Bålfade

Sortér efter
Mærke
Farve
Størrelse

Bålfade til udehygge og madlavning

Er du klar til at løfte dine outdoor-oplevelser til det næste niveau? Så kan det være, at du bør stifte bekendtskab med et genialt stykke udstyr, der ikke blot bringer varme og hygge, men også giver dig mulighed for at tilberede lækker mad udenfor. Det uundværlige stykke udstyr vi hentyder til er selvfølgelig et alsidigt bålfad.

Find den rigtige type

Uanset om du leder efter et stort bålfad til haven eller et lille, mere transportabelt et til campingturen, fås de i mange varianter og størrelser. Lad os udforske de to hovedkategorier.

Først har vi den traditionelle model, der er perfekt til at skabe et hyggeligt bål. Hvad enten der er tale om et bålfad med stativ, et på ben eller endda en teknisk model med dobbeltvægge og ventilationsåbninger, er disse designet til at skabe den autentiske bålatmosfære, vi elsker ved udelivet. I det skålformede eller let buende fad kan du placere dit brænde og tænde dit bål, som du herefter kan nyde varmen og de knitrende lyde fra.

Der findes også modeller, der både kan bruges på den klassiske måde og som kan fungere som en stegeplade over ilden fremfor at holde på brændet. De er ideelle til dig, der nyder at lave mad i det fri. På dem kan du nemlig tilberede alt fra lækre morgenpandekager til saftige aftensbøffer. Da de kun er let kurvede, er de akkurat lige så lette at tilberede mad på som en almindelig stegeplade til bål.

De mest gængse materialer

Bålfade fremstilles typisk af enten jern eller stål. Begge materialer er slidstærke og kan holde i mange år. De er desuden gode til at lede varme effektivt. Særligt støbejern er godt til at holde på og fordele varme jævnt. Materialet er dog også tungt, så bålfade til haven i støbejern kan hurtigt blive meget tunge at flytte rundt på.

Stål er derimod noget lettere end jern, hvorfor bålfade lavet i stål er nemmere at flytte rundt på end bålfade i jern. Ståltypen er også hurtigere til at varme op og kræver generelt mindre vedligeholdelse, da det ikke er lige så tilbøjeligt til at ruste som bålfade produceret i støbejern.

Tag hånd om dit nye bålfad

Hvis du passer godt på dit bålfad, kan du have glæde af det i mange år. Ligegyldigt om du vælger et lille bålfad til camping eller et større et til haven, er der nogle simple trin, du kan følge for at holde det ved lige.

Hvis du bruger det til at lave lækker outdoor-mad, er det selvfølgelig vigtigt at rengøre det efter hver brug. Undgå hårde børster og skrappe rengøringsmidler, der kan skade overfladen. En blød børste og lidt vand og olie er alt, hvad du behøver for at gøre din stegeplade klar til næste gang. Det kan være nyttigt at have en spartel til rådighed til at skrabe stædige rester af. Når du har rengjort bålfadet, er det vigtigt at tørre det grundigt for at forhindre rust. En god metode er at placere det over en lav varme for at lade eventuelt restvand fordampe.

Selvom du måske kun bruger dit traditionelle bålfad til at skabe stemningsfulde bål og ikke til madlavning, er det stadig afgørende at holde det rent. Det betyder konkret, at du bør sørge for at fjerne askerester fra det. Hvis resterne får lov til at bygge sig op, kan det nemlig både hæmme luftstrømmen og varmefordelingen i dit næste bål, hvilket resulterer i mindre effektiv brænding. Over tid kan resterne også begynde at absorbere fugt, især hvis du har et bålfad i jern. Fugt er nemlig en naturlig fjende for både stål og jern, da det kan fremkalde rust og korrosion, hvilket svækker bålfadets struktur.

Derfor er det også vigtigt at opbevare dit bålfad på et tørt sted, når det ikke er i brug – uanset om du bruger det til madlavning eller ej. Det kan for eksempel være i et skur, en garage eller under en vandtæt overdækning. Ved at holde det tørt forhindrer du rust og forlænger dets levetid, så du kan nyde mange års hyggelige bål.

Bliv bålklar med det helt rette udstyr

Når du skal vælge det bedste bålfad, er det vigtigt at overveje, hvordan du vil bruge det. Skal det kunne bruges til madlavning eller udelukkende til bål? Skal det kunne transporteres let, eller kommer det til at stå samme sted altid? Og hvor meget tid vil du bruge på vedligeholdelse? Uanset hvad du når frem til, har vi både billige bålfade og de lidt dyrere modeller, du kan vælge imellem. Her på siden har vi desuden en stor samling af praktisk båludstyr, så du kan blive klar til bålhygge med reel madlavning eller med skumfiduser og snobrød på pinde.