Udstyr

Rygsække & Tasker

Rygsække og tasker til vandring, jagt og hverdag

Hverdagsaktiviteter og forskellige aktiviteter i naturen stiller forskellige krav til din rygsæk eller taske, og derfor er det vigtigt, at du tænker dig godt om, inden du vælger. Vores udvalg tæller mange modeller i både små og store størrelser, forskellige materialer og med et væld af opbevaringsmuligheder og ekstrafunktioner. En god rygsæk er guld værd, uanset om du skal på flere dages vandring, en lang jagttur eller en tur i supermarkedet.

Hvilken rygsæk skal jeg vælge?

Om du er ude efter en vandrerygsæk, jagtrygsæk eller en lille taske til gåturen på arbejde, er der en variant, som passer til dine behov. Vandretasker og -rygsække er lavet til at have nok rum og opbevaringslommer til alt det, du har brug for, når du traver den ene kilometer efter den anden. En god vandrerygsæk er rummelig, samtidig med at den sidder komfortabelt, beskytter din ryg og skuldre og kan holde til de strabadser, du udsætter den for – for eksempel hvis du skal gå i tæt krat, omkring lavthængende grene eller i vådt og fugtigt vejr.

Til jagt kan du i de fleste tilfælde klare dig med samme type rygsæk, som du ville bruge til vandring – om modellen hedder jagttaske eller vandretaske, gør ikke den store forskel. Vælg på samme måde som til vandring mellem størrelser og ekstrafunktioner, der passer til den jagttur, du skal på. Det er kun, hvis du for eksempel skal på rensdyrjagt i Grønland eller elkjagt i USA, at du skal have en særlig jagtrygsæk med til at bære byttet på ryggen – til det meste andet jagt kan du klare dig med en god, rummelig rygsæk, der passer til det grej, du skal have med.

Nogle jagttasker og rygsække har en integreret klapstol, så du ikke behøver sidde på den kolde jord, når du for eksempel holder pause eller sidder og venter på byttet. En jagtrygsæk med stol er derfor en god investering, hvis du ved, at du skal bruge lang tid på samme sted og vente, eller hvis du for eksempel er på heldagstur og har brug for at hvile komfortabelt i løbet af dagen. Denne type rygsæk er også ideel til fiskeri, så du kan sidde og slappe af, når linen er ude, uden at skulle bære en separat stol med dig.

Rygsæk og tasker til herre og dame

Alt efter hvilken rygsæk eller taske du vælger, og hvad du skal bruge den til, kan det være, at du skal bruge en specifik herre- eller damemodel. Der kan blandt andet være forskel på ryglængde, hoftebælte og skulderstropper. Det er især de helt store vandrerygsække, der findes i dame- og herremodeller, og det er også her, det er ekstra vigtigt at være opmærksom på komforten.

En høj vægt kan nemlig være katastrofal for ryg og skuldre på en lang vandretur, hvis rygsækken sidder forkert, så gå specifikt efter en vandrerygsæk til henholdsvis kvinder eller mænd, når du ved, at du skal vandre en lang tur med tung oppakning.

Vigtige overvejelser inden du vælger din vandrerygsæk, jagttaske eller andet

Langt de fleste foretrækker en rygsæk som vandretaske, fordi det naturligvis er lettest at kunne læsse alt oppakningen på ryggen, når du skal vandre. Jagttasker er også praktisk som rygsæk, men hvis du ikke skal have grejet med rundt en hel dag, kan det være, du foretrækker at samle dit jagtudstyr i en stor duffelbag.

Når du skal finde den bedste rygsæk til vandring, jagt, camping eller de små ture i hverdagen, er der en del at overveje. Det er nemlig vigtigt, at du får den helt rigtige, så du får den bedst mulige oplevelse ude i naturen. I de næste afsnit kan du blive lidt klogere på materialer, komfort og størrelse, som er noget af det, du bør tænke over, inden du vælger din nye rygsæk eller taske.

En bæltetaske kan også være en god løsning som enten jagttaske, eller hvis du skal på fisketur. Her kan du have det mest nødvendige inden for rækkevidde.

Tjek kvaliteten på materialer

En vandrerygsæk, jagtrygsæk eller anden taske er en god investering – især hvis du husker at tænke over materialerne.

Nogle materialer er mere slidstærke end andre, og i nogle tilfælde må du vælge mellem vægt og holdbarhed. Mange slidstærke materialer vejer nemlig mere end letvægtsmaterialer, og en vandrerygsæk til lange, krævende ture har typisk også masser af rum, et kraftigere bæresystem og flere remme og spænder, der alt sammen tilføjer vægt til rygsækken – men som ikke rigtigt er til at undvære, hvis du skal på en lang tur med din vandrerygsæk, hvor du skal have plads til en masse grej.

Ventilerende materialer kan også være en stor fordel. Nogle gode tasker og vandrerygsække er udviklet med særligt fokus på ventilation mellem tasken og ryggen og på skulderstropperne. Net, mesh og perforeret skum er gode materialer at kigge efter, især hvis du skal bruge rygsækken i varmt vejr, hvor der bliver rigtig varmt ved kontaktfladerne.

Tænk over bærekomfort og justeringsmuligheder

Skal du bruge din rygsæk på en lang rejse eller som vandrerygsæk i flere dage med masser af oppakning og grej, er bærekomforten meget vigtig. Her skal du blandt andet se på bærestykket omkring hoften, længden på rygpanelet og polstringen på både hoftestykker og skulderstropper.

Justeringsmulighederne har også meget at sige, når det kommer til bærekomforten. Jo flere muligheder du har for at indstille hoftebæltet, skulderstropper, stropper hen over brystet osv., jo mere komfortabel bliver din rygsæk.

Du kan også gøre rygsækken mere behagelig at bære ved at vælge outdoor-tøj i god kvalitet. Vælger du for eksempel et blødt og stærkt materiale som merinould til det lag, du har mod huden, øger du komforten betydeligt. Til de varme dage, hvor du ikke har flere lag af tykke trøjer over dit inderlag, kan du gå efter en praktisk T-shirt i et let materiale som merinould eller syntetiske materialer, der beskytter dine skuldre mod rygsækkens skulderstropper og samtidig lader huden ånde.

Vælg den rigtige størrelse

Skal du bare på en lille dagstur, er der ingen grund til at vælge en vandrerygsæk på 100 liter – ligesom du på en flerdages vandretur med en masse grej i oppakningen ikke kan nøjes med 30 liter. Det er derfor vigtigt, at du tænker over dine behov, så du får valgt den rigtige størrelse.

En almindelig hverdagstaske eller en lille rygsæk til løb vil typisk have en størrelse på 5-30 liter, alt efter om du skal have plads til et par flasker vand på en lille gåtur eller en masse bøger og en stor madpakke til en lang skoledag. Til en mellemlang vandretur, en jagttur eller en anden outdoor-udflugt, hvor du skal have noget grej med, men ikke har brug for en hel masse, er en rygsæk på 30-50 liter en god størrelse.

En stor vandrerygsæk på 50-80 liter er ideel til lange ture med overnatning. Her skal du have plads til for eksempel en sovepose og et liggeunderlag, og det sætter nogle andre krav til rygsækken, når du skal have plads til det hele og kunne spænde det ordentligt fast. Skal du også have et telt med, skal der være endnu mere plads, og skal du på en decideret backpacker-rejse, eller er du afsted på tur i mere end en uges tid, bør du overveje en rygsæk på 70+ liter.

Fyld jagttaske og vandrerygsæk med lækkert grej