Macheter

Sortér efter
Mærke
Farve
Størrelse

Macheten – et multifunktionelt og effektivt redskab

En machete er et fortrinligt værktøj, når du skal rydde ukrudt og højt græs i haven, tynde ud i mindre træer eller skal arbejde dig igennem uvejsom bevoksning, når du er på outdoor-tur. Vi har godt nok hverken lianer eller jungle i Danmark, men en tæt underskov eller et brombærkrat kan sagtens vise sig tæt på umuligt at komme igennem, hvis du ikke har en machete. Så kan du hugge dig vej igennem genstridige buske og krat.

Forskellige typer af macheter

Hos Friluft.dk har vi forskellige udgaver af macheter fra de helt lange og smalle, de mere klassiske buede til de helt korte, der minder mere om en håndøkse. Prisen på macheter og anvendelsen varierer, så læs med her og bliv lidt klogere på det unikke redskab.

Den klassiske

En klassisk machete har et mellemlangt blad, der runder mod fronten for ekstra svingkraft, når du skal rydde spor eller andet. Macheten ligner det traditionelle jungleværktøj og er optimal, når det kommer til at rydde vegetation og hugge træ.

Længden ligger typisk omkring 60 cm. med et blad på ca. 40 cm. og en vægt på omkring de 500 gram.

Den smalle

En smal machete har typisk et lidt længere blad end den klassiske. Det lange, smalle design giver en god ligevægt hen over macheten, når der skal hugges og skæres gennem vegetation, hugges træer, eller når den skal brugs som alternativ til kniv.

Den smalle machete kan du få som et multi-tool, hvor der er machete-skær på den ene side og savtakker på den anden. Den har typisk samme længde som en klassisk machete, men med et lidt længere blad, og vægtmæssigt ligger denne type på de 500 gram.

Den korte

Den korte machete ligner sine længere familiemedlemmer, men har en kortere klinge og er mere kompakt. En kort machete kommer både som ren machete og som machete og sav i samme redskab.
Vægtmæssigt er den en smule lettere end de øvrige – og det kompakte design gør den især velegnet at have med i oppakningen, når du skal på vildmarkstur eller outdoor-eventyr.

Have- og lejrmacheten

Denne machete er den længste og smalleste. Typen har været brugt i landbruget i Afrika og Asien i århundreder, og den er helt sublim at bruge som et sjovt og anderledes haveredskab, når der skal trimmes græs og ukrudt.

Den har et langt og lige stålblad, og kan derfor også snildt bruges, når du skal afsøge højt græs for skadedyr som snoge eller hugorme.
Designet gør desuden, at du kan bruge den til at lave en god, plan bund, når du skal slå lejr. Uanset hvor godt et liggeunderlag du har, så er et plant sovested værd at bruge tid på at skabe, hvis du vil være sikker på en god nats søvn.

Lækre features ved en moderne machete

Nutidens macheter er opgraderet til moderne brug med nyttige features om f.eks.:

  • Modeller med superstærke, rustfrie stålblade

  • Modeller med fuldtangskonstruktion

  • Modeller med multiklinger med skære- og savefunktion

  • Solide, ergonomiske håndgreb med gummi eller andet for et sikkert greb uanset forholdene

  • Håndledssnor som ekstra sikkerhed

  • Solide skeder med stropper og ringe, så du kan spænde macheten fast i et bælte eller på din rygsæk

Er en machete lovlig?

Ja, du må gerne have en machete – og du må gerne have den med i skoven, eller på tur, når du skal kunne slå spor igennem krat og underskov. Selv om en machete er stor, lang, skarp og kan ligne et drabeligt våben, så anses den ifølge knivloven og våbenloven som et redskab, så længe du bruger den til et ”anerkendelsesværdigt formål”.

Et anerkendelsesværdigt formål kan være som et haveredskab, til brug i skov og krat eller som en erstatning for en økse. Det afgørende er det anerkendelsesværdige formål og den faktiske brug. En machete, der købes som et samlerobjekt eller til dekorative formål, og altså ikke skal bruges, kræver derimod en blankvåbentilladelse.

Men du skal selvfølgelig kun gå rundt med en machete på dig, når du arbejder i haven eller er på outdoor-tur – og du skal kunne dokumentere, hvad du bruger den til, hvis du bliver stoppet af politiet.

Fordele ved en machete

Mange sværger til en økse frem for en machete, men faktisk har macheten visse fordele i forhold til en økse. Vil du have en machete, der kan lidt mere, kan du vælge én med både machete- og savfunktion.
En machete er god, når du:

  • Skal afgrene små træer eller tykkere grene til brug i forbindelse med opsætning af tarp eller andet.

  • Skal arbejde dig igennem tæt bevoksning.

  • Skal bruge den som kniv, f.eks. ved lejrpartering af vildt.

Er en machete noget for dig?

Har du fået lyst til at købe en machete, som en del af dit outdoor-udstyr, så finder du flere forskellige udgaver her på Friluft.dk. Macheterne er ligesom vores øvrige grej nøje udvalgt ud fra kriterier som kvalitet, funktionalitet og holdbarhed.

Skal du på en længere tur, eller trænger dit udstyr bare til en generel opgradering, så finder du alt til lejrliv og vilde eventyr hos os. Du kan også gå på opdagelse i vores videoer og få inspiration til ture og brug af forskelligt, lækkert outdoor-grej.