Bålpander
-
MuurikkaGrillbørste103 kr
-
PetromaxÆbleskivepande318 kr
-
HällmarkSautepande - 70 cm1.599 kr
-
PetromaxStøbejernspande med to håndtag 2,5 L399 kr
-
PetromaxStegepande med skaft 2,5 L350 kr
-
PetromaxSmedejernspande 20276 kr
-
HällmarkSautepande - 51 cm849 kr
-
MuurikkaCampfire stegepande 23 cm, uden håndtag299 kr
-
MuurikkaCampfire pande med foldbart håndtag599 kr
-
MuurikkaStegespray103 kr
-
MuurikkaGrillpande, 42 cm943 kr
-
MuurikkaCampfire stegepande med pose499 kr
-
MuurikkaMultiCleaner141 kr
-
MuurikkaPaellapande, 50 cm399 kr
-
MuurikkaPaellapande, 70 cm999 kr
-
MuurikkaSilava stegefedt med rapsolie69 kr
-
PetromaxStøbejernspande med to håndtag 1 L299 kr
-
PetromaxStøbejernspande med to håndtag 1,6 L326 kr
-
PetromaxStøbejernspande med to håndtag 4,7 L667 kr
-
PetromaxStegepande med skaft 4,7 L675 kr
-
PetromaxStøbejernsgrillpande med to håndtag 2,5 L439 kr
-
PetromaxStøbejernsgrillpande med skaft 3,5 L479 kr
-
PetromaxSmedejernspande 24350 kr
-
PetromaxSmedejernspande 28480 kr
-
PetromaxSmedejernspande 32699 kr
-
HällmarkStegepande - 28 cm399 kr
-
HällmarkStegepande - 21 cm299 kr
-
Skarp prisHällmarkStøbejernspande med håndtag - 42 cm369 kr
Stort udvalg af bålpander
Skal du lave mad, suppe, paella, wok eller lækre desserter som æbleskiver, pandekager eller popcorn i det fri, er en bålpande det helt rigtige på campingturen, shelterturen, vandreturen eller i haven derhjemme. På Friluft.dk har vi i kategorien bålpander et bredt sortiment af pander til bål, der kan bruges til at lave mad på over åben ild.
Det specielle ved disse bålpander er, at de kan tåle høj varme fra ilden, samtidig med at visse af dem også kan bruges indendørs på induktionskomfurer. Vores store sortiment tæller støbejernspander, paellapander, grillstegepander, stegepander til gas – æbleskivepander, pandekagepander og aluminiumspander samt ekstra udstyr til madlavning og rengøring såsom stegespray, børster og sæbe.
Hvad kan jeg bruge en bålpande til?
Med en bålpande er det muligt at tilberede, grille, koge og stege al den mad, du ellers ville tilberede derhjemme på komfuret. Det være sig alt fra grøntsager, kød og gryderetter, til desserter som æbleskiver, vafler og pandekager. Det er kun fantasien, kokkeevnerne og ingredienserne, der sætter grænserne.
Støbejern, aluminium eller smedejern?
Der er bålpander i forskellige materialer at vælge imellem, herunder aluminium, støbejern og smedejern. Her kan valget afhænge af, hvor let eller tung, din pande må være. Skal du have den med i rygsækken på en lang vandretur, på en sheltertur eller med på lejrturen, er en let aluminiumspande at foretrække, mens en bålpande i støbejern eller smedejern er bedre egnet til brug i haven eller andre stationære steder.
Herunder lister vi de fordele og ulemper, som hver af de tre typer af pander til bålsted har:
Støbejern
Bålpander af støbejern er kendetegnet ved at være solide og holdbare. De fordeler varmen jævnt, så maden bliver stegt jævnt, samtidig med at den kan holde sig varm i lang tid. En støbejernspande er især god til at lave simreretter på. Ulempen er, at den er tung at bære rundt på.
Smedejern
Der er ikke den store forskel på støbejernspander og bålpander af smedejern. Dog er smedejernspanderne lidt lettere end støbejernspanderne. Når du steger på en smedejernspande, får du en stegning, der er hårdere i det.
Skal du primært lave lidt hurtige retter og stege kød, er en smedejernspande ideel. Når du steger på den, skal du huske at putte lidt mere fedtstof på, så maden ikke brænder på.
En smedejernspande er lidt lettere at have med i rygsækken på vandreture, end støbejernspanden. Ulemper ved denne pande er, at du skal være mere opmærksom på, at maden ikke brænder på.
Aluminium
Da materialet er let og desuden meget varmeledende, er det vigtigt, at du/I holder mere opsyn med denne bålpande, fordi den kræver lidt mere styring – også fordi aluminium kan smelte, hvis ilden fra bålet bliver for varm.
Her anbefales det, at du bruger et bålstativ eller ben til bålpanden, så den står med afstand til den åbne ild. Fordelen ved denne pande er først og fremmest dens lette vægt, når du skal vandre langt med den i oppakningen. Den er også velegnet som del af et stormkøkken – og hvis du fisker, er fisk herfra ideelle at bruge fx i en lækker spanskinspireret paella.
Bålpandens størrelse
En stor bålpande eller en lille bålpande? En bålpande med skaft eller håndtag? I vores sortiment finder du både små og store bålpander – og pander med håndtag eller skaft. De store bålpander med håndtag kan bruges til en mere stationær placering, fx i haven eller på et fælles udeområde i boligforeninger, sportsforeninger osv.
De mindre bålpander kan bruges til vandreturen, hvor den skal med i rygsækken, og hvor du ikke vil have så megen vægt at bære på. En lille størrelse vil være på 1 Liter, mens de største er på cirka 5 L.
Specialpander til popcorn, æbleskiver og pandekager
Ønsker du at lave en lækker dessert over åben ild, finder du special-bålpander, som er designet specielt til at lave enten popcorn, æbleskiver eller pandekager på. Nogle af dem har et langt træskaft, så du ikke brænder dig ved brug.
Er I et helt hold, en forening eller en storfamilie, der er afsted på tur, er æbleskivepanden helt genial, da den har plads til mange flere æbleskiver, end en normal æbleskivepande til indendørs brug har.
Pas på i nærheden af åben ild
Når du laver mad i det fri over åben ild, skal du altid være varsom og lave mad med nogle sikkerhedsregler for øje.
Et par solide grillhandsker er gode, når du skal jonglere med din bålpande. Pak også en ordentlig grydeske i tasken, så du har noget at røre rundt med. Som en ekstra sikkerhed anbefaler vi derudover, at du altid medbringer et lille førstehjælpskit med brandsårsgel eller salve.
Ligesom med et tændt juletræ, skal du også have en spand med vand eller en drikkedunk med vand ved siden af bålet, så du hurtigt kan slukke evt. gnister, der måtte fyge ned i græsset.
Tips til rengøring af bålpande
Når du er afsted på lejrtur, vandretur eller ligger i shelter, kan du koge lidt vand over bålet i bålpanden, og dernæst bruge det til at rense panden med. Find også gerne en god grillbørste, som du kan bruge hertil. Er maden brændt godt fast på stegepanden, kan du lade den stå i blød natten over.
Støbejernspanderne og smedejernspanderne holder længst, når du undlader at bruge sæbe eller opvaskemiddel, men blot bruger varmt vand.
Har du hverken grillbørste eller opvaskebørste med på turen, kan du finde noget i naturen til at børste og skrubbe din stegepande med – såsom en gren, noget græs eller nogle blade. Det er opvask på vikingemaner!
Sådan vedligeholder du bålpanden
Vælger du en støbejernspande eller en smedejernspande, har de som sagt bedst af at blive rengjort med varmt vand alene.
Her kommer nogle råd til vedligeholdelse af bålpander i jern:
-
Brug varmt vand til at vaske bålpanden med. Det er fint at anvende en almindelig skuresvamp eller en grillbørste.
-
Fyld vand i bålpanden og kog vandet over bålet, så eventuel mad, der er brændt fast, koges løst.
-
Har du enten en smedejernspande eller en støbejernspande, kan du herefter bruge et viskestykke eller en god klud til at tørre dem af med. Du kan også lade den lufttørre. Sørg dog for, at panden er helt tør, før du putter dem ned i rygsækken igen. Er metallet stadig fugtigt, vil panden lettere ruste.
-
Med jævne mellemrum, eventuelt efter hver tur, kan du smøre bålpanden med et fint lag olie, så den er godt beskyttet mod rust.
Valg af bålpande: Hvilken type mad skal du lave over bålet?
Skal du stege kød, lave lækre pandekager, en asiatisk wok ret eller paella? Alt efter hvilke retter, du typisk skal lave over åben ild, er der forskellige typer af bålpander. Herunder giver vi inspiration til, hvordan du kan lave skønne og lækre retter, så lejrbålsenglene synger.
Paellapande
Med en paellapande til bål er det oplagt at lave den verdensberømte spanske Paella. Paella er en risret, der består af ris farvet gule af safran/gurkemeje, grønne bønner eller andre grøntsager, hvidløg og enten kylling og kanin eller fisk og skaldyr. Alt koges ind i vand og simrer i lang tid.
Paellapanden i aluminium gør, at materialet er let modtageligt overfor fine varmejusteringer, hvor du først skal stege alle grøntsager og kød, og derefter tilsætte vand og ris og lade det stå og simre i et stykke tid.
Pandekagepande til bål
En bålpande til pandekager er ideel, når der skal laves pandekager til hele banden, efter en lang dag med vandring, fiskeri og skovbærplukning. Har I plukket blåbær, hindbær, jordbær eller brombær, kan I lave den lækreste marmelade, og putte dem ovenpå de færdigstegte pandekager -eller toppe dem med frisk frugt.
Har I et budget, der skal holdes, kan I med fordel kigge efter vores pandekagepander på tilbud.
Wokpander/wok til bål
Skal du lave asiatisk inspireret mad á la wok med masser af grøntsager og kyllingestykker eller fisk. Vælg da en wokpande til bål, der hurtigt kan stege din mad, så alt bliver gennemstegt og mørt.
Støbejernsgrillpande og grillpander
Der er ikke noget som en lækker grillbøf eller hakkebøf, som er lavet over åben ild med smagen røg. Her er en grillpande optimal at bruge, fordi den har en hård og rillet overflade, der giver bøfferne de helt rigtige, lækre stegestriber uden at overstege kødet. Grillpanden kan ligeledes bruges til at tilberede grøntsager i – og til at grille brød på.
Find din bålpande og alt det andet på Friluft.dk
Hos Friluft.dk har vi alt til madlavning over bål i vores webshop. Se også efter bålpander på tilbud her på siden. Vi har tit billige og gode bålpander til salg, så du kan komme i gang med at lave mad over bål – mad smager bare bedre, når den laves og spises i det fri.
Har du brug for at opgradere dit udekøkken eller dit fremtidige camp-køkken med en bålovn eller en grill, finder du flere gode bud på disse lige her.