Mad og Drikke

Sortér efter
Køn
Mærke
Farve
Størrelse

Uden mad og drikke duer helten ikke

Alle kender nok det gamle ordsprog og kan nikke genkendende til vigtigheden af mad og drikke – særligt hvis man har et aktivt friluftsliv med jagt, vandring eller andre dejlige outdoor-aktiviteter. Selvom du i naturen er langt fra hjemmets køkken, behøver en tur i det fri dog ikke betyde, at du skal gå ned på kvalitet, når det kommer til dine måltider.

Med smart opbevaring kan du medbringe nem og lækker turmad og med det rette grej til udendørs madlavning, har du rig mulighed for at lave alle din livretter, selv når du er på campingtur, sheltertur eller lignende. Det samme gælder naturligvis for dig, der elsker at lave outdoor-mad i haven, i skoven eller på stranden. Det er vigtigt at investere i noget godt udstyr, så du nemt og hurtigt kan komme i gang med at lave god udemad.

Lav lækker outdoor- og campingmad med godt udstyr

Outdoor-mad er en mangeartet størrelse, der dækker over alt fra snobrød til gryderetter, hakkebøffer og pasta. Derfor kan du naturligvis også bruge masser af forskelligt udstyr til at lave det.

Hvis du er på udkig efter grej, du nemt kan tage med på tur, bør du kigge efter alsidigt kogegrej, som du kan bruge til at lave mange forskellige retter. I vores udvalg af stormkøkkengrej kan du både finde gas- eller spritbrændere med egen varmekilde samt gryder og kedler, du kan bruge over bål. Start med at investere i need-to-have udstyr som et letvægtskogesæt og begynd senere at overveje lækkert ekstraudstyr som en kaffe-perkolator.

Er du udelukkende interesseret i at lave mad over bål hjemme eller på camping, bør du tage et kig på alt vores båludstyr. Det byder nemlig på spyd, riste og plader, der gør det let at lave mad over åben ild – uanset om du er mest til lynstegte grøntsager, kylling med sprød skind eller ristede skumfiduser. Vi har også et godt udvalg af forskellige bålpander, så du kan stege alt fra saftige steaks til lækre æbleskiver. I samlingen af grill og ovne kan du ligeledes finde forskellige grill, ovne og fade, der kan bruges ved bålet. Den rummer dog også grej som pizzasten og hollandske ovne, der snildt kan bruge i dit indekøkken, hvis vejret ikke indbyder til udendørs madlavning.

Sådan opbevarer du medbragt eller tilberedt outdoor-mad

Hvis du skal på dagstur, er det ikke sikkert, at du gider pakke en masse udstyr til madlavning i rygsækken. I så fald kan du smøre dig en madpakke eller udvælge nogle gode rester, som du medbringer i din outdoor-madkasse. Hvis du bedst kan lide din mad lun, bør du vælge en termomadkasse, der også er kendt som en food jug. Den kan nemlig holde din medbragte mad varm i flere timer. Almindelige madkasser og food jugs kan også bruges til at opbevare rester fra den outdoor-mad, du tilbereder i naturen i et par timer.

Hvis du skal opbevare din outdoor-mad i længere tid eller i meget varme forhold, giver det mening at investere i en af vores smarte kølebokse. Med en køleboks kan du nemlig holde både tilberedt mad og friske fødevarer kolde i flere dage. Den er altså ideel til opbevaring af mad til camping uden køleskab. En køleboks er dog ikke den bedste løsning til alle outdoor-eventyr, da den hurtigt bliver tung. Nogle gange skal du derfor i stedet fokusere på outdoor-mad, der ikke skal opbevares på køl.

Vælg den lette løsning: mad på dåse og frysetørret turmad

Nem outdoor-mad som dåsemad og frysetørrede måltider kan være et godt supplement til mere omfattende udendørs madlavning, da den er let at transportere, ikke skal nedkøles og er hurtig at tilberede. Det er et ideelt valg til vandreture, hvor du ikke har plads i oppakningen til det helt store udvalg af grej. Hvis maden blot skal varmes eller rehydreres med kogende vand, kan du slippe afsted med udelukkende at medbringe lidt velvalgt kogegrej, der ikke tynger dig på turen.

Frysetørret mad og mad på dåse fungerer også fint som nem mad på camping, hvis det skal gå lidt stærkt, og her på Friluft.dk kan du vælge mellem mange forskellige retter, der dækker alle dagens måltider.

Nyd din mad med det rette spisegrej

Selvom vi har fokuseret meget på, hvad du kan spise i naturen, har du naturligvis også brug for spisegrej, som gør det muligt at nyde maden, uden at blive helt fedtet ind. Vi har et bredt udvalg af praktisk spisegrej, der byder på alt fra bestik, emaljetallerkener og emaljekrus. Spisegrejet er lavet af slidstærke materialer, der kan holde til lidt af hvert, ikke tynger i oppakningen og i øvrigt er let at rengøre – så bliver det vist ikke mere praktisk!

Dæk dit daglige væskeindtag i naturen

Raske mennesker med et almindeligt aktivitetsniveau i et tempereret klima som Danmark har typisk en væskeomsætning på 2-2 ½ liter om dagen. Derfor anbefaler Den Nationale Kosthåndbog som en tommelfingerregel for væskeindtag pr. dag via drikkevarer:

  • 1-1 ½ liter for børn
  • 1-1 ½ liter for voksne
  • 1 ½ liter for ældre

Resten af væskeindtaget dækkes af de madvarer, du spiser i løbet af dagen. Befinder du dig i et varmere klima eller er fysisk aktiv, som du formentligt vil være i forbindelse med diverse outdoor-aktiviteter, vil dit anbefalede væskeindtag stige. Det må dog, ifølge lægerne på Herlev Hospital, ikke overstige 4 liter.

Væskeindholdet via drikkevarer kan dækkes af væsker som vand, mælk, te, kaffe, juice og sodavand. Alkohol tæller ikke med, og generelt anbefaler Fødevarestyrelsen at slukke tørsten i koldt vand, da det er bedre for din overordnede sundhed end sukkerholdige drikke. Men hvordan skal du få dækket et anbefalet væskeindtag, som opremset ovenfor, i naturen?

Hold vandet koldt og kaffen varm med gode beholdere

Det er nemt at få dækket dit væskeindtag, hvis du medbringer koldt vand til at slukke tørsten eller varme drikke til at lune på en kold dag. Termokander og termoflasker i rustfrit stål er fantastiske til at holde kølige drikkevarer kolde og omvendt sørge for, at din te eller kaffe ikke bliver lunken. Ved hjælp af vakuum holder de temperaturen konstant, så du nyde dine medbragte drikkevare ved den ideelle temperatur.

Skal du på solotur eller ikke være afsted så længe, kan du også vælge en lidt mindre termokrus og termokop, der på samme måde holder væsken kold eller varm. Termoflasker og -kopper er ikke udelukkende gode til diverse friluftsaktiviteter, men kan også snildt bruges i hverdagen.

Hvis det ikke gør nær så meget, om vandet holder sig iskoldt i flere timer, kan du vælge en af vores mange forskellige drikkedunke. De fås i mange forskellige størrelser, så du kan finde en, der passer til den tur, du skal på. Fælles for drikkedunkene i vores udvalg er de holdbare letvægtsmaterialer og den nemme rengøring.

Drikkesystemer og vandfiltre: moderne løsninger til mere ekstreme forhold

Hvis du befinder dig et sted, hvor du ikke har mulighed for at fylde din drikkedunk op i løbet dagen, kan det være en fordel at investere i et såkaldt drikkesystem. Med sådan et får du nemlig mulighed for at medbringe flere liter vand i en såkaldt vandblære, der kan placeres i rygsækken. Fordi de er udstyret med en slange, kan du endda drikke af den, mens du bevæger dig. Så kan det næsten ikke være nemmere at få dækket det daglige væskeindtag.

Hvis du vandrer eller jager et sted, hvor det er småt med rent drikkevand, og du ikke vil bære et drikkesystem på ryggen, bør du overveje et vandfilter. Det tekniske “sugerør” renser effektivt vand fra næsten enhver ferskvandskilde for bakterier, parasitter og andre forurenende stoffer, når du drikker gennem det. Uanset om du er på jagt, vandretur eller camping, vil et vandfilter være en god følgesvend, når du befinder dig langt væk fra pålidelige drikkevandskilder og kan få svært ved at opfylde dit væskebehov. Desuden kan det også være en klog investering, hvis du planlægger at besøge feriedestinationer, der ikke nødvendigvis er kendt for kvaliteten af deres drikkevand.

Ofte stillede spørgsmål

Hvilket grej skal jeg bruge til udendørs madlavning?

Med godt basis-grej til udendørs madlavning som kogegrej, bålfad, bålgrill og raketovn, kan du let lave outdoor-mad på mange forskellige måder, enten hjemme i baghaven eller på ture i det fri. Hvis du er ude efter udstyr, der kan bruges både ude og inde, er pizzasten, rygeovne og hollandske alle ovne gode bud. Husk også at investere i et det rette tilbehør, så du let kan komme til at bruge og rengøre dit udstyr til udendørs madlavning.

Kan jeg bruge almindelige køkkengrej til udendørs madlavning, eller skal jeg investere i specialudstyr?

Du kan i mange tilfælde godt bruge almindelige køkkengrej til udendørs madlavning, men det er vigtigt at være opmærksom på, at ikke alt almindeligt køkkengrej kan holde til de høje temperaturer fra et bål. Outdoor-udstyr er designet til at tåle disse forhold bedre. Almindelige gryder og pander kan godt fungere, men kan blive beskadiget og kræve grundig rengøring. Udstyr i støbe- eller smedejern er dog en undtagelse og kan fint håndtere bålets intense varme. Outdoor-kogegrej er mere slidstærkt og lettere at transportere og rengøre. Det anbefales også at bruge udstyr, der er skræddersyet til udendørs madlavning, da de er bedre egnet til at håndtere de udfordringer, der kan opstå under åben himmel.

Er det svært at lave mad udendørs?

I starten kan det være lidt udfordrende at lave mad udendørs, især hvis du ikke er vant til det eller ikke har det rette udstyr. Der er forskellige, nye faktorer som vejrforhold, valg af brændsel og korrekt placering af bål at tage hensyn til. Derudover kan der være en læringskurve i at lære at styre temperaturen og tilberedningstiden korrekt, når du arbejder med åben ild. Men med lidt øvelse og det rette udstyr kan alle lære at lave lækker mad udendørs.