfor trygt investere uden at frygte at skulle gennemleve barndomstraumer om uld.

Uldens egenskaber

Uld kan en masse gode ting, som gør det særligt velegnet til undertøj. Det er temperaturregulerende, så det kan holde dig varmt, når det er koldt, og holde dig kølig, når det er varmt. Desuden er det naturligt lugthæmmende, så du ikke skal kæmpe med en fæl svedlugt, hvis du skal bruge dit uldundertøj flere dage i træk på en vandretur eller andet.

Uld kan absorbere helt op til 40 % fugt af sin egenvægt, før det føles vådt. Til sammenligning ligger den værdi omkring 7 % for almindelig bomuld. Uld bliver desuden ved med at varme, selvom det bliver vådt, så du ikke føler dig kold, selvom du bliver fanget i en ordentlig regnbyge.

Merinould – ekstra fint og ekstra lækkert

Merinould kommer fra merinofår og er en ekstra fin og tynd uldkvalitet. Merinould føles endnu glattere og blødere mod huden end andre uldtyper. Merinould er derfor et oplagt valg, hvis du vil være helt fri for påmindelser om kradsende og lugtende barndomsminder.

Merinould har alle de samme gode egenskaber som almindelig uld, så det både varmer og køler, absorberer fugt og mindsker lugt.

Vask af uldundertøj

Uld er selvrensende, så du sjældent behøver at vaske det. Ofte kan du klare det med en luftning i den friske luft. Hvis dit uldundertøj skal vaskes, er det dog vigtigt, at du gør det korrekt, så det kan opretholde de gode egenskaber. Uldundertøj skal vaskes på uldprogram og med særligt uldvaskemiddel, ellers risikerer du at ødelægge strukturen, så undertøjet både bliver hårdt og ikke længere holder dig varm.

Det er desuden absolut no-go med tørretumbler. Hæng uldundertøjet til tørre eller læg det på et håndklæde, hvis det er tungt, så det ikke hænger og bliver længere og dermed mister formen.

Som en del af dit undertøjssæt bør du også sørge for et par outdoor-strømper enten i form af termosokker, vandrestrømper eller lignende. Dine fødder skal kunne ånde, og strømperne skal kunne lede sved og fugt udad, så du ikke bliver kold på grund af fugt direkte på huden.

Fleece

I vores udvalg af outdoor-undertøj finder du også både overdele og underdele i fleece. Fleece har en del af de gode egenskaber, som også findes i uld: det isolerer godt og holder dig varm på kolde dage. Fleece transporterer fugten effektivt væk, så der er god åndbarhed og du ikke koger over.

Mange vælger at bruge et sæt fleeceundertøj over et sæt uldundertøj, når det er rigtig koldt. Fleeceundertøjet på friluft.dk er naturligvis af høj kvalitet, så det holder formen og egenskaberne selv efter mange vaske. Fleece kan desuden vaskes som almindeligt tøj ved 40 grader, så du ikke skal tænke på specielle vaskeprogrammer eller sæber.

Outdoor-tøj til de andre lag: