Kogegrej
-
EsbitSprittabletter 12x14g79 kr
-
EsbitSprittabletter 6x14g39 kr
-
Skarp prisEsbitSprittabletter 20x4g39 kr
-
Skarp prisEsbitSprittabletter 16x5g39 kr
-
EsbitSprittabletbrænder, Inkl. 16x5g109 kr
-
EsbitSprittabletter 8x27g99 kr
-
EsbitKogesæt med fast brændsel i rustfrit stål329 kr
-
20%
Black daysTrespassGastro gaskogeplade275 kr
343 kr -
EsbitKogesæt med fast brændsel - 1L539 kr
-
40%
Black daysRobensFire Midge titanium brænder215 kr
359 kr -
Skarp prisEsbitKogesæt med fast brændsel310 kr
-
EsbitSpritbrænder149 kr
-
25%
Black daysTrespassMessy kogefade i aluminium89 kr
119 kr -
EsbitKogesæt med spritbrænder709 kr
-
40%
Black daysRobensFire Beetle Pro kogesæt578 kr
964 kr -
EsbitGrydesæt i rustfrit stål349 kr
-
Skarp prisEsbitKogesæt med fast brændsel570 kr
-
PetromaxTe og kaffe perkolator399 kr
-
TrespassBoil kedel i aluminium129 kr
-
EsbitAluminiumgryde, 1100ml469 kr
-
EsbitKaffemaskine i rustfrit stål479 kr
-
EsbitGryde i rustfrit stål275 kr
-
EsbitVandkedel 0,6L225 kr
-
22%
EsbitVandkedel 1,4L195 kr
249 kr -
EsbitTitanium gryde509 kr
-
Skarp prisEsbitTitanium komfur med fast brændsel139 kr
-
EsbitKogesæt med spritbrænder (uden non-stick belægning)529 kr
-
EsbitKogesæt med spritbrænder i rustfrit stål620 kr
-
MuurikkaCampfire kedel 1,5 L599 kr
-
MuurikkaCampfire kedel 3 L699 kr
-
PetromaxTe og kaffe perkolator399 kr
-
PetromaxIldkedel 0,5 L575 kr
-
Skarp prisPetromaxIldkedel 1,2 L779 kr
-
PetromaxKedel til te 5L675 kr
-
PetromaxEmaljekasserolle, 1L326 kr
-
PetromaxEmaljekasserolle, 1L320 kr
-
PetromaxEmaljekasserolle, 0,5L313 kr
-
PetromaxEmaljekasserolle, 0,5L276 kr
-
EsbitAluminiumgryde, 1600ml569 kr
-
EsbitAluminiumgryde, 1200ml519 kr
-
EsbitAluminiumgryde, 625ml329 kr
-
EsbitAluminiumsgryde, 1000ml429 kr
-
40%
Black daysRobensFire Midge titanium kogesæt499 kr
832 kr -
EsbitKogesæt i rustfrit stål med fast brændsel749 kr
-
EsbitGryde i rustfrit stål - 1,2 liter649 kr
-
HällmarkKaffekande - 1.5L119 kr
Kogegrej – find det bedste stormkøkken til outdoor-livet
De fleste kan blive enige om, hvor rart det er med et varmt måltid mad eller en dampende kop kaffe efter en hel dag med vandring eller en overnatning i det fri. I forvejen er rygsækken nok fyldt med ekstra tøj og udstyr til natten som liggeunderlag og sovepose, så det er vigtigt med så kompakt, let og praktisk tilbehør til madlavning som muligt. Til det er et stormkøkken din redning. Der findes mange udgaver af det klassiske stormkøkken, og vi har blandt andet Esbit kogesæt i vores udvalg, hvor du finder alt fra selve brænderen til gryden, der skal stilles på den.
Sådan vælger du det rigtige stormkøkken
Det er ikke så ligetil at vælge det kogegrej, du skal have med dig på tur. Der er nemlig flere typer at vælge imellem, og de adskiller sig fra hinanden ikke kun i størrelse, men også i materialer og brug af brændsel.
Letvægt og størrelse
Nøgleordet til en vandretur, camping eller andet, hvor du er afhængig af, hvad du kan bære på ryggen, er letvægtsudstyr. Derfor skal dit stormkøkken først og fremmest være let. Derudover skal det have en størrelse, der er passende til resten af din oppakning. Det er alt kogegrej, du skal kigge på vægt og størrelse for, for det er nemt at tilføje et par 100 gram her og der, der til sidst ender med et par kilo mere i rygsækken, end det var nødvendigt.
Anvendelighed
Hvis du vil undgå at skulle fylde en hel rygsæk kun med gryder, pander og brændsel, skal du tænke over anvendeligheden. Sørg for at vælge et stormkøkken og udstyr, som du kan bruge til mere end én ting – for eksempel en gryde med låg, hvor du også kan bruge låget som en lille ekstra gryde. Her kommer størrelsen også ind i billedet. Hvis du kun vælger små gryder, skal du have flere af dem med, end hvis du vælger én stor, hvor du har plads til et par mindre gryder indeni, uden det fylder mere. Det tæller selvfølgelig stadig på den samlede vægt.
Brændertype
Brændsel er selvfølgelig en stor del af dit stormkøkken, men hvordan bestemmer du dig for, hvilken type du skal vælge? De mest almindelige brændertyper er spritbrænder, fast brændstof, gasbrænder og multibrændere.
En spritbrænder er en billig og nem løsning til dit stormkøkken. Du skal kort fortalt blot hælde sprit i en beholder og sætte ild til det, så du skal bare have fat i beholderen og en flaske sprit. Det kan til gengæld tage lidt længere tid at varme op, men hvis du alligevel sidder og forbereder nogle madvarer eller slår teltet op, er det ingen sag at vente på. Til meget blæsende og koldt vejr kan det være en fordel at vælge noget andet end sprit, da det i sådan et vejr kan blive mindre effektivt og svært at få gang i.
Fast brændstof er for eksempel Esbit sprittabletter, der passer til mange af de stormkøkkener, du finder i vores sortiment. Tabletterne indeholder tørt brændstof, som du kan bruge til 10-12 minutters varme til stormkøkkenet eller som optænding til et større bål. De lugter stort set ikke og oser ikke, og du undgår også gnister. Derudover virker de i meget store højder og lave temperaturer, så de er ideelle til mere ekstreme forhold.
En multibrænder – eller multifuel brænder – er meget fleksibel, fordi du kan bruge den til mange forskellige typer brændstof. Brug for eksempel benzin, petroleum, diesel eller rensebenzin. Det er alle brændselstyper, der har en effektiv opvarmning, virker i stort set alt slags vejr og er billigt i brug. De kan være sværere at tænde, og løsningen er mere brandfarlig end andre typer brændsel. Til gengæld kan du bruge det i næsten alt slags vejr, da du kan skifte brændsel alt efter forholdene, så det altid passer.
En gasbrænder er en af de mest populære brændertyper til stormkøkkener. Gas “kører langt på literen”, så du får meget ud af en enkelt dåse. En gasbrænder sikrer til forskel fra for eksempel en spritbrænder lynhurtig opvarmning, og samtidig er den nem at tænde. Du skal dog huske, at du ikke sådan lige kan skaffe dig af med en tom gasdåse ude midt i naturen, så du skal have den med tilbage. Typisk fungerer gas heller ikke så godt i store højder eller i temperaturer under -7 grader, medmindre du vælger en særlig gastype.
Materialer
Du har ofte mulighed for at vælge mellem forskellige materialer til gryder og pander, og det kan have en stor forskel på vægten og holdbarheden. Aluminium er et populært materiale, der er meget holdbart og stærkt. Du kan også få ultralet aluminium og ekstra forstærket aluminium, så der er nok at vælge imellem, alt efter hvad dine behov er. Rustfrit stål er også et populært valg til et stormkøkken, fordi det er nemt at rengøre, holdbart og modstandsdygtigt over for slag, og så er det let.
Musthave-udstyr til dit stormkøkken
Lige meget om du køber samlede kogesæt, separate gryder og redskaber eller komplette grydesæt med lidt af det hele, har du brug for lidt af hvert til turen, hvis du planlægger at bruge et stormkøkken til at lave varm mad og drikke.
Gryder og pander – separat eller som grydesæt
Du kommer selvfølgelig ikke uden om gryder og pander. Men det er helt op til dig, hvor meget du har brug for at have med på tur. Skal du kun varme vand til frysetørret mad, har du ikke brug for mere end en enkelt gryde, medmindre I er flere på tur. En god tommelfingerregel er, at der cirka skal være plads til en halv liter væske per person. Det kan dog være rart at have mere end én gryde med – for eksempel kan du bruge en ekstra gryde eller pande til at lave æg om morgenen, og det kan også være rart at kunne koge pasta i én gryde og varme pastasauce i en anden på samme tid.
Køkkenredskaber, tallerkener, bestik og krus
Hvis du har planer om madlavning i naturen, har du også brug for bestik og tallerkener til maden, krus til morgenkaffen og generelt køkkenredskaber til selve madlavningen. Du kan få flere smarte redskaber, der kan klappes sammen, har flere funktioner i én eller generelt ikke fylder eller vejer særlig meget.
Overvej at opgradere dit stormkøkken med lidt luksusudstyr
Er du ofte på vandring og på længere ture, bør du overveje at forkæle dig selv med lidt mere end det helt basale til dit stormkøkken. En vandkedel er noget, mange har med som en del af basisoppakningen, men for mange tæller det også som en luksusgenstand. Det er dog en kæmpe fordel at kunne koge vand til te og kaffe, uden det blandes med smag fra den sidste ret, der blev lavet i en gryde. Husk en god termokande i stål til den varme kaffe, så du kan tage den med dig, når du har pakket lejrpladsen sammen.
Hvis kaffe nærmest er helligt for dig, skal du overveje en kaffemaskine. En Esbit kaffemaskine har sit eget medfølgende stativ, og du skal kun bruge kaffe, vand og Esbit brændstoftabletter. Så kan du lave ca. 200 ml kaffe, der smager lækkert og kvalitetsrigt blandt andet takket være det meget fine kaffefilter. Og det er ikke det, der gør den store forskel i oppakningen, for stativet kan opbevares inde i kaffemaskinen, så det ikke fylder særlig meget.