Jernpander

Sortér efter
Mærke
Farve
Størrelse

Jernpander til madlavning over bål

En god jernpande er alfa og omega, når der skal laves lækker mad over bål. Den skal typisk enten være støbejern, smedejern eller stål. Et bål opnår naturligt meget højere, men også mere svingende, temperaturer end et komfur. Derfor skal materialet, panden er lavet af, naturligvis kunne klare varmen og fordele den hensigtsmæssigt – lige meget om den er placeret direkte i ilden eller over indirekte varme.

Jernpander tåler meget høje temperaturer, hvilket gør en støbejernspande, smedejernspande eller stålpande meget velegnet til at lave mad over bål. De har forskellige egenskaber, som gør dem meget forskellige og velegnede til forskellige formål.

Støbejernspander

En støbejernspande er en klassisk pande til udendørs madlavning. Vælger du en model uden emalje, er den ideel til brug direkte i et bål. Selvom denne pandetype kan være længere tid om at varme op, er en støbejernspande eminent til både at holde på varmen og fordele den jævnt. De er især gode til fede fisk, store bøffer og hårde grøntsager – perfekte ingredienser til en solid aftensmad under stjernerne i bålets skær.

Du kan også se vores udvalg af grillpander i støbejern, som giver det klassiske grillede mønster på både kød og grøntsager – og har de samme gode egenskaber som en støbejernspande.

Smedejernspander

En smedejernspande minder på mange måder om en støbejernspande. Fordelen er, at den ikke er lige så tung, så den er nemmere at tage med i rygsækken. Den steger til gengæld hårdere, så det kræver lidt mere finesse – eller fedtstof – at stege på den. Det gør den dog også velegnet til hurtige retter.

Stålpander

Der findes forskellige typer stålpander, men fælles for dem er, at de vejer mindre end smede- og støbejernspander. Alt efter modellen kan de både bruges direkte i bålet eller på et bålstativ eller en stegeplade for at give den indirekte varme. Brug dem til kød og grøntsager eller lav en lækker portion pandekager direkte over bålet.

Vælg den rigtige størrelse jernpande

Størrelse og vægt er vigtige elementer at overveje, når du skal vælge en jernpande til din næste outdoor-tur. Det siger blandt andet noget om, hvor let den er at transportere. Hvis du skal have den med på en vandretur, er en stålpande et mere praktisk valg, fordi den ikke vejer lige så meget som en smede- eller støbejernspande. Skal panden med på camping, hvor du kører i bil, har du mulighed for at have mere vægt med, og derfor kan du sagtens vælge en støbejernspande – det samme gælder, hvis du har den med ud på bålstedet i haven.

Jernpander findes i standardstørrelser fra 20 cm til 32 cm. De kan også fås både mindre og større, men du er godt dækket ind med disse praktiske størrelser samt de mellemliggende 24 og 28 cm. Størrelsen kommer blandt andet an på, hvorfor mange der skal laves mad til, om dine råvarer kræver en særlig størrelse – for eksempel plads til en hel fisk eller en mindre omelet – og om du har meget plads til i oppakningen.

Fokusér på at finde den pande, der bedst dækker dine behov. Og husk i øvrigt, at de fleste af vores jernpander også kan bruges i dit køkken eller på grillen til hverdag.

Pas godt på din støbejernspande

Det er vigtigt at give sin støbejernspande en ordentlig behandling, så den holder længe og steger optimalt. En kvalitetspande af støbejern eller smedejern kan holde i mange år – endda et helt liv eller flere generationer – hvis den behandles korrekt.

En støbejernspande uden emalje, som er den type, der kan bruges direkte i bålet, må ikke rengøres med sæbe. Det fjerner den patina, der kommer fra fedtstof og lignende, og gør, at den ikke slipper så let. Brug derfor blot varmt vand og en opvaskebørste. Modsat pander af rent støbejern må en emaljerede støbejernspande med en mere blank overflade gerne vaskes med sæbe.

Det er også vigtigt, at din støbejernspande er helt tør, inden du stiller den i skuffen eller pakker den væk i tasken. Hvis den stadig er en smule fugtig, kan stegepandens overfladen begynde at ruste. Hvis du alligevel opdager lidt rust, er der ingen grund til at smide den ud. Rusten kan sagtens fjernes ved at bruge en skure- eller stålsvamp.

Hvis du afslutter rengøringen af din støbejernspande med at smøre den efter med lidt madolie, holder du overfladen pæn og skaber samtidigt hurtigere en naturlig non-stick belægning. Silava stegefedt med rapsolie fra Muurikka fungerer fantastisk til formålet, mens den selvfølgelig også er ideel til både madlavning og klargøring. Det er nemlig også en god idé at smøre din nye støbejernspande med stegefedt eller rapsolie, inden du tager den i brug første gang.

Andre pander, grill og ovne til bålet

WokpanderHollandske ovneBålgrillRygeovneGryder