Hollandske ovne

Sortér efter
Mærke
Farve
Størrelse

Hollandske ovne – et køkkenredskab til outdoor og hjemmebrug

En hollandsk ovn, eller støbejernsgryde, er en kogegryde med tykke støbejernsvægge og et tætsluttende låg. Den placeres typisk over et bål, enten direkte eller indirekte, men den kan også bruges indenfor på en kogeplade eller i ovnen på en bageplade. En hollandsk ovn er typisk lavet af støbejern, men der findes også nogle modeller i aluminium.

Modellerne i råt støbejern egner sig fantastisk til madlavning over bål. Det robuste støbejern er med til at sikre en konstant og jævn varme fra alle sider, hvilket resulterer i et utroligt alsidigt køkkenredskab, som du kan bruge til en bred vifte af madlavningsmuligheder. En hollandsk ovn er derfor genial at have med ud i haven, på camping eller hvor end du skal lave mad over bål. Du kan blandt andet lave gryderetter, stege kød, koge suppe og endda bage brød og andet bagværk. Kun fantasien sætter grænser med en solid, holdbar hollandsk ovn til brug over bål!

Et historisk køkkenredskab

Hollandske ovne er et historisk køkkenredskab med rødder helt tilbage til 1600-tallet. Dengang blev gryderne lavet af tungt og dyrt messing, som hollænderne formåede at fremstille bedre end alle andre, hvorfor de stadig den dag i dag kaldes hollandske ovne. De går dog også under mange andre navne, og vi kender dem nok mest som støbejernsgryder, men også som dutch oven endda det franske cocottes.

I flere århundreder er støbejernsgryder blevet brugt af mange forskellige kulturer verden over, som værdsatte deres enestående holdbarhed og alsidighed – og den lange levetid er noget, der stadig i dag kendetegner dem.

Hvad kan man bruge hollandske ovne til?

En hollandsk ovn kan bruges til næsten enhver form for madlavning, da de kan tåle en lang række forskellige temperaturer og madlavningsmetoder. Sæt den direkte i bålet, hæng den op over bålet eller placer den på en stegeplade over bålet, så den får mere indirekte varme.

Du kan bruge den til at koge, stege, stuve og bage i, og den er især velegnet til:

  • Supper, stuvning og gryderetter – takket være den tykke konstruktion og det tætsluttende låg er en hollandsk ovn perfekt til stuvning og tilberedning af supper. Her skaber støbejernet en næsten ovn-lignende varmefunktion, som kan holde mad varmt i meget lang tid og holder på fugt og damp, hvilket er praktisk ved simreretter.
  • Stegning – en hollandsk ovn i råt støbejern bliver meget varm, og den er derfor genial til stegning af kød og grøntsager, der skal brunes godt eller have en hård stegeflade. Desuden opvarmer den olie jævnt, hvilket gør det nemt at kontrollere temperaturen, så stegningen kommer til at sidde lige i skabet.
  • Brød – ønsker du brød med en sprød skorpe, kan du med fordel bage i en hollandsk ovn. Den intense varme i en støbejernsgryde virker nemlig på samme måde som en pizzasten, mens det tætsluttende låg holder fugt og damp inde for at give et fugtigt og lækkert brød, indtil du tager låget af og lukker dampen ude, så brødet får en knasende sprød skorpe.

Vælg en holdbar støbejernsgryde til bål

Når du skal lave mad over bål, er det vigtigt at vælge et produkt, der kan holde til de ekstreme temperaturer og direkte varme – medmindre du bruger et stativ eller en stegeplade for at få indirekte varme. En støbejernsgryde – navnlig lavet i råt støbejern uden emalje – kan holde til at blive placeret direkte i et bål og den har en meget lang levetid. Faktisk bliver den bedre og bedre med alderen, fordi den, hver gang du bruger den, får patina og bliver mættet, hvilket gør den mere og mere effektiv til stegning og madlavning generelt.

En støbejernsgryde til udendørs madlavning har et tykt og fladt låg, som sidder meget tæt og holder trækul og aske ude under madlavning på bål. Nogle modeller har et låg, der også kan bruges som stegepande og fad.

Stort udvalg af grill og ovne

Hos os finder du støbejernsgryder, som er ideelle til udendørs brug og dermed camping, vandring og lignende, hvor du skal lave mad over bål. Udover at kigge på vores støbejernsgryder til din næste udendørs madlavning kan du også finde rygeovne, bålgrill og kedler til en varm kop te eller kaffe.

Derudover har vi også et bredt udvalg af udstyr til mad og drikke, som vil optimere din madlavnings- og spiseoplevelse i naturen og gøre den væsentligt nemmere. Her kan du blandt andet finde alt fra termoflasker, frysetørret mad, båludstyr, kogegrej, kølebokse og meget andet. Vi har altså alt det, du skal bruge for at gøre dit friluftseventyr helt perfekt.

Populære mærker med tilbehør til mad og drikke

PetromaxMuurikaPetromaxEsbitAdventure FoodLifeStrawTrespassCamelBakGerber