1-2 personers telte

Sortér efter
Mærke
Farve
Størrelse

1-2-personers telte – gode størrelser til dine friluftsture

Når du skal overnatte i naturen, må du aldrig gå ned på udstyr. Der findes meget forskelligt, men noget af det vigtigste til overnatning i det fri er selvfølgelig telte. Skal du afsted alene eller med en enkelt partner, er det vores 1-2-personers telte, du skal kigge på. De er lavet specielt til at have plads til dig og eventuelt en rejsemakker med et par gode liggeunderlag, der passer i bredden til teltet.

Er du i tvivl om, hvilken størrelse du skal have, og om et 1-2-personers telt er for lidt, kan du se på vores samlede udvalg af telte. Her kan du læse mere om de forskellige telttyper og blive klogere på, hvilken størrelse du skal vælge.

Generelt er 1-personers telte komfortable for en enkelt person, som enten har en lille oppakning, der kan ligge i fodenden eller ved hovedet, eller som har oppakningen liggende i apsissen. Et 2-personers telt passer til to personer uden meget mere plads end til liggeunderlag og oppakning i apsissen eller, hvis det er meget småt, ved fod- eller hovedenden.

Soveplads med ekstra opbevaring

Selvom du kun er én person, kan det nogle gange være en fordel at vælge et 2-mands telt. Bruger du det som et 1-mands telt, får du en mere luksuriøs oplevelse, da du har plads til et større, bredere liggeunderlag, og har mulighed for at have al din oppakning inde i teltet i stedet for i apsissen – også selvom du har en stor oppakning med.

Det er især en fordel, hvis du ved, at du ofte er på tur i skiftende vejr med meget vind, nedbør og lignende. Her er det godt at have oppakningen med dig i sovekabinen, så det hverken bliver koldt eller vådt i løbet af natten.

Bivy bags: mindre vægt og volumen i oppakningen

Går du efter at bruge så lidt plads og vægt i oppakningen som muligt, er en bivy bag en god løsning. Den giver en ideel sovekabine til én person, hvor du både holdes tør og varm, selvom der er noget mindre plads end i et almindeligt 1-2-personers telt. Du kommer også tættere på naturen i en bivy bag, hvorfor mange vælger den løsning frem for et klassisk telt.

I en bivy bag skal du stadig huske et godt liggeunderlag og en sovepose, der holder dig komfortabel hele natten igennem. Det hele kan dog sagtens gøres letvægts, så du stadig får fordelen af mindre vægt og volumen, hvis du er på backpackertur og også skal have plads både kogegrej og praktisk outdoor-tøj i rygsækken.

Hvor stort skal et 1-2-personers telt være?

Lige meget om du vælger et 1- eller 2-personers telt til dig selv eller et 2-personers telt til dig og din rejsemakker, skal du tænke grundigt over størrelsen – især længden og bredden. Er du afsted i længere tid, kan højden også have en stor betydning, da det med tiden kan komme til at føles begrænsende og klaustrofobisk ikke at have nok bevægelsesplads i højden. Til kortere ture har det som regel ikke den store betydning.

Længden og bredden er med til at bestemme, hvor store liggeunderlag der er plads til, og hvor meget oppakning der kan være i teltet sammen med dig eller jer. De fleste 2-personers telte har plads til to liggeunderlag i standard størrelse, som er cirka 50 cm i bredden og 183 cm i længden. Derudover vil der være plads til et par mindre tasker i hoved- eller fodenden.

Er I to, som har brug for mere plads med større liggeunderlag eller meget oppakning, kan det være en fordel at gå en størrelse op til et 3-mands telt. Det giver lige det sidste, så der er plads til både bredere og længere liggeunderlag og en større oppakning.

Kompromiset mellem let kompakthed og større komfort

Når du skal pakke rygsækken til en backpackertur, har størrelse og vægt meget at sige. Skal du på camping, betyder det ikke nær så meget, men så snart du skal gå flere kilometer med alt på ryggen, betyder et halvt kilo fra eller til pludselig en del, hvis det både er på sovepose, liggeunderlag og tøj. Derfor står du over for det klassiske kompromis mellem at vælge det lette og kompakte eller gå op i størrelse og vægt for at få mere komfort – og det gælder selvfølgelig også for 1-2-personers telte.

Du bør blandt andet tænke over, hvilken type udflugt du skal på. Hvor langt skal du gå, hvor hård bliver turen, og hvor længe skal du være afsted? På lange ture med mange nætter under stjernerne, kan det være en god investering i din nattesøvn at vælge et større 2-personers telt, så du sover bedre og har mere plads til oppakning i kabinen. Er du kun afsted et par nætter, er det omvendt en fordel at spare på plads og vægt og vælge et mindre letvægtstelt.

En anden overvejelse er vejret. Kommer du ud for meget regn og blæst er et mere solidt 2-mands telt, hvor du kan have alt oppakning inde i kabinen, at foretrække. Her får du også mere isolering, så det ikke blive koldt og vådt i teltet efter flere nætter med tung regn.