Outdoor jakker

Sortér efter
Køn
Mærke
Farve
Størrelse

Outdoor-jakker: det perfekte isolerende yderlag

En god jakke er noget af det vigtigste på en tur i det fri. Kommer du afsted med en jakke, der ikke er vandtæt, vender du hurtigt næsen hjemad, når det begynder at regne. Og har du en jakke på uden for om vinteren, fordi solen stod højt og varmede først på dagen, begynder du hurtigt at ryste af kulde, når skyggerne falder. Bruger du tid i naturen på alle årets årstider, kommer du ikke uden om en god outdoor-jakke, der kan klare lidt af hvert.

I køligt vejr skal din jakke fungere som et isolerende yderlag, der holder vind og vand ude og varmen inde – samtidig med at du kan ånde. Den bedste påklædning i koldt vejr er et hurtigttørrende og svedtransporterende lag inderst – for eksempel uldundertøj – og et varmt mellemlag med en outdoor-trøje i for eksempel fleece.

På varmere dage kan du nøjes med to lag. Enten ved at droppe mellemlaget og bare have din jakke på eller ved at bruge din trøje som yderste lag. En god fleecetrøje kan sagtens agere jakke på en lun forårsdag, men husk at tjekke vejrudsigten for regn og blæst, hvis fleecetrøjen ikke har vind- og vandtæt membran, så du er sikker på, at du kan holde dig varm og tør hele dagen.

Outdoor-jakker i forskellige materialer og med forskellige funktioner

Når det kommer til outdoor-jakker til diverse aktiviteter, er det ofte softshell- eller skaljakker, der er de mest populære. I en softshell-jakke er stoffet strækbart, hvilket giver en stor bevægelsesfrihed, så du kan lave dine aktiviteter uden at blive begrænset af din jakke. Samtidig har softshell-jakker ofte et højt vandsøjletryk, hvilket betyder, at de er kraftigt vandafvisende eller helt vandtætte. Den glatte overflade gør desuden, at jakken sjældent bliver rigtig beskidt og er nem at rengøre. En skaljakke er både vindtæt og vandtæt, så begge typer kan holde dig varm i blæsende vejr, særligt hvis du har en varm trøje indenunder. De fleste outdoor-jakker af disse typer er desuden antistatiske, så du ikke går rundt og får stød, når du har jakken på.

Både skaljakker og softshells laves også med for, så du kan få glæde af de gode egenskaber i de helt kolde måneder også. Det er ofte uld, dun eller synetisk fyld i form af kunstdun, der bruges til for. Uld er – måske overraskende nok – ikke isolerende, men varmeregulerende. Det betyder, at det både kan holde dig kold og varm, alt efter hvilket vejr du bevæger dig ud i. Derudover fjerner ulden både fugt og lugt, så selvom du har kampsvedt på en vandretur hele dagen, vil du i de fleste tilfælde opleve, at dit uldtøj ikke lugter.

Dun holder på varmen næsten uden at veje eller fylde noget. Som vi kender det fra uld, er det luft mellem fibrene i dun, der isolerer mod varmetab, så du bliver holdt varm hele dagen. Fordelen ved syntetisk for såsom kunstdun er, at det bevarer isoleringsevnen, selvom det bliver vådt.

Funktioner der øger komforten

For at du kan nyde dine outdoor-oplevelser mest muligt, er det vigtigt, at du ikke bliver generet eller frustreret over irriterende ting ved blandt andet din jakke. Små ting kan gøre en stor forskel, så det er værd at bruge lidt tid på at overveje, hvad du har brug for af lommer, lynlåse, justeringsmuligheder, osv., så du kan lede efter den helt rigtige outdoor-jakke til dine behov.

Nogle lynlåse går helt op i halsen, så du kan lukke godt af for blæst. De fleste af disse er lavet med beskyttende stof i toppen af lynlåsen, så den ikke generer din hage, når lynlåsen er helt oppe. Til nogle aktiviteter kan det også være en fordel med en tovejs lynlås, så du kan lyne op fra både top og bund. Mulighed for at justere eksempelvis hætte og manchetter er også guld værd, hvis din jakke skal kunne slutte helt tæt om dig. I nogle modeller kan du ikke justere, men der er i stedet stretch ved blandt andet taljen og håndleddene, så jakken selv former sig efter lige dine former og mål. I nogle tilfælde kan du også lyne eller knappe hætten helt af, hvis du ved, du ikke skal bruge den.

De forskellige outdoor-brands har udviklet særlige teknologier, som gør deres tøj særligt modstandsdygtigt eller anvendeligt i forskellige situationer.

Eksempelvis har Seeland udviklet den såkaldte WindBeater®-teknologi. Der er en membran, der effektivt beskytter dig mod vinden. Membranen har desuden god åndbarhed og bevægelsesfrihed, så du er godt tilpas og holder en behagelig temperatur gennem hele dagen.

Deerhunter har også udviklet deres Deer-Tex®-membran. Den ligges løst mellem det yderste lag og de øvrige lag i jakken og er 100 % vandtæt, så du bliver holdt tør og varm hele dagen.

Køb en vandrejakke og få det bedste ud af din tur

Vandring er en populær outdoor-aktivitet i Danmark. Det gælder både, hvis du går en times tid i ny og næ eller tager på lange vandreture i flere dage ad gangen. Hvis du vandrer i køligt vejr, er det ekstra vigtigt, at du har en god vandrejakke på, så du ikke bliver kold i løbet af turen.

Der er flere krav til en vandrejakke, alt efter hvornår du skal bruge den og til hvad. Nogle gange kan en softshell-jakke, der typisk er vindtæt og vandafvisende, være nok. Andre gange skal du bruge en tykkere, vatteret vandrejakke – for eksempel Hawker Trek, hvor der er ekstra fokus på lette materialer og bevægelsesfrihed – eller en jakke med indbygget varme som Seeland Heat, når det er ekstra koldt.

Det kan være svært at vælge den rigtige påklædning, når du skal på vandretur. Især i hårdt terræn får du hurtigt varmen, selv om vejret egentlig er frysende koldt. Derfor er det vigtigt at vælge en vandrejakke, som du kan ånde i, og som holder dig varm, samtidig med at du ikke koger, når du kommer rigtigt i gang med vandringen.

Hvis du er helt ny på vandrestierne og derfor ikke har en komplet garderobe endnu, anbefaler vi helt klart, at du starter med at anskaffe dig en vandrejakke og et par vandrebukser. Sammen danner de den såkaldte skalbeklædning – altså yderlaget – som sørger for at stå imod vejret. Derudover bør du også prioritere et par gode vandrestøvler, så du kan tåle at gå langt uden at få ondt i fødder, ben, ryg, osv. Senere kan du udvide garderoben med trøjer, baselayers, strømper, hue, osv. så du kan blive klædt godt på fra inderst til yderst.

Friluftsjakker til dame og herre

Mange friluftsjakker kan sådan set anses som unisex, da de hverken er specielt maskuline eller feminine. Der findes dog modeller specielt til henholdsvis mænd og kvinder. En outdoor-jakke til dame er typisk mere figursyet, så den sidder til i taljen og fremhæver figuren.

De fleste friluftsjakker er elegante og enkle, så de sagtens kan bruges til andet end outdoor-aktiviteter. En god outdoor-jakke er ikke kun guld værd, når du er halvvejs på din vandrerute og temperaturen falder. Den er lige så væsentlig, når du skal på en kort gåtur til supermarkedet, eller der er arbejdsdag i fritidsordningen, og du skal male rækværk eller redskabsskur hele eftermiddagen.

Netop fordi outdoor er et vidt begreb, og outdoor-jakker også kan bruges til hverdag, findes der masser af forskellige modeller, så alle kan finde en outdoor-jakke, der falder i deres smag. Det gælder både farver, mønstre, snit og materialer.

Til forskel fra jagtjakker, hvor der skal være plads til grej og småvildt, er lommesituationen noget mere diskret med outdoor-jakker. Det bidrager også til et mere hverdagsagtigt look, så du sagtens kan have den på som en almindelig jakke.