Drikkesystemer

Sortér efter
Mærke
Farve
Størrelse

Smarte drikkesystemer og vandblærer til vandreturen

Ingen tur, uden mad og drikke, men hvis du er aktiv længe eller i varme omgivelser, bliver det hurtigt trættende at skulle finde drikkedunken frem hele tiden. Hvis den ligger i din rygsæk, skal de mange kilo først ned fra ryggen, så du kan drikke, inden rygsækken igen skal løftes på. Det er både energi- og tidskrævende, og det kan være irriterende at skulle stoppe op på den måde, hvis du er kommet ind i en god rytme med din vandring eller dit løb.

Hvis det er et problem, du kender til, bør du overveje at investere i et drikkesystem. Med et drikkesystem kan du slippe for at stoppe op i tide og utide for at finde drikkedunken frem fra din store rygsæk, så du kan holde gang i de gode vandrestøvler, indtil du rent faktisk har lyst til at stoppe op og holde en pause, mens du får lidt at drikke.

Her hos os finder du et stort udvalg af drikkesystemer og vandblærer, så du kan vælge den model, der passer bedst til netop dine behov, når det kommer til design og størrelse.

Hvad er et drikkesystem?

Et drikkesystem, der også kaldes et vandsystem, består som udgangspunkt af en vandblære og en slange. Vandblæren er lavet i et kraftigt men fleksibelt materiale, som gør den nem at transportere, mens vandslangen, der er forbundet til vandblæren, sikrer, at du altid har nem adgang til vandreserven på din ryg.

Drikkesystemets vandslange har et mundstykke, der gør den let at drikke af, og da du altid har den lige ved hånden, giver en vandblære med slange dig mulighed for at drikke på farten uden at skulle stoppe op. Fordi et drikkesystem gør det let at få nok væske, når du er aktiv, er de et populært valg til vandreturen, ligesom seriøse langdistanceløbere formentligt heller ikke ville kunne klare sig uden et godt drikkesystem.

Drikkesystemer sælges enten som et separat system, du kan placere i din egen rygsæk, eller som en letvægtsrygsæk med indbygget drikkesystem. I sådan en letvægtsrygsæk vil der også være plads til at pakke andre ting. Der er som regel tale om en mindre rygsæk, men der laves også enkelte modeller, der har mere plads.

Et af de meste velkendte mærker, der fremstiller drikkesystemer, er CamelBak. Deres navn er netop inspireret af, hvordan et CamelBak drikkesystem, ligesom en kamels pukler, sikrer, at du altid har adgang til ressourcer fra lageret på din ryg. De populære drikkesystemer fra mærket er også kendt som CamelBak stoaway på engelsk.

Hvorfor vælge et drikkesystem eller en vandblære?

Med et drikkesystem eller en vandblære til rygsæk bliver det som sagt en helt del nemmere at få vand indenbords, mens du bevæger dig. Det er praktisk i mange forskellige sammenhænge, men det er især en god investering, når du skal vandre eller løbe i mange timer.

Under de lange ture bliver rytmen og farten ødelagt, hvis du skal stoppe op for at finde din drikkedunk frem, og for mange vil det ikke være en mulighed at hænge den fast i en strop på rygsækkens rem, så den er inden for rækkevidde. Når du bevæger dig, vil drikkedunken nemlig bevæge sig en del, hvilket kan være irriterende. Hvis du løber eller går hurtigt, vil den desuden hoppe op og ned og blive til gene.

Alle de problemer slipper du for med en rygsæk med drikkesystem eller et separat drikkesystem til rygsæk, som giver dig mulighed for at drikke løs uden at skulle gøre holdt eller blive forstyrret af en dinglende drikkedunk. Derfor er et drikkesystem også medvirkende til at sikre, at du rent faktisk får drukket alt det vand, du har brug for. Den rette hydrering af kroppen er vigtig for at sikre, at du kan yde optimalt, når du vandrer eller løber. Hvis du ikke får nok væske, bliver du hurtigt dvask og dårlig, og i værste tilfælde kan du ende med en slem hovedpine, der kan tage en del tid at slippe af med.

Endeligt er en stor fordel ved et drikkesystem, at det bliver meget nemmere at tage på tur med store mængder vand. Hvis du skal have 3 liter vand med i drikkedunke eller termoflasker, bliver det hurtigt bøvlet at pakke dem ordenligt ned. Samtidigt efterlader de mange dunke og flasker en del mindre plads til alle dine andre ting i din vandrerygsæk.

Et Trespass drikkesystem, CamelBak vandblære eller lignende er til gengæld designet til at være fleksibel, hvilket gør systemet nemt at pakke ned i rygsækken. En vandblære kan formes, så den kan lægges ved siden af din varme sovepose , dit kompakte telt eller de ekstra sokker, så du får plads til mere, og slipper for at skulle bære på en tungere flaske i metal eller plast.

Hvilket drikkesystem skal du vælge?

Da der findes flere forskellige drikkesystemer, er det derfor værd at tænke lidt over, hvad du har brug for. Her er det først og fremmest vigtigt at afgøre, om du vil købe en rygsæk med indbygget drikkesystem, eller om du allerede har en rygsæk, du er glad for, og dermed er på jagt efter et separat drikkesystem.

Herefter skal du selvfølgelig overveje, hvor stor selve vandblæren skal være. Det kommer både an på, hvor meget plads du har i rygsækken, hvor mange kilo du har mulighed for at bære, og hvor meget vand du skal bruge. Det er de vigtigste spørgsmål, du skal stille dig selv, inden du køber dit nye drikkesystem.

Det mest almindelige valg er en vandblære på 2 liter, men du kan også vælge systemer med enten mindre kapacitet og større kapacitet. En vandblære på 3 liter er den største, vi tilbyder, men der er ikke nogen grund til at vælge så stor en vandblære, hvis det ikke er nødvendigt for dig. En vandblære med en kapacitet på 2 liter er populær, fordi den giver vand nok til mange timers bevægelse, uden at den bliver for tung. I de fleste tilfælde vil det være muligt at finde en ny vandpost, inden kapaciteten på 2 liter er opbrugt. Men hvis du ikke har mulighed for at få fyldt vand i depotet mere end én gang om dagen, kan en vandblære med en kapacitet på 3 liter være det bedre valg.

I den forbindelse skal du også tænke over, hvor din tur går hen. Hvis du primært skal bruge dit drikkesystem i Danmark eller et andet sted i Norden, har du rig muligheder for at få rent drikkevand de fleste steder. Men sådan er det ikke i mange andre lande i verden. På ture i lande, hvor det er tilfældet, er det derfor praktisk at have så meget rent vand med fra morgenstunden som muligt. Hvis du er interesseret i at rense vand for på den måde at skaffe dig drikkevand, skal du have fat i et såkaldt vandfilter.

Løberygsæk med drikkesystem

Hvis du er seriøs langdistanceløber, kan det være en god idé at købe en rygsæk med et indbygget drikkesystem. Her får du en rygsæk, der sidder godt på ryggen, og som ikke er større end nødvendigt – der er altså hovedsageligt plads til dit vanddepot, så du kan holde vægten ned på din løbetur.

Vægten spiller nemlig en stor rolle, når du løber, da den ekstra vægt får kroppen til at føles meget tungere under løb. Derfor er det især vigtigt at tænke over kapacitet og behov, når du investerer i et drikkesystem.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvordan virker et drikkesystem?

Et drikkesystem består af en vandblære og en drikkeslange. Vandblæren placeres i din rygsæk, mens vandslangen forbinder vandblæren med dig. Den gør, at du altid har nem adgang til dit vand. Drikkesystemer sælges både som separate vandsystemer, der kan bruges i en rygsæk, du allerede ejer, eller som rygsække med indbyggede vandsystemer.

Hvad er fordelene ved et drikkesystem?

Med et drikkesystem bliver det nemmere at holde sig hydreret, når du vandrer eller løber. Du slipper for at spilde tid og bryde din rytme, fordi du ikke skal stoppe op, når du drikker fra dit vandsystem, fremfor hvis du skal grave en drikkedunk frem fra rygsækken. Derfor kan du få nok vand uden problemer, så du kan holde energiniveauet oppe på hele turen og passe på dig selv.

Hvor stor skal en vandblære være?

Når du køber en vandblære, skal du kigge på, hvor stort dit vandbehov er. Tænk over temperaturen du befinder dig i, hvor meget du skal bevæge dig, hvornår du kan tanke friskt vand igen og hvor meget plads du har i din rygsæk. Du kan f.eks. vælge en vandblære på f.eks. 1,5 eller 2 L, hvis ikke temperaturerne er alt for høje, eller der er god mulighed for at fylde din vandblære op igen. Men hvis du ikke har adgang til frisk vand resten af dagen, skal du vælge en vandblære på min. 3 L for at være dækket ind, mens du er fysisk aktiv.

Hvordan gør man et drikkesystem rent?

At rengøre et drikkesystem er vigtigt for at undgå bakterievækst og sikre, at drikkevandet forbliver rent og sundt. For at rengøre det skal du tømme det helt for vand og skille det ad. Skyl herefter alle delene grundigt i varmt vand. Brug enten en mild sæbe eller en særlig rengøringsvæske til drikkesystemer (følg producentens anvisninger for den specifikke rengøringsvæske, hvis du bruger en) samt en flaskebørste til at rengøre slange og vandblære grundigt. Skyl efter og lad delene tørre godt, inden du samler det igen. Det er en god idé at rengøre dit drikkesystem regelmæssigt. Hvis du vil gøre det let for dig selv, kan du investere i et komplet rengøringssæt til drikkesystemer.