Vintersoveposer

Sortér efter
Mærke
Farve
Størrelse

Vintersoveposer til de kolde vinternætter i naturen

I Danmark elsker vi at campere. Det er de færreste af os, der ikke har en sovepose liggende, så vi er klar til en overnatning under stjernerne. Men det er ikke kun om sommeren, du kan pakke grejet og sætte næsen op efter eventyr i naturen – der er noget helt særligt ved at overnatte i naturen om vinteren, hvor frosten bider i ansigtet, jorden er dækket af et let lag sne og aftenbålet buldrer afsted i mørket for at give varme og et varmt måltid inden sengetid.

Her er en varm sovepose lavet til vintersæsonen alfa og omega. Der er nogle andre parametre i spil, end når du kigger på soveposer til andre sæsoner – parametre, der betyder forskellen mellem en lun, komfortabel nat og en tænderklaprende, kulderystende nat.

Find den rigtige sovepose – vinter, sne og minusgrader

De lave temperaturer sætter som nævnt andre krav til dit udstyr, og i den forbindelse bør du kigge efter en vintersovepose som noget af det vigtigste. En god, varm sovepose til vinter giver dig en god nats søvn, og det kan være afgørende for, hvor meget energi du har i både krop og sind den følgende dag.

Vi har et stort udvalg af vintersoveposer i forskellige former og materialer til både børn, dame og herre, så du kan finde en god sovepose, der lever op til dine krav og behov og giver dig den bedst mulige nattesøvn, lige meget hvor koldt det er.

Dun eller syntetisk fyld

Først og fremmest skal du tænke over, hvilket fyld din vintersovepose skal have – dun eller syntetisk.

Syntetisk fyld giver typisk en billigere vintersovepose, og så er det allergivenligt. En af de store fordele ved en vintersovepose med syntetisk fyld er, at den er hurtigttørrende og holder på varmen, selvom den bliver våd – og det er en fordel, hvis du skal bruge den, når det regner eller i områder med høj luftfugtighed. Du kan også få soveposer i en blanding af polyester og bomuld. Det er en måde at bruge de bedste egenskaber fra hvert materiale og skabe en mere holdbar, slidstærk og varm sovepose.

Dun har en ideel balance mellem fyldvægt og -tæthed. Det betyder, at du får en letvægtssovepose, der kan gøres meget kompakt. Størrelsen og vægten på din oppakning er især vigtig, hvis du er på en længere vandretur, hvor det gør en stor forskel, hvor tungt dit grej er, og hvor meget det fylder. Et fyld af dun giver derfor lette varme soveposer, der på grund af dunets egenskaber er både holdbare og slidstærke, så de holder i mange år. Bliver dun vådt, er det til gengæld lang tid om at tørre – det er derfor vigtigt, at du enten kun bruger en dunsovepose i tørre omgivelser, eller at du vælger en model med en vandtæt eller vandafvisende behandling på overfladen.

Indre og ydre materialer

Der er mere til en god vintersovepose end fyldet. Du skal også overveje både de indre og ydre materialer for at vælge den rigtige 3- eller 4-sæsons sovepose, der passer til de kolde vintermåneder. De mest almindelige indermaterialer til vintersoveposer er polyester og nylontaft eller ripstop nylon, fordi begge materialer er bløde og åndbare, så de er rare at være omgivet af, når du ligger i din sovepose.

De ydre materialer er dem, der beskytter din vintersovepose som en helhed – både fyld og indermateriale. Polyester og ripstop nylon er populære materialer til ydermaterialet, og det er en god idé at kigge efter, om det har en holdbar, vandafvisende behandling eller er decideret vandtæt. Det er især vigtigt, hvis du vælger en vintersovepose med dunfyld, så den ikke bliver kold og mister isoleringsevnen, hvis den bliver våd – og det sker ikke kun på grund af nedbør, men også varme fra din ånde, fugt i vejret eller kondens inde i et telt eller i soveposen.

Form og ekstrafunktioner

Ud over materialer er formen og ekstrafunktioner vigtigt for en god vintersovepose. Formen har noget at sige om, hvor godt du sover, og hvor meget varme du får. Den klassiske form på en sovepose er mumieformen, der har en hætteagtig top og bliver smallere ned mod fødderne. De fleste vintersoveposer er lavet i mumieform, men hvis du er afsted i mange dage eller uger, skal du overveje komfort over varme og måske i stedet vælge en firkantet pose, hvor der er mere plads omkring dig.

Du kan også vælge en vintersovepose specifikt til kvinder. Den er tilpasset de kvindelige former, så den er mere behagelig at ligge i – lige meget hvilken form du vælger. Den er gerne kortere, smallere om skuldrene og bredere omkring hofterne, og i nogle modeller er den også mere polstret ved fødderne og overkroppen for at give mere varme.

Du kan også vælge en dobbelt vintersovepose, hvis I er afsted som par, hvilket giver mere varme til jer begge to og samtidig mere komfort. Nogle enkeltsoveposer er lavet med lynlåse, der kan bruges til at lyne to soveposer sammen, så du kan skifte mellem at sove enkelt og dobbelt. Der er andre typer lynlåse, der er værd at holde øje med, når du skal vælge en vintersovepose. For eksempel er en tovejslynlås ideel til meget koldt vejr, hvor du gerne vil kunne blive i posen, imens du spiser og drikker på de kolde vintermorgener og -aftener.

Længde

Længden har også meget at sige om, hvor varm du føler dig i din vintersovepose. Vælger du en lang og bred sovepose, er den ikke nær så varmeeffektiv, fordi der er mere luft i posen, der skal varmes – til gengæld kan det være en god byttehandel for mere komfort. Den ekstra plads kan desuden også bruges til at opbevare noget af alt dit udstyr og varme tøj, du skal bruge dagen efter – for eksempel vandrestøvler, elektronik, batterier, outdoor strømper, trøjer og lignende, som er rart at have varmt og tørt til næste morgen.

Mange modeller giver dig mulighed for at vælge mellem en almindelig, lang eller XL-model, og skal den være kortere endnu, kan du kigge efter en vintersovepose med mulighed for at tilpasse længden. Så kan du fylde fodenden med grej eller tøj, hvis det er nødvendigt, eller snøre den sammen længere oppe, så den passer lige præcis til din længde.

Temperaturangivelser

For at finde den rigtige vintersovepose til dine behov, skal du kigge på temperaturangivelserne. Komforttemperatur er den temperatur, en kvinde sover komfortabelt i, mens komfortgrænsen er den laveste temperatur, det ville være komfortabelt for en mand at sove i. Grunden til den specifikke skelnen mellem mænd og kvinder er, at den gennemsnitlige kvinde har brug for mere isolering for at føle sig varm, og derfor fungerer det som den nedre grænse.

Ekstremtemperaturen er for det meste kun relevant, når du er i mere ekstreme temperaturer, end vi oplever i Danmark. Det er den koldeste temperatur, du kan overleve i uden at være i fare for underafkøling eller rent faktisk at fryse ihjel. En almindelig vintersovepose kan sagtens få dig gennem den danske vinter, men hvis du skal overnatte i Grønland eller lignende miljøer med ekstreme temperaturer, er en ekspeditionssovepose med en lav ekstremtemperatur uundværlig.

Find vintersoveposer og andet grej til overnatning i koldt vejr

Vi har et stort udvalg af outdoor-udstyr og -tøj, der kan få dig trygt og varmt gennem de kolde vinternætter i naturen. Med en varm, vandtæt og solid vintersovepose er du allerede et godt stykke, især når du sørger for at vælge en temperaturangivelse, et fyld og gode inder- og ydermaterialer, der passer til dine behov.

Men det er ikke altid nok, hvis du gerne vil have en god nattesøvn uden at fryse. Den rigtige sovepose gør det muligt for dig at sove direkte under åben himmel, men det er vigtigt med et godt og isolerende liggeunderlag, der beskytter dig og din sovepose. Vælg en model med en closed-cell-skumkonstruktion – den holder godt på din kropsvarme og forhindrer kulde fra jorden under dig i at komme op igennem soveposen til dig. Kig efter en R-værdi på minimum 5, og tænk over, om den skal være særligt let og kompakt, så den fylder mindst muligt i din oppakning.

Er du ikke til overnatning under åben himmel, kan du tjekke vores udvalg af telte ud. Du finder telte til alle sæsoner og mere ekstreme, holdbare ekspeditionstelte, så du kan holde varmen, lige meget hvor og hvornår du slår teltet op og gør dig klar til en nat i telt og sovepose. Selvom du sover i telt, er det stadig vigtigt at vælge et godt liggeunderlag – det giver både mere komfort og varme, så du bliver holdt godt tilpas.

Se også vores andre soveposer