Harpuner
-
Skarp prisCressiSioux harpun - 60cm700 kr
-
Skarp prisCressiApache harpun - 60cm625 kr
-
CressiSioux harpun - 75cm699 kr
-
Skarp prisCressiApache harpun - 35cm625 kr
-
Skarp prisCressiApache harpun - 45cm625 kr
-
Skarp prisCressiApache harpun - 75cm625 kr
-
Skarp prisCressiMoicano harpun - 60cm1.200 kr
-
CressiMoicano harpun - 75cm1.099 kr
-
Skarp prisCressiMoicano harpun - 85cm1.200 kr
-
Skarp prisCressiCherokee EXO harpun - 75cm1.300 kr
-
Skarp prisCressiCherokee EXO harpun - 90cm1.300 kr
-
Skarp prisCressiCherokee EXO harpun - 100cm1.300 kr
-
Skarp prisCressiYuma Fast harpun - 75cm1.200 kr
-
Skarp prisCressiCherokee Fast harpun - 75cm1.850 kr
-
CressiCherokee Power harpun - 90cm1.949 kr
Harpuner til undervandsjagt
En harpun er et fangtsredskab, der primært er designet til at fange fisk. Den består typisk af et langt skaft med en spids, som kan være forsynet med modhager eller kroge for at forhindre byttet i at slippe væk. Harpuner har en lang historie, der strækker sig fra de helt simple håndkastede redskaber brugt af tidlige kystsamfund til de avancerede våben, der bruges i moderne uv-jagt.
Vi vil i denne guide fortælle dig om de forskellige harpuntyper, du kan vælge imellem, og de regler og sikkerhedsmæssige hensyn, du bør kende til, inden du giver dig i kast med undervandsjagt med harpun. Selv hvis du allerede er erfaren UV-jæger, skader det garanteret ikke med en lille genopfriskning, da man aldrig bør spøge med sin eller andres sikkerhed i vandet.
Vælg den bedste harpun til UV-jagt
Din succes ved undervandsjagt afhænger i høj grad af det udstyr, du vælger. Harpunen er hjertet i dette udstyr, og det er vigtigt at vælge den rigtige type til dine behov. De spænder dog ofte i størrelse fra ca. 35-100 centimeter og kommer i forskellige materialer og har varierende affyringsmekanismer, hvilket kan gøre valget svært. Læs mere om harpunegenskaberne nedenfor, så du kan vælge den rette blandt vores vifte af enkeltspidsharpuner til rådighed fra markedsførende Cressi.
Forskellige typer
Hovedforskellen mellem forskellige harpuntyper bunder i, hvordan spyddet affyres.
Trykluftsharpuner (pneumatiske harpuner) anvender komprimeret luft til at skyde spyddet afsted. De har en række fordele: De giver kraftige skud, selvom de er relativt kompakte, affyringsmekanismen giver en oplevelse svarende til et håndvåben, og deres design sikrer, at de ikke føles næsetunge. Men de er ikke uden ulemper. De laver betragtelig støj ved affyring, der kan skræmme fisk væk. De kan også lidt lettere tage skade.
Modsætningsvist opererer elastikdrevne harpuner ved hjælp af en eller flere elastikker, som driver spyddet fremad, når den/de frigives. Denne metode giver kraftfulde og præcise skud, som er næsten lydløse ved affyring, hvilket er en klar fordel. Yderligere elastikker kan tilføjes for at øge slagkraften, selvom det sjældent er nødvendigt ved harpunfiskeri i danske farvande.
En udfordring ved elastikharpuner kan være spyddets tykkelse – typisk mellem 6-7 mm – hvilket kan gøre det mere modtageligt for bøjning ved kontakt med hårde overflader som havbund eller sten. Det er plejer dog typisk ikke at være et problem. Det er desuden værd at bemærke, at mens trykluftsharpuner har en større robusthed med spyd på 8 mm, så kræver de oftest mere vedligeholdelse end elastikdrevne modeller.
Historisk set var fjederharpuner også en del af undervandsjægerens arsenal, men med tiden er de blevet fortrængt af de mere moderne trykluft- og elastikdrevne modeller. Det er vigtigt at huske, at selvom gasudløste harpuner kan være populære i visse lande, er de ikke tilladt i Danmark på nuværende tidspunkt.
Harpunens længde
En harpuns længde har indflydelse på, hvor kraftfuld den er. Det betyder, at korte harpuner generelt ikke har samme kraft som længere varianter. De korte modeller kan dog være nemmere at lade og manøvrere med i vandet. De er derfor ideelle for nybegyndere. På den anden side tilbyder længere harpuner mere kraftfulde og nøjagtige skud, selv over større afstande. Udfordringen med lange harpuner er dog, at de kan være upraktiske på dage med dårlig sigtbarhed – som der desværre er mange af i Danmark. Du kan nemlig risikere, at den rækker længere frem, end du kan orientere dig i vandet.
For de fleste vil en harpun på omkring 75 centimeter være en god begynderharpun, da den er alsidig og egnet til de fleste fangstmuligheder i Danmark. Ønsker du som mere erfaren UV-jæger længere skud og mere kraft, kan en 90 centimeters harpun være et godt valg. Selvom din egen højde ikke direkte bestemmer valget af harpunens længde, kan din fysiske styrke spille en rolle. Længere harpuner kræver nemlig mere styrke at lade, især hvis de er udstyret med kraftigere elastikker.
Jager du større fisk og arter, der er sværere at komme tæt på (f.eks. havørred, torsk, laks, multe og fladfisk), kan kræve en længere harpun for at opnå den nødvendige rækkevidde og kraft i skuddet. Den større rækkevidde kan være nødvendig for at få en sikker skudmulighed, før fisken svømmer væk eller dykker dybere. Men husk at det kræver en rigtig god sigtbarhed. Til grottejagt i udlandet skal du bruge en kort harpun.
Harpunens materiale
Materialevalget er afgørende for harpunens præstationsevne. Der findes primært tre materialer, som harpuner fremstilles af: aluminium, kulfiber og træ.
- Aluminium: Aluminium er et populært valg for mange, primært på grund af dets omkostningseffektivitet. Aluminiumsharpuner er lette og holdbare, men kan ikke prale af samme æstetiske appel som træ eller den lave vægt som kulfiber.
- Kulfiber (karbonfibre): Kulfiber viser en mere moderne tilgang til harpunens konstruktion. Kulfiber er både let og ekstremt slidstærkt, hvilket gør det til et attraktivt materialevalg for dem, der søger optimal ydelse. Det er dog typisk lidt dyrere end aluminium.
- Træ: For de, der har en forkærlighed for godt håndværk, står træharpuner som det ultimative valg. De er ofte håndlavede, hvilket bidrager til deres højere pris, men de bringer en uovertruffen æstetisk skønhed og nostalgisk følelse til undervandsjagten. Netop pga. deres meget høje pris, er træharpuner ikke noget, vi fører hos Friluft.dk.
- Plastik: Selvom plast ikke er lige så almindeligt som de førnævnte materialer, bruges det nogle gange i kombination med andre materialer, især i nogle af de billigere modeller. Plastik tilbyder en lav vægt og en rimelig holdbarhed, men kan ikke matche fordelene ved de mere tekniske materialer som aluminium og kulfiber.
Med eller uden linehjul?
Først og fremmest, hvad er et linehjul? Et linehjul er en mekanisk indretning, som gør det muligt for jægeren at hale sin fangst ind ved hjælp af en snor, uden nødvendigvis at skulle nærme sig fiskens position eller svømme op til overfladen.
Hvis du jagter fisk, der vejer over 5 kg, kan de ofte kæmpe hårdt for at komme væk. Her giver et linehjul dig mulighed for at kontrollere fisken og forhindre den i at svømme væk eller trække dig nedad. I områder med dybere vand eller komplekse undersøiske strukturer som huler, kan et linehjul være afgørende. Det kan nemlig hjælpe dig med at forhindre fisk i at gemme sig i klipper eller sprækker, hvor det kan være svært eller endda farligt at følge efter.
Men et linehjul tilføjer ekstra vægt til harpunen og kan gøre den mere klodset at håndtere, især for begyndere. I lavvandede områder, som ofte findes i danske farvande, er afstanden mellem jægeren og hans bytte ofte minimal. Her kan et linehjul altså være overflødigt, da du nemt kan svømme hen til din fangst.
Mens linehjulet har sine klare fordele under specifikke jagtforhold, er det ikke altid en nødvendighed. Til undervandsjagt i Danmark, hvor farvandet ofte er lavvandet og uden komplekse strukturer, vil en mere enkel harpun uden linehjul ofte være det bedste valg.
Regler for harpunfiskeri i Danmark
For harpunjagt i Danmark gælder nogle særlige regler. Det betyder blandt andet, at det kun må dyrkes som rekreativt fiskeri. Det betyder, at du ikke må sælge din fangst. Det betyder også, at harpunfiskeri, ligesom andre former for fiskeri, kræver fisketegn. Inden du går i gang, skal du altså erhverve dig et lystfiskertegn eller et fritidsfiskertegn. Begge kan købes online på Fisketegn.dk.
Du skal i øvrigt huske, at UV-jagt kun må dyrkes i saltvand, og at UV-jagt i øvrigt er underlagt den generelle fiskerilovgivning. Du kan læse mere om de til enhver tid gældende love, fredningstider, fredningsbælter og mindstemål på Fiskeristyrelsen.dk.
Harpuner og spyd med én spids er i UV-jagt regi det, der kaldes lette håndredskaber. Denne slags udstyr må kun bruges fra solopgang til solnedgang og i øvrigt kun til UV-jagt med dykkermaske og snorkel eller vadefiskeri. Du må altså ikke bruge det til UV-jagt med iltflaske eller til at jage fisk om natten.
Det kræver i øvrigt ikke våbentilladelse at eje en harpun, men du skal være fyldt 18. Og så er det selvfølgelig en god idé at være opmærksom på forskellige sikkerhedsforanstaltninger.
Hav styr på sikkerheden
Du skal altid sørge for at aflade din harpun, inden du forlader vandet. Hvis harpunen ved en fejl affyres over jorden, kan spyddet nemlig flyve over længere afstande og med større kraft, hvorfor du potentielt kan skade andre. Luften giver nemlig slet ikke samme modstand, som vandet gør.
Er der tale om en trykluftsharpun, kan den desuden gå i stykker, hvis den bruges på land. Den interne trykstigning, der opstår, når den affyres, kan nemlig skade harpunens indre komponenter, hvis ikke den får hjælp fra vandtrykket til at modstå det. Rekyleffekten kan desuden være kraftigere uden vandmodstanden og potentielt skade mekanismen eller gøre det sværere for dig at kontrollere den.
Selv i vandet er harpunen et potentielt farligt stykke udstyr, og det bør du være opmærksom på. Du bør sikre dig, at harpunens sikkerhedsmekanisme altid fungerer optimalt og aflade den, hvis du er det mindste usikker på dens funktionalitet. Det anbefales at aflade den, når du ikke har den i hånden.
Under uv-jagt er det også vigtigt at være opmærksom på en eventuel jagtpartner eller andre i vandet. Hold minimum 5 meters afstand til andre og sigt aldrig på nogen med en ladt harpun. Du skal også holde afstand til andres redskaber, mindst 300 meter faktisk.
Bliv klar til vandjagt med det rette udstyr
Hvis ikke du er til vadefiskeri, skal du udover en harpun naturligvis have fat i en god dykkermaske og snorkel, så du kan se tydeligt og trække vejret ubesværet under vandoverfladen. Det er dog ikke det eneste udstyr, du har brug for. Du skal også have investeret i:
- En god våddragt, der gør det let at holde varmen og styre din opdrift i vandet
- Nogle veldesignede svømmefødder, der øger din fart og gør det nemmere at jage de hurtige fisk
- UV-knive til aflivning af de fisk, du harpunerer, og til at sikre din egen sikkerhed, hvis du skulle komme til at sidde fast i tang, fiskeline eller andet
- En lygte til undervandsjagt, så du kan se, hvad du laver, selv hvis det er småt med naturligt lys
- Evt. smarte neoprensokker og neoprenhandsker til, når det er ekstra koldt
- Evt. et blybælte (også kendt som et vægtbælte), der ligesom en våddragt kan gøre det lettere at sikre en neutral opdrift i vandet. Se vores udvalg i vores samling af tilbehør til undervandsjagt.
Med det helt rigtige udstyr bliver det både lettere og sjovere at dyrke undervandsjagt. Så tag et kig på vores store udvalg, så du kan komme godt i gang, når du har fundet dig en harpun til undervandsjagt.