Optik

Afstandsmålere

Afstandsmåler til den passioneret jæger

Når jagten sættes ind på sæsonens vildt, er afstandsmåleren en af de ting, som er svære at undvære. Afstandsmåleren er et godt supplement til ethvert skydevåben, når du vil vurdere, om det er forsvarligt at skyde, og derfor vil en afstandsmåler være en god investering for enhver passioneret jæger, der gerne vil have udstyret i orden.

Derfor finder du naturligvis et stort udvalg af afstandsmålere her hos Friluft.dk, hvor du kan vælge mellem forskellige mærker, forskellige typer og forskellige prisklasser, så du kan finde den bedste afstandsmåler til jagt til dine behov.

Hvad er en afstandsmåler?

En afstandsmåler kort sagt et instrument, som bruges til at måle en afstand med. Det lyder jo simpelt nok, men en afstandsmåler er faktisk sammensat af ret kompliceret teknologi, som gør det muligt at måle en afstand helt præcist. Det kan afstandsmåleren gøre i både dårlige belysning og midt om natten, hvor instrumentet giver dig mulighed for at komme på jagt under alle forhold.

Afstandsmåleren klarer målearbejdet med laserlys, som skydes ud af instrumentets front. Når laserstrålen rammer et dyr eller en anden overflade, vil lyset blive sendt retur til måleren, og på den måde kan instrumentet regne helt nøjagtigt ud, hvor langt der er hen til dyret. Dette regnestykke tager kun et sekund eller to, og så er du klar til at vurdere, om der kan skydes, eller om du skal bevæge dig lidt tættere på.

Udover at kunne måle afstande præcist både i mørke og op og ned ad bakker, kan mange afstandsmålere også give information om hældningen, du holder måleren i, så du bedre kan vurdere, hvordan skuddets bane bliver.

Alt dette får du i et lille og kompakt instrument, som du nemt kan have med i lommen, når du er på jagt. Afstandsmåleren er hverken tung eller klodset, og så er den nem at bruge af alle, hvorfor den vil være et værdifuldt stykke tilbehør for alle seriøse jægere.

Hvad bruges en afstandsmåler til under jagt?

Som nævnt bruges en afstandsmåler til at måle afstanden mellem jæger og byttedyr under en jagt. En afstandsmåler til jagt er især et godt hjælpemiddel, når du er på jagt i uvant terræn, men måleren vil under alle omstændigheder være et godt supplement til dit øjemål, når der skal nedlægges et byttedyr.

Det er vigtigt at kende afstanden til sit byttedyr, da der i visse tilfælde er regler for, hvor langt du må være fra et dyr, før du må skyde. Ofte ved du også selv, hvor mange meter du skal være fra et dyr, før du kan ramme præcist, ligesom der vil være en grænse for, hvornår dit våben ikke længere kan levere et præcist skud, der garanterer en ren død for byttedyret.

Med en afstandsmåler kan du altid få bekræftet helt præcist, hvor langt der er hen til dit bytte, så du kan skyde med visheden om, at du har evnerne til at nedlægge dyret, mens du på samme tid bliver sikker på, at skuddet er lovligt.

Derfor vil en afstandsmåler også hjælpe dig til at få større succes med din jagt. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du er tæt nok på til at affyre et godt skud, hjælper afstandsmåleren til at bekræfte, at du ikke behøver at bevæge dig tættere på.

Derfor vil en afstandsmåler også fortælle dig, når du er for langt væk, selvom du på øjemål måske tror, at afstanden er perfekt. På den måde undgår du at spille skud fra for store afstande, og da du typisk kun får ét skud og én chance for at nedlægge et byttedyr, vil en afstandsmåler giver dig bedre mulighed for succes med den rette information.

Buejagt med afstandsmåler

Hvis du overvejer at give dig i kast med helt nye udfordringer som eksempelvis buejagt, vil en afstandsmåler være endnu mere relevant. Når du vil nedlægge et bytte med bue og pil, er afstanden endnu vigtigere at få helt rigtig, da du skal helt tæt på for effektivt at nedlægge et dyr på denne måde.

Her sørger en afstandsmåler for, at du aldrig bliver i tvivl om, hvornår det er tid til at skyde, så du får bedre forudsætninger for at leverer et godt skud, der sidder, hvor det skal.

Hvilken afstandsmåler skal du vælge?

Der findes flere forskellige typer af afstandsmålere, og det er derfor værd at tænke lidt over tingene, inden du køber. Her er det først og fremmest en god idé at kigge på, hvilke funktioner og indstillinger de forskellige modeller har, så du kan vælge en måler, der passer til netop dine behov.

Afstandsmålere med Line of sight

Line of sight – eller LOS – er en af de mest normale metoder til opmåling af afstand, og det er den teknologi, du finder i de fleste afstandsmålere. Afstandsmålere med LOS-teknologi aflæser afstanden til et bytte meget præcist, mens de fleste målere af denne type også kan beregne vinklen, måleren holdes i.

Disse afstandsmålere vil i langt de fleste tilfælde bruge laser til at måle afstand med, og her udregnes afstanden, når laseren reflekteres tilbage i måleren fra et byttedyr. Afstandsmålere med LOS er således gode og solide afstandsmålere, som levere præcise resultater for dig, der bare har behov for at kende afstanden og vinklen til dine byttedyr.

Hvor mange meter?

Når du køber en afstandsmåler, er det vigtigt at kigge på, over hvor mange meter den kan måle afstand. Hvis du har forventninger om at skyde byttedyr i en afstand på 800 meter, nytter det ikke noget at købe en afstandsmåler, som kun kan måle afstande på op til 400 meter.

Husk derfor at kigge på den specifikke model for at se, hvor mange meter den kan klare, og vurder så, om det er tilstrækkeligt i forhold til dine behov.

Køb afstandsmålere og andet udstyr til jagt hos Friluft.dk

Hvis du går på jagt og gerne vil have udstyret i orden, er afstandsmålere en af de ting, du ikke kan komme udenom. Med en afstandsmåler kan du måle store afstande på en yderst præcis måde, så du får større chance for at få ram på dit byttedyr.

Derfor er vi glade for at kunne tilbyde et stort udvalg af afstandsmålere her hos Friluft.dk, hvor du har gode muligheder for at finde en billig afstandsmåler til jagt i en høj kvalitet. Du kan bl.a. vælge en populær afstandsmåler til jagt fra Vortex, eller du kan vælge et produkt fra en af de andre populære mærker, vi forhandler her på siden.

Du kan læse meget mere om dine forskellige muligheder under diverse produkter, hvor du kan finde information om maksimalafstand, egenskaber og andre funktioner. Når du køber online hos os, har du god tid til at sætte dig ind i de forskellige produkter, så du kan træffe den rette beslutning og købe en afstandsmåler, der passer til dine behov. Og når du er klar til at bestille, sørger vi naturligvis for at levere direkte til din hoveddør, så du kan komme på jagt med dit nye udstyr i løbet af få hverdage.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvordan fungerer en afstandsmåler?

En afstandsmåler virker ved at skyde en laserstråle ud fra instrumentets front. Når laserstrålen rammer et objekt som eksempelvis et rådyr, vil laserstrålen blive reflekteret tilbage til afstandsmåleren, og på den måde kan afstanden beregnes meget præcist fra jæger til bytte.

Hvad bruger man en afstandsmåler til?

En afstandsmåler bruges til at måle afstand mellem måleren og et objekt. Det kan eksempelvis være mellem en jæger og et byttedyr, hvor jægeren kan få et præcist tal for, hvor langt der er fra jægerens position til byttedyret. Mange afstandsmålere kan også måle vinkel, hvilket yderligere kan hjælpe jægeren til at planlægge sit skud.

Hvorfor skal man bruge en afstandsmåler til jagt?

Når du er på jagt, er det en rigtig god idé at have en præcis måde at måle afstanden til et byttedyr på. Du kan komme langt med øjemål, men når der er tale om længere afstande på over 100 meter, kan du ikke altid stole på øjets egen afstandsmåler. I disse tilfælde giver en afstandsmåler dig et præcist tal for afstanden, så du får et bedre grundlag for at planlægge dit skud, og så du i sidste ende får større chance for succes.

Hvor langt kan en afstandsmåler måle?

Der findes mange forskellige afstandsmålere, som tilbyder opmåling af forskellige afstande. De simplest og billigste modeller kan give dig et præcist tal for afstanden på op til 400-800 meter, hvilket vil være nok for de fleste jægere. Du kan dog også få afstandsmålere, der kan måle over 2000 meter, hvilket er en god mulighed for dig som seriøs jæger, der skal skyde på meget lange afstande.