Letvægtssoveposer
-
40%
Skarp prisNordiskPuk +10° Curve L449 kr
749 kr -
NordiskPuk +10° Curve XL577 kr
-
11%
Skarp prisCarinthiaDefence 1-185 TOP sovepose1.034 kr
1.157 kr -
CarinthiaDefence 1-200 Top sovepose (lang)1.089 kr
-
31%
NordiskPuk +10° Curve M449 kr
649 kr -
HelsportTrollheimen SL sovepose2.772 kr
-
HelsportTrollheimen SL Lady sovepose2.772 kr
-
HelsportTrollheimen SL Winter Lady sovepose3.580 kr
-
HelsportTrollheimen SL Winter sovepose3.580 kr
-
HelsportRago SL sovepose5.197 kr
-
HelsportRago SL sovepose (lang)5.428 kr
-
HelsportRago SL Lady sovepose4.730 kr
-
Skarp prisHelsportRago SL Winter sovepose5.775 kr
-
HelsportRago SL Winter sovepose (lang)5.890 kr
-
HelsportRago SL Winter Lady sovepose5.775 kr
Smarte letvægtssove poser
En god nats søvn er vigtig, når du er på tur i naturen. Det er her du hviler ud og lader op til nye oplevelser og eventyr. En god nattesøvn kræver dog det rette udstyr for at opnå en komfortabel, behagelig nat, hvor du er varm, veltilpas og sover godt. Der bør du investere i en passende sovepose. Hvis det kun handlede om komfort, var det ingen sag at vælge, men der er også lige oppakningen at tage hensyn til – jo færre kilo du skal bakse rundt med på turen, jo bedre: Derfor er en smart letvægts sovepose værd at overveje.
Hos Friluft.dk har vi et bredt udvalg af letvægtssove poser i højeste kvalitet og fra førende producenter som Carinthia og Helsport, så du kan finde præcis den letvægts sovepose, der passer til dig og dine outdoor-eventyr – eller rejser.
Hvad er en letvægts sovepose?
En letvægts sovepose, der også kaldes en ultralight sovepose, er en let og kompakt sovepose, der er ideel til backpackere og vandrere, der ønsker at reducere vægten i deres rygsæk og dermed få en mere behagelig og hurtig tur. Selvom vægten er minimeret, bruges de bedste materialer og innovative design til at sikre optimal varme og komfort, når du sover i en letvægts sovepose.
Der bruges en række forskellige materialer i letvægts soveposer, herunder højkvalitets dun, som er lette og yderst komprimerbare, fibre og syntetiske materialer som polyester og nylon, som er mere modstandsdygtige over for fugt end dun og kan holde på varmen, selv når de er våde.
Uanset hvilke materialer den er lavet af, har en letvægts sovepose har nogle særlige karakteristika:
- Vægten ligger på mellem 300-1000 gram
- Det er en kompakt sovepose, som kan komprimeres, så den har den mindst mulige pakkevolumen.
Det er selvfølgelig vigtigt, at du vælger den rigtige sæson eller temperaturskala til din sovepose – en sæson 1-3 letvægts sovepose vil veje mindre, end en sovepose i kategori 4-5, da det jo er mængden af fyld, der afgør både vægten, og hvor varm den er.
Hvis dit valg primært handler om lavest mulig vægt, da vær meget opmærksom på, hvor høj en isoleringsgrad du har brug for på din tur og vælg din letvægts sovepose ud fra det. Omvendt er der ikke noget, der kan ødelægge en fed outdoor-tur, som dårlig nattesøvn, fordi du ikke har kunnet holde varmen ordentligt, så vær omhyggelig med at klarlægge dine behov.
Hvorfor skal jeg vælge en letvægts sovepose?
Der er mange grunde til at vælge en letvægts sovepose til vandre- og outdoorture, men de væsentligste er: en så lille og let oppakning som muligt. Når du er på vandretur og trekking, er du nødt til at gå med alt dit udstyr, og det stiller høje krav til dit udstyrs vægt og funktionalitet. På sådan en tur kan du sikkert undvære meget, men ikke en sovepose. Og en letvægts sovepose er med til at bringe den samlede vægt af din oppakning betragteligt ned.
Du kan også overveje at parre din sovepose med et letvægtsliggeunderlag for at bringe vægten yderligere ned. Her er det vigtigt, at sovepose og liggeunderlag så vidt muligt har samme sæson-kategori, så de to tilsammen udgør et helt sovesystem.
Husk, at lag-på-lag princippet ikke kun gælder dit outdoor-tøj, men også i dit sovesystem, så både det lune undertøj, en evt. lagenpose, liggeunderlag og sovepose kommer med i en samlet vurdering. På den måde kan du bedre bedømme, hvilken vægt der er tilpas – og hvilken der vil blive til den tunge side.
Til den rejselystne: Vælg en lille kompakt sovepose for ekstra plads
En let sovepose er ligeledes ideel til backpacking-rejser og andre adventure-ture. Du skal selvfølgelig tænke i vægten af din oppakning, ligesom hvis du skal, hvis du skal bruge din letvægts sovepose på vandreture, men derudover skal du også tænke i plads.
Der skal kunne være masser af tøj og andet udstyr i rygsækken til din backpacking-rejse, bag på din motorcykel eller på den almindelige cykel, hvis det er sådan en tur, du skal på. Og her udmærker letvægts soveposen sig ved at være utrolig kompakt, så den ikke fylder unødigt.
På den type rejser og ture vil du typisk heller ikke skulle bruge soveposen udendørs hver dag, men kun på hostel eller andet, og du behøver derfor ikke at tænke helt så meget i isoleringsevne, men kan gå efter de kompakte soveposer, der stadig er behagelige og komfortable modeller.
Typer af letvægts soveposer
Letvægts soveposer kommer i mange former og faconer fra de store 4+ sæsons soveposer til de meget små. De mest gængse typer er dog de firkantede og soveposer i mumie-design.
Mumiesoveposer
Mumiesoveposer er nok den mest populære type soveposer, der findes. Soveposen holder den varme luft inde i soveposen tæt på din krop, og det mindsker det varmetab, der ellers kan være, når luften kan cirkulere rundt inde i soveposen.
Mumiesoveposer findes fra 1 sæsons sovepose – til varmt klima, og over til specialdesignede 4+ sæsons soveposer, der er velegnede til vinterbrug eller rigtigt koldt klima med minusgrader på den gode side af -10 grader.
Firkantede soveposer
De firkantede soveposer er kendetegnet ved, at de giver dig en større bevægelsesfrihed, mens du sover. Du har mere plads til at bevæge benene i bunden af soveposen, og du kan nemmere vende dig rundt og sove på siden. Derudover kan de fleste firkantede letvægts soveposer lynes helt op, så du kan bruge soveposen som et tæppe, mens du opholder dig i din lejr, eller hvis det ikke er så koldt om natten.
Dun eller fiber
Når du skal finde din nye letvægts sovepose hos Friluft.dk, kan du vælge mellem soveposer med dunfyld eller soveposer med kunstfibre. Begge typer letvægts soveposer vejer lidt og isolerer godt, så det er primært en smags- og temperamentssag, om du vil sove i dun eller i fibermateriale.
Der er dog nogle tilfælde, hvor en letvægts sovepose med fiberfyld vil være det bedste valg:
- Hvis du skal sove meget udendørs
- Hvis din sovepose skal kunne holde til at blive meget beskidt
- Hvis du skal være væk i meget lang tid
En fibersovepose tåler vand bedre end en dunsovepose, for er dunsovepose først blevet våd, klumper dunene sammen og isolerer dårligt.
Derudover er fibersoveposer meget nemmere at vaske og tørre. De skal dybest set bare smides i en vaskemaskine med almindeligt vaskemiddel og have lov til at tørre et lunt sted med god ventilation. Hvorimod en dunsovepose skal vaskes med specialsæbe og tørres i en tørretumbler.
Hold varmen i din letvægts sovepose
En letvægts sovepose er lige så varm, som en sovepose, der vejer mere. Det er kvaliteten og flydeevnen (fill power) på f.eks. dunene, der er bestemmende for letvægts soveposens evne til at holde dig varm. Jo finere dun og jo højere flydeevne (større volumen), jo varmere vil din sovepose føles. Med hensyn til letvægts soveposer med kunstfiberfyld laves fyldet af hulfiber, der isolerer ekstremt godt, samtidig med at det vejer meget lidt.
Det er altid en god idé at tage din kompakte letvægts sovepose ud af rygsækken og folde den ud, så snart du har slået lejr eller er ankommet til dit hostel. Dette giver den tid til at lufte ud og “løfte sig”, hvilket betyder, at alle dunene folder sig ud. Det skaber den ønskede isolerende effekt, der gør, at du kan holde varmen hele natten.
Letvægts sovepose til vinterbrug
Du kan sagtens bruge en letvægts sovepose om vinteren eller i koldere klimaer, hvor der kan komme frost om natten, du skal blot gå efter en sovepose med sæson 4 som minimum. Vægtmæssigt ligger denne type kompakte soveposer på omkring et kilo, så du behøver ikke at være bange for, at soveposen føles som en mursten i rygsækken.
Pas godt på din nye sovepose
Da en sovepose ofte er en af de mere omkostningsfulde investeringer, er det en fordel at passe godt på den. Det er derfor vigtigt at vedligeholde din letvægts sovepose for at sikre, at den holder i mange år.
Vær særligt opmærksom på, hvor du lægger din letvægts sovepose og sørg altid for at have et sikkert og tørt underlag, der er fri for skarpe genstande og lignende, som kan beskadige din sovepose. Vær forsigtig omkring lynlåsen for at undgå unødig slitage.
Opbevar altid din letvægts sovepose under varme og tørre forhold, og undgå at pakke den stramt i en pakkepose eller en lufttæt plastikpose. Hvis du har plads, er det en gode idé at opbevare din letvægts sovepose i en stor opbevaringspose eller hænge den i et tøjskab, så den er foldet ud det meste af tiden. På den måde beskytter du bedst muligt fyldet. Forsøg altid at skubbe udstående dun eller fibre tilbage på plads i stedet for at hive dem ud, da dette vil forlænge din soveposes levetid.
Det anbefales at vaske din sovepose én gang om året eller efter særligt lange udflugter for at undgå ophobning af skidt og snavs. Læs altid producentens anvisninger om vask nøje, inden du går i gang.
Gode priser hos Friluft.dk
Hos Friluft.dk finder du altid et stort udvalg af letvægts soveposer af god kvalitet. Vi kører jævnligt tilbud på vores letvægts soveposer og andet lækkert outdoor-udstyr, ligesom vi året igennem har kampagner med tilbud på udvalgte brands og produkter. Du kan altså let finde en letvægts sovepose, du kan sove godt i, hos os.