Letvægtssoveposer

Stort udvalg af lette soveposer

En god nats søvn er vigtig, når du er på tur i vildmarken. Det er her du hviler ud og lader op til nye oplevelser og eventyr. En god nattesøvn kræver dog det rette udstyr for at opnå en komfortabel, behagelig nat, hvor du er varm og veltilpas og sover godt. Hvis blot det kun handlede om komfort, var det ingen sag, men der er også lige oppakningen at tage hensyn til – jo færre kilo du skal bakse rundt med på turen, jo bedre: Derfor er en letvægtssovepose værd at overveje.

Hos Friluft.dk har vi et bredt udvalg af letvægtssoveposer i højeste kvalitet og fra førende producenter som Carinthia og Helsport, så du kan finde præcis den letvægtssovepose, der passer til dig og dine outdoor-eventyr – eller rejser.

Hvad er en letvægtssovepose?

En letvægtssovepose har nogle særlige karakteristika:

  • Vægten ligger på mellem 300-1000 gram.
  • Det er en kompakt sovepose, som kan komprimeres, så den har den mindst mulige pakkevolumen.

Derudover er det selvfølgelig vigtigt, at du vælger den rigtige sæson eller temperaturskala til din sovepose – en sæson 1-3 letvægtssovepose vil veje mindre, end en sovepose i kategori 4-5, da det jo er mængden af fyld, der afgør vægten.

Hvis dit valg primært handler om lavest mulig vægt, da vær meget opmærksom på, hvor høj en isoleringsgrad du har brug for på din tur og vælg din letvægtssovepose ud fra det.

Omvendt, er der ikke noget, der kan ødelægge en fed outdoor-tur, som dårlig nattesøvn, fordi du ikke har kunnet holde varmen ordentligt, så vær omhyggelig med at klarlægge dine behov.

Hvorfor skal jeg vælge en letvægtssovepose?

Der er mange grunde til at vælge en letvægtssovepose til vandre- og outdoorture, men de væsentligste er: En så lille og let en oppakning som muligt. Når du er på vandretur og trekking, er du nødt til at gå med alt dit udstyr, og det stiller krav til vægt og funktionalitet. På sådan en tur kan du sikkert undvære meget, men ikke en sovepose. Og en letvægtssovepose er med til at bringe den samlede vægt af din oppakning betragteligt ned.

Du kan også overveje at parre din sovepose med et letvægtsliggeunderlag  for at bringe vægten yderligere ned. Her er det vigtigt, at sovepose og underlag så vidt muligt har samme sæson-kategori, så de to tilsammen udgør et helt sovesystem.

Husk, at lag på lag princippet ikke bare gælder for dit outdoor-tøj, men også i dit sovesystem, så både det lune undertøj, en evt. lagenpose, liggeunderlag og sovepose kommer med i en samlet vurdering. På den måde kan du bedre bedømme, hvilken vægt der er tilpas – og hvilken der vil blive til den tunge side.

Hvis du skal ud at rejse – kompakt sovepose for ekstra plads

En let sovepose er ligeledes ideel til backpacking-rejser og andre adventure-ture. Du skal selvfølgelig tænke i vægten af din bagage, ligesom hvis du skal bruge letvægtssoveposen på vandreture, men derudover skal du tænke i plads.

Der skal kunne være masser af tøj og andet i rygsækken til din backpacking-rejse, bag på din motorcykel eller på den almindelige cykel, hvis det er sådan en tur du skal på. Og her udmærker letvægtssoveposen sig ved at være utrolig kompakt, så den ikke fylder unødigt.

På den type rejser og ture vil du typisk heller ikke skulle bruge soveposen udendørs hver dag, men kun på hostel eller andet, og du behøver derfor ikke at tænke helt så meget i isoleringsevne, men kan gå efter de lette, men stadig behagelige og komfortable modeller.

Skal du rejse i meget varme egne af verden, kan du endda overveje helt at lade soveposen blive hjemme og tage en lækker og let lagenpose med i stedet.

Typer af letvægtssoveposer

Letvægtssoveposer kommer i mange former og faconer fra de store 4+ sæsons soveposer til de meget små. De mest gængse typer er dog de firkantede og soveposer i mummie-design.

Mummie-soveposer

Mummie-soveposer er nok den mest populære type soveposer, der findes. Soveposen holder den varme luft inde i soveposen tæt på din krop, og det mindsker det varmetab, der ellers kan være, når luften kan cirkulere rundt inde i soveposen.

Mummie-soveposer findes fra 1 sæsons sovepose – til varmt klima, og over til specialdesignede 4+ sæsons soveposer, der er velegnede til vinterbrug eller rigtigt koldt klima med minusgrader på den gode side af -10 grader.

Firkantede soveposer

De firkantede soveposer er kendetegnet ved, at de giver dig en større bevægelsesfrihed, mens du sover. Du har mere plads til at bevæge benene i bunden af soveposen. Du kan nemmere vende dig rundt og sove på siden. Derudover kan de fleste firkantede letvægtssoveposer lynes helt op, så du kan bruge soveposen som et tæppe i stedet.

Typer af fyld i letvægtssoveposer – dun eller fiber

Når du skal finde din nye letvægtssovepose hos Friluft.dk, kan du vælge mellem soveposer med dunfyld eller soveposer med fyld af kunstfiber. Begge typer letvægtssoveposer vejer lidt og isolerer godt, så det er primært en smags- og temperamentssag, om du vil sove i dun eller i fibermateriale.

Der er dog nogle tilfælde, hvor en letvægtssovepose med fiberfyld vil være det bedste valg:

  • Hvis du skal sove meget udendørs.
  • Hvis din sovepose skal kunne holde til at blive meget beskidt.
  • Hvis du skal være væk i meget lang tid.

En fibersovepose tåler vand bedre end en dunsovepose, for er dunsovepose først blevet våd, klumper dunene sammen og isolerer dårligt.

Derudover er fibersoveposer meget nemmere at vaske og tørre. De skal dybest set bare smides i en vaskemaskine med almindeligt vaskemiddel og have lov til at tørre et lunt sted med god ventilation. Hvorimod en dunsovepose skal vaskes med specialsæbe og tørres i en tørretumbler.

Er en letvægtssovepose varm nok?

Ja, en letvægtssovepose er lige så varm, som en sovepose, der vejer mere. Det er kvaliteten og flydeevnen på fx dun, der er bestemmende for letvægtssoveposens evne til at holde dig varm. Jo finere dun og jo højere flydeevne, jo varmere vil din sovepose føles.

Med hensyn til letvægtssoveposer med kunstfiberfyld, da laves fyldet af hulfiber, der isolerer ekstremt godt, samtidig med at det vejer meget lidt.

Letvægtssovepose til vinterbrug

Du kan sagtens bruge en letvægtssovepose om vinteren eller i koldere klimaer, hvor der kan komme frost om natten, du skal blot gå efter en sovepose med sæson 4 som minimum.

Vægtmæssigt ligger denne type soveposer på omkring et kilo, så du behøver ikke at være bange for, at soveposen føles som en mursten i rygsækken.

Gode tilbud på letvægtssoveposer

Hos Friluft.dk finder du altid et stort udvalg af letvægtssoveposer af god kvalitet. Vi kører jævnligt tilbud på vores letvægtssoveposer og andet lækkert outdoor-udstyr, ligesom vi året igennem har kampagner med tilbud på udvalgte brands og produkter. Så tjek vores sider ud – og find den letvægtssovepose, du kan sove godt i.

Se flere produkter til outdoor turen