Vandrestave

Sortér efter
Mærke
Farve
Størrelse

Derfor er vandrestave en god idé

Uanset hvor meget du har trænet op, kan lange vandreture tage hårdt på kroppen. Den skal nemlig hele tiden stabilisere sig selv i skiftende og ujævne terræner. Her er det særdeles vigtigt, at du sørger for, at dine fødder, ankler og knæ får optimal støtte og aflastning, især hvis du bærer flere kilo oppakning på ryggen. Det kan du blandt andet sørge for ved at iføre dig et par gode vandresko eller nogle velvalgte vandrestøvler, som er velegnede til din planlagte tur. Men det er selvfølgelig ikke kun dit fodtøj, der kan hjælpe med at aflaste din krop – også vandrestave er et ideelt redskab til opgaven.

Selvom vandrestave ofte bliver associeret med dårligt gående og ældre, er de helt fantastiske til at give den støtte og aflastning, der er nødvendig på krævende vandreture. Faktisk egner vandrestave sig allerbedst til intensive udendørsaktiviteter såsom vandring, bjergbestigning og trailløb, hvor der er et større behov for stabilitet og støtte. Du skal altså ikke tro på rygtet om, at de kun er for pensionister. I virkeligheden kan alle have gavn af et par vandrestave, når de vandrer i naturen – også dig, som er ung, sund og stærk!

Hvornår skal jeg bruge vandrestave?

Vandrestave kan bruges til stort set alle udendørsaktiviteter, der involverer gang. For eksempel er de blevet rigtig populære til stavgang, fordi de giver et mere dynamisk bevægelsesmønster, samtidig med at stavene aflaster muskler og led i benene, så du kan gå hurtigere og længere uden at få skader.

Derudover er vandrestave helt ideelle til lange vandreture på over 20 kilometer eller vandreture, der tager flere dage, og hvor du ikke har mulighed for tilstrækkelig restitution. På nedstigninger er det også en stor fordel at kunne støtte sig til et par stave, da de kan bruges til at give modvægt og balance, og således en lettere nedstigning.

Oplev de mange fordele

Vandrestave kan være et praktisk stykke udstyr, uanset om du holder dig til korte ture eller kaster dig ud i deciderede vandreferier med overnatning i naturen. De tilbyder nemlig en række betydelige fordele, som kan inddeles i tre forskellige kategorier: fysisk aflastning, bedre balance og kondition og bonusfunktioner.

Fysisk aflastning

En af de største fordele ved vandrestave er den aflastning, de giver til knæ, ankler og hofter, især når du går ned ad bakke. Hver gang du tager et skridt, bliver dine knæ nemlig udsat for en belastning, der svarer til op til fem gange din kropsvægt, hvilket belaster dem over tid.

Den voldsomme belastning skyldes, at knæene fungerer som en form for stødabsorberende mekanisme. Når du tager et skridt, hopper eller lander fra et spring, absorberer knæet en del af det stød, som ellers ville blive sendt op gennem benene og til rygsøjlen og andre dele af kroppen. For at gøre det skal de bære en belastning, der er betydeligt større end din kropsvægt. Ved at bruge vandrestave kan du fordele noget af denne vægt over dine arme og overkrop, hvilket giver en markant aflastning af dine nedre lemmer.

Forbedret balance og kondition

Vandrestave kan også være en stor hjælp i ujævnt terræn, hvor de forbedrer din balance og stabilitet. Det gør det ikke kun sikrere at vandre, men kan også forbedre din selvtillid på svære strækninger.

Når det kommer til kondition, kan brugen af vandrestave aktivere armene og øge din samlede forbrænding. Fordi du bruger hele din krop i stedet for blot dine ben, kan vandring med stave hjælpe med at styrke musklerne i din overkrop, altså i både arme, mave og ryg. Desuden kan de hjælpe med at forbedre din kropsholdning, fordi de opfordrer til at holde ryggen rank og hovedet højt. Det kan føre til færre rygsmerter og en generel følelse af velvære.

Sidst men ikke mindst kan brugen af dem faktisk øge din skridtlængde, udholdenhed og fart. Fordi du bruger flere muskelgrupper, får du mere kraft i hvert skridt, hvilket gør det muligt at vandre længere og hurtigere. Altså kan de være med til at give dig en mere dynamisk gang.

Bonusfunktioner

Selve funktionerne ved vandrestave strækker sig udover det umiddelbare fysiske aspekt. De kan nemlig også være en stor hjælp i mange forskellige situationer, når du er ude i naturen.

En af de mest oplagte bonusfunktioner ved vandrestave er, at de kan bruges til opsætning af din bivuak eller tarp og endda nogle lette teltmodeller. Stavene kan bruges som støttepiller i konstruktionen, hvilket både er praktisk og effektivt. På den måde kan du spare dig selv for at skulle bære ekstra teltstænger, hvilket er en stor fordel på længere ture, hvor hvert enkelt gram i oppakningen kan være afgørende for komfort og udholdenhed.

Vandrestave kan også tjene mange andre formål. For eksempel kan de fungere som en forlængelse af din arm, når du skal røre ved eller flytte objekter, der er svære at nå, eller som kan være potentielt farlige at røre ved.

Find de bedste vandrestave

For at få den bedste oplevelse når du prøver kræfter med dem for første gang, er det vigtigt at vælge den rette type. Hvad end du skal bestige Kilimanjaro eller bare søger et par gode vandrestave til stavgang, kan du finde dem her hos os.

Hvilken længde vandrestav skal du bruge?

Noget af det første, du skal tage stilling til, når du kigger på vandrestave, er længden. For at finde den rette højdeindstilling til dig, skal du gange din egen højde med 0,68 og runde op eller ned til nærmeste 5 centimeter. Som en god tommelfingerregel skal vandrestavens længde passe med, at der er en 90 graders vinkel i albueleddet, når du står oprejst, og staven rører jorden ved siden af din fod.

Justerbare eller foldbare vandrestave?

Langt de fleste modeller har justerbar længde, men ikke alle er foldbare. Fordelen ved justerbare vandrestave er, at du har mulighed for at tilpasse længden, så den passer til netop din højde og dit behov. Justerbare stave kaldes også teleskopstave, fordi de netop kan “teleskopere”, det vil sige udvides og indskrænkes. Funktionen gør den nem at justere i længde for at passe til din højde og det aktuelle terræn.

Hvis du skal bestige et bjerg eller vandre i bakkede områder, er det vigtigt, at vandrestaven kan justeres med minimum 5-10 centimeter. Stavene skal nemlig helst gøres lidt kortere, når du bevæger dig op ad en bakke for at mindske armenes bevægebane. Modsat skal en teleskopstav være lidt længere, når du skal ned ad bakken igen, så du kan opretholde en oprejst position og god balance under nedstigningen.

Fordelen ved at vælge et par sammenklappelige eller foldbare vandrestave er, at de er praktiske i forhold til minimal pakkestørrelse. I sammenfoldet tilstand fylder en foldbar vandrestav kun omkring 40 centimeter, hvilket er ideelt til rejser eller ture, hvor oppakningen skal være så kompakt som muligt. Medmindre du skal bruge dem til rejsebrug, er det dog ikke nødvendigt at vælge en foldbar model. De justerbare kan nemlig oftes kollapses til en meget kortere længde, når de ikke er i brug, så de er forholdsvis nem at pakke ned og transportere.

Én eller to vandrestave?

Det er typisk personer, der er dårligt gående, som kun bruger én vandrestav. Her fungerer vandrestaven som en stok, der aflaster et dårligt knæ eller hofte. Hvis du bruger én vandrestav, er det vigtigt, at du altid bruger den i modsatte side af det dårlige ben for at føre belastningen over på det raske ben.

Du skal dog bruge to vandrestave, når du vandrer eller går stavgang for ikke at få en skæv gang. Her hjælper de to stave med at aktivere din overkrop, og på den måde kan du styrke både arme og ben, mens musklerne i nakken, ryggen og maven også arbejder. Desuden vil brugen af to stave øge din skridtlængde og hastighed, fordi du konstant giver kroppen et skub, når du skiftevis sætter fra med stavene.

Hvilket materiale skal du vælge?

De fleste vandrestave er lavet af letvægtsmaterialer for at holde deres vægt nede og gøre dem lettere og behageligere at gå med. Selve stangen er typisk fremstillet af enten carbon/kulfiber eller aluminium, som har hver deres fordele.

Carbon er et utroligt let materiale, men også et dyrere valg. Carbonvandrestave er især gode til at udligne de stød og vibrationer, som kommer, når du vandrer på hårdt underlag, men selvom de er meget slidstærke, er de ikke lige så modstandsdygtige som modeller i aluminium. Aluminium er billigere og mere holdbart end carbon. Aluminiumsvandrestave er typisk udviklet til at kunne håndtere et højt stressniveau uden at knække, men de vejer også en tand mere.

Du kan også finde vandrestave med forskellige typer håndtag. Håndtaget skal kunne hjælpe din hånd og arm med den rette ergonomiske støtte, og her er materialet også en afgørende faktor. Håndtag i kork er perfekte til dig, der skal vandre i høje temperaturer, da dette materiale er sved- og fugtabsorberende. Det samme gælder for håndtag i skum. De er desuden utroligt bløde at holde på. Gummi derimod er bedre velegnet til et koldere klima, da det har isolerende egenskaber, som kan beskytte dine hænder mod kulde. De virker selvfølgelig også støddæmpende.

Overvej et par gummifødder til vandrestave

Du bør også tænke over, om du skal investere i et par gummifødder, hvis ikke tilbehøret medfølger. Gummifødderne er også kendt som dupper og dupsko og er små “gummidæk”, som kan monteres på enden af dine stave. De er skabt til at give dine stave en ekstra trækkraft på forskellige typer af overflader, lige fra is og sne til græs og jord. Dupper til vandrestave er især nyttige på glatte og ujævne terræner, hvor de kan forhindre, at dine stave glider væk under dig. De er normalt lavet af holdbart og slidstærkt gummi, der kan modstå mange kilometers vandring.

Dupsko til vandrestave kan også være med til at beskytte dem. At passe godt på stavenes spidser er et smart træk, især når du stikker afsted på hårde overflader som asfalt. Her kan spidserne nemlig hurtigt få en del ridser eller blive slidte, så det er en rigtig god idé at give dem lidt ekstra beskyttelse i form af et par gummidutter. Både dupper og dupsko kan nemt monteres på og tages af stavene igen, så du kan tilpasse dem til det aktuelle underlag og vejrforhold.

Shop alt udstyr til vandring på Friluft.dk

At finde et par gode vandrestave behøver ikke koste dig en formue. Her på siden kan du finde gode modeller fra populære mærker som Trespass, Silva, Masters og Mountain King, som vi har udvalgt på baggrund af deres høje kvalitet og fornuftige priser.

Som udgangspunkt sælger vi kun produkter, vi kan stå inde for – og det gælder også her. Selv vores billigste vandrestave kan klare det, en god vandrestav skal kunne, men det er selvfølgelig klart, at pris og kvalitet følger hinanden. Så hvis du vil have et par foldbare stave i letvægtscarbon med stødabsorbering, ergonomisk håndtag og andre fede features, skal du også være opsat på, at prisen er derefter.

Få styr på resten af grejet

Det er altid en god idé at klæde sig ordentligt på, men når du skal ud at vandre i naturen, er det ekstra vigtigt, at du ifører dig tøj, der er designet til opgaven.

I vores store sortiment af outdoor-tøj tilbyder vi et væld af muligheder, så du er sikker på at finde noget, der passer til dig og dine behov. Her finder du alt fra slidstærke vandrebukser og vandtætte jakker til varme handsker og outdoor-undertøj i uld. Der er et bredt udvalg af tøj til herrer, damer og børn, så du kan klæde hele familien godt på fra top til tå.

Faktisk vil vi vove at påstå, at du kan finde alt det, du vil få brug for på en vandretur med overnatning i det fri. Gode vandrerygsække, frysetørret mad, smart kogegrej, liggeunderlag, soveposer til hele året – og meget, meget mere!