Rygeovne

Sortér efter
Mærke
Farve
Størrelse

Tag din madlavning til det næste niveau med en rygeovn

En rygeovn er en blanding mellem en grill og et røgskab, som typisk bruges til let tilberedning og rygning af fisk, kød og grøntsager. Med en rygeovn kan du blandt andet lave retter som varmrøget laks, hjemmerøget rullepølse og rygeost, og servere det lækreste frokostbord, der vil gå lige i hjertet på dine gæster.

Rygeovne kan bruges både til fersk og tilberedt kød og tilføre den lækre røgsmag, som er blevet så populær blandt jægere og lystfiskere. Det er især populært med en rygeovn til fisk, hvor kombinationen af salt og røgsmag vil hæve din madlavning til det næste niveau og give en udsøgt kulinarisk oplevelse. Her har laks, ørred, makrel, ål og sild taget føringen som de mest brugte madvarer til rygning, men også skinker og flere slags pølser smager fantastisk i kombination med den smagfulde røg.

Sådan bruger du en rygeovn

I bund og grund er en rygeovn blot et tillukket rum med røg og eventuelt lidt varme, som bruges til let tilberedning og rygning af madvarer. En rygeovn fungerer ved, at du placerer fisken, kødet eller hvad du vil ryge på rygebakken i røgkammeret eller (hvis du har en rygeovn, som er stor nok til det) hænger råvaren op én ad gangen, så det hænger frit.

Derefter lægger du røgsmuld i bunden af rygeovnen, som tændes for at afgive den lækre røg til maden. I moderne rygeovne antændes røgsmulden af elektriske varmelegemer. Det er også muligt at tilføre maden lidt ekstra smag gennem valget af spåner og røgsmuld. Vores udvalg af røgsmuld til rygeovne byder blandt andet på røgsmuld af elletræ og med whisky smag, så du kan eksperimentere med den røgsmag, du tilføjer din mad.

Kold- eller varmrøget

I dag kan de fleste rygeovne temperaturreguleres, hvilket gør det muligt at kaste sig ud i opskrifter på både varm- og koldrøget mad. Varmrøgning er en metode, som er let at springe ud i, selv for nybegyndere, mens koldrøgning kan være lidt af en videnskab. Ved begge metoder skal madvaren gennemgå en saltningsproces inden rygning for at trække den nødvendige væske ud og tilføre den rette smag.

Men hvad er forskellen på varm- og koldrøgning? Som navnet antyder, foregår varmrøgning ved høje temperaturer og har primært til formål at tilføre smag og en flot gyldenbrun farve til kødet. Koldrøgning derimod foregår ved lave temperaturer og giver en meget mere intens røgsmag.

Ved koldrøgning holdes temperaturen helst under 27 grader, hvilket betyder, at fisken eller kødet ikke tilberedes. Derfor er det vigtigt, at du inden røgning fryser kødet i mindst et døgn ved -20 grader, så eventuelle parasitter i kødet dør, og at du derefter salter det for yderligere konservering.

Der er stor forskel på tilberedningstiden på varm- og koldrøgning. Koldrøgning er en lang proces, som kan tage fra 12 timer til flere uger, indtil smagen af røg er trængt helt ind i kødet og størstedelen af væskeindholdet er absorberet. Varmrøgning derimod tager typisk kun 15 til 60 minutter, hvilket gør det mere overskueligt og anvendeligt i hverdagen.

Vælg den rigtige rygeovn

Når du skal vælge en rygeovn, er der flere ting, du skal forholde dig til for at vælge den rette ovn, der passer til dine behov.

Størrelsen

Først og fremmest bør du tænke over størrelsen på din rygeovn. Rygeovne kommer nemlig i mange forskellige størrelser, og her er det vigtigt, at du vælger en, der passer til, hvor meget opbevaringsplads du har til den samt den mængde kød, du vil ryge. Skal du bruge en rygeovn til større serveringer for familie og venner, er en stor model nok det rette valg for dig. Men hvis du bare vil ryge et par friskfangede fisk i ny og næ, kan du sagtens nøjes med en lille model.

Du bør også overveje, om rygeovnen skal have en størrelse og en vægt, som gør den nem at flytte. Det kan nemlig være en fordel at kunne stille rygeovnen væk, når den ikke er i brug – både for at spare plads i haven og for at skåne ovnen for vind og vejr, så den holder længere. Det kan også være, at du har planer om at tage den med i sommerhus eller på camping, hvilket kræver en flytbar størrelse og vægt.

Brændstof

En anden ting at forhold sig til er, hvilket brændstof de forskellige rygeovne anvender. Du kan enten vælge en rygeovn, som bruger træ som brændsel eller en rygeovn, der kører på gas. Her er en rygeovn på gas et nemt valg, da den kræver mindre opmærksomhed og du derfor kan bruge tiden på noget andet, mens maden røges.

Hvis du derimod ønsker en mere autentisk naturoplevelse, er en rygeovn med træ helt sikkert det rette valg for dig. Den kræver lidt mere opmærksomhed, men duften af brændt træ giver noget helt specielt til smagsoplevelsen. Hertil kan du bruge flis og smuld fra løvtræer såsom bøge-, elle-, ege- og kirsebærtræer, men hold dig fra nåletræer, da de afgiver sod og en grim smag af harpiks.

Funktioner

Det er selvfølgelig også vigtigt at tage højde for, hvilke funktioner du har brug for. For eksempel vil en elektrisk røgeovn ofte have flere funktioner end en, der er bygget til bål og grill, hvilket også kan spottes i prisen. De er nemlig væsentligt dyrere end standard røgeovne, men har flere funktioner og kræver ikke, at du holder gang i et bål eller grill – du skal blot plotte den i stikkontakten og vente på at maden bliver færdig.

Termometer, ventilationsventil og varmestyring er praktiske egenskaber, som typisk findes på en moderne elektrisk røgeovn og som er guld værd, når det handler om at ramme en præcis temperatur til varm- eller koldrøgning.

Andre funktioner, du kan kigge efter, er antallet af rygebakker, om der medfølger en udtagelig fedtplade og om røgeovnen har ben. Her vil røgeovne til bål og grill typisk have kortere ben, så de kommer så tæt på varmekilden som muligt, mens en elektrisk røgeovn har længere ben til placering på et bord.

Alt til dit outdoor-køkken

Vores udvalg af rygeovne byder både på rygeovne til bål og grill og elektriske rygeovne, du kan bruge på terrassen. Du kan se vores rygeovne fra Muurikka, som alle har et enkelt og brugervenligt design, som enhver kan være med på, og en størrelse, der er perfekt til outdoor og camping. Her fungerer de supergodt til varmrøgning af friskfanget fisk eller let tilberedning af kød.

Ud over rygeovne har vi også et stort udvalg af udstyr til dit outdoor-køkken. Her kan du finde alt lige fra båludstyr og kogegrej til spisegrej og endda hollandske ovne, som giver endnu et madlavningsalternativ, når du camperer i naturen. Kort fortalt har vi alt det, du skal bruge til dit outdoor-køkken, hvad end du skal grille, stege, koge eller ryge din mad.