Telte

Sortér efter
Køn
Mærke
Farve
Størrelse

Telte til din næste outdoor-tur

Når du skal overnatte i naturen, er et telt ideelt til at skærme dig for vind og vejr om natten. Nyder du at sove frit med udsyn til stjernerne, kommer du langt med noget godt og kvalitetsrigt outdoor-tøj og en god sovepose, men nogle gange skal der lidt mere afskærmning til for at få en god nats søvn.

Vi har telte til forskellige formål, antal personer og sæsoner. Det giver dig rig mulighed for at finde et telt i høj kvalitet, der passer til den outdoor-tur, du skal bruge det til. Der er flere ting at overveje, inden du køber et telt. Det er nemlig ikke ligegyldigt, hvilket telt du vælger, for der er stor forskel på, hvad teltene kan, og hvilke forhold de er bedst under.

Hvor stort et telt har du brug for?

Først og fremmest skal du finde ud af, hvor stort et telt du skal købe. Her er det både højden og antal personer, du skal overveje. Mange foretrækker at kunne stå op inde i teltet eller som minimum kunne sidde behageligt uden at støde på teltdugen med hovedet. Antallet af personer angives oftest som 1-2 personer, 2-3 personer, 3-4 personer osv. Her skal du overveje, hvor meget plads hver person skal have, og om der skal være ekstra plads til for eksempel opbevaring.

Hvis du vælger ud fra det første tal, er du sikker på, at der er nok plads til både dig selv og lidt ekstra opbevaring, mens du, hvis du kigger på det sidste tal, ikke får meget plads til andet end dig selv. Er I tre personer, kan det være en fordel at købe et 3-4-personers telt i stedet for et 2-3-personers telt, hvis I også skal have plads til oppakning.

Du skal dog også overveje, om den ekstra plads i teltet er den ekstra vægt værd. Er du på vandring har vægten nemlig meget at sige, så her kan det være værd at vælge et mindre letvægtstelt. Også pløkker, teltstænger og materialevalg påvirker vægten, så det kan gøre en stor forskel, om du vælger et større telt, der kræver flere teltstænger, eller et mindre telt med en enkelt teltstang.

Telttyper: tunnel, kuppel, tipi eller kombi

Det sætter forskellige krav til dit telt, om du skal på camping-, vandre-, kajak- eller overlevelsestur eller en helt anden form for outdoor-eventyr. Der findes flere telttyper, der alle kan noget forskelligt og har forskellige fordele – du bør undersøge, hvad telttyperne kan og vælge det, du synes er det bedste til din tur.

Et tunneltelt har teltstænger, der er placeret i buer ned gennem teltet. Der er ingen stænger, der krydses, hvilket gør det nemt at sætte op. Det gør det til en god telttype, hvis du er alene, fordi du kan sætte stængerne i, mens teltet ligger på jorden, så du kan rejse det hele i én bevægelse.

Et kuppeltelt er mere stabilt end et tunneltelt, fordi teltstængerne krydser hinanden op til flere steder. Det er sværere at rejse alene, og med flere modeller skal du også rejse inderteltet først og derefter trække overteltet over, hvilket kan være en ulempe i regn- og blæsevejr. Til gengæld er det et meget stabilt telt, hvor du ikke skal tænke over vindretning – og så kræver det ikke pløkker, så du for eksempel kan bruge det på klipper. Du kan også finde det som et såkaldt iglotelt, og i de fleste tilfælde vil det være helt det samme.

Et tipitelt har en trekantet form og kun en enkelt teltstang i midten. Derfor kræver det en del pløkker, så du skal bruge det på en bund, hvor der er mulighed for at slå pløkker i. Du får en rigtig god højde i en tipi, så du kan stå op derinde, og på grund af højden kan du også have en ovn eller et bål inde i teltet. En anden fordel er, at tipitelte er gode i blæsevejr på grund af de mange pløkker og den runde form.

Et kombitelt gør brug af flere fordele fra de andre telttyper. De kan derfor se meget forskellige ud, men typisk er midten formet som et kuppeltelt for at give stabilitet, mens enderne af teltet ligner et tunneltelt, så der kommer mere plads. Tunnelformen gør det også nemmere at sætte op, og man kan blandt andet ofte sætte inder- og ydertelt op samtidig.

Bivuak, tarp eller telt?

Når vi er i gang med at fortælle om forskellige telttyper, bør vi også sige lidt om de teltlignende bivuakker og tarper. Den mest almindelige form for bivuak er en presenning, der spændes ud over en snor, som du binder fast til et træ. En tarp er en mellemting mellem en bivuak og et telt. Du slår den op som et telt, men den ligner i høj grad en bivuak og er på samme måde åben, så du kommer helt tæt på naturen.

Både en bivuak og tarp er et godt alternativ til et telt, hvis du gerne vil tættere på naturen, eller hvis du er på en vandretur og vil spare på vægten. De to typer kræver nemlig ikke mange remedier, og det er meget lettere og mere kompakt end de fleste telte. Foretrækker du at have lidt mere afstand til skovbunden og træerne, er et telt dog det bedste valg – især hvis du vælger et telt med fast bund, så der slet ikke kommer dyr, jord og lignende ind.

Skal det være endnu mere naturligt og primitivt på den fede måde, kan du vælge en hængekøje. Den fylder heller ikke meget i oppakningen, og du skal kun bruge to tætstående træer for at shænge den op. Så er du lynhurtigt klar til natten og har perfekt udsyn til nattehimlen.

Vælg efter teltsæsoner

Ligesom vejret skifter i sæsoner, skifter telte også. At sove i telt i den tørre sommer stiller helt andre krav, end hvis du sover i telt om vinteren i frost og snevejr. Derfor skal du kigge efter teltets sæson, når du vælger. Typisk skelnes der mellem 1-2-sæsonstelte, 3-sæsonstelte og 4-sæsonstelte. Til mere ekstreme vejrforhold er der 5-sæsonstelte eller de såkaldte ekspeditionstelte.

De to første sæsoner er til de tørre sommerperioder, hvor du ikke behøver et vandtæt telt eller nogen særlig form for isolering. 3-sæsonstelte er de mest almindelige og er ideelle til forår, sommer og efterår. De kan lidt mere end 1-2-sæsonstelte og har både god udluftning, er mere holdbare og kan holde til en god regnskylle. Skal du bruge teltet i det helt kolde efterår eller om vinteren, er et 4-sæsonstelt nødvendigt. Det er varmere og mere vindstabilt, og så holder det både regn og sne ude. Skal du for eksempel på ekspedition i Grønland eller Canada om vinteren, skal du investere i et ekspeditionstelt, der kan klare polarforhold.

Imprægnering af telt

Holder dit telt ikke længere helt tæt, bør du tænke på at imprægnere det – ligesom du ville gøre det med et par gode støvler, der skal kunne holde vand ude. Teltimprægnering skal oftest sprøjtes på teltdugen og tørre et par timer, og så er du klar til en telttur igen både med og uden regn.

Når du specifikt kigger efter et vandtæt telt, bør du som udgangspunkt kigge på dets vandsøjletryk. Det fortæller helt grundlæggende, hvor meget vand teltet kan holde til. Men du kan ikke altid gå ud fra, at et højt vandsøjletryk er det bedste. Det handler nemlig mere om, hvor god den vandtætte belægning er, end hvor højt et vandsøjletryk der er angivet. Så tjek trykket, men husk på samme tid at overveje kvaliteten af belægningen.

Køb telte og telttilbehør på Friluft.dk

Vi har et stort udvalg af telte til forskellige outdoor-ture, lige meget om du er ude efter et lille telt til sommerperioden eller et stort telt til en overlevelsestur i frost og sne. Du kan finde et billigt telt til lige dit behov, og du er altid garanteret god kvalitet, når du handler hos os.

Skal du finde andet end et telt til din næste udflugt, har vi også det hele. Køb ekstra tilbehør til dit telt som et teltunderlag, pløkker, et telttæppe eller en god, varm sovepose. Vi har ofte gode tilbud, så du kan finde dit udstyr til en god pris. Du kan også tilmelde dig vores nyhedsbrev, så du er blandt de første til at modtage nyheder om udsalg og nye varer.

Mere grej til din telttur