Paellapander

Sortér efter
Mærke
Farve
Størrelse

Paellapander – gode til meget mere end paella

På grund af navnet kan du let nemt komme til at tro, at det eneste, du kan lave i en paellapande, er paella. Selvom denne spanske ret smager lækkert med sine karakteristiske safran-farvede, gule ris, er det heldigvis ikke sandt, at en paellapande kun kan bruges til denne ret. Du kan nemlig tilberede rigtig mange forskellige retter i en paellapande, herunder også outdoor-mad over bål!

Faktisk betyder “paella” bare stegepande på catalansk, og panden kom altså før den populære spanske ret. Paellapande betyder således “pande-pande”, men lad os ikke dvæle for længe ved det!

Hvad er en paellapande?

Ligesom gode wokpander og sauterpander er paellapander kendt for at være rummelige, varme hurtigt op og have en god, jævn varmefordeling. En måde paellerpander skiller sig ud på er de lave kanter i kombination med en stor stegeflade. Fremfor at have et langt skaft har den to mindre håndtag, hvilket betyder at den fylder mindre i rygsækken, når du skal på eventyr i naturen. Det gør den også let at håndtere, selv når den har en vis størrelse.

Paellapander bliver fremstillet i en række forskellige materialer som støbejern og stål, og dens udformning gør, at væske fordamper hurtigt, hvilket er med til at skabe et sprødt resultat. Dette er selvfølgelig vigtigt, hvis man skal lave paella, da denne ret netop er kendt for sin sprøde socarrat-base. Men en sprød stegeskorpe er også lækker i mange andre retter som for eksempel lynstegte grøntsager eller saftige, marinerede kyllingebryster.

Hvad kan du lave i denne rummelige pande?

Da en paellapande har lave kanter, er den praktisk at lave pandekager på. Du kan nemlig uden problemer komme til at vende pandekagen, som smager ekstra godt ude under åben himmel. Det betyder også, at det er let at tilberede proteiner som bøffer, fisk eller kylling, der skal have en god stegeskorpe på en paellapande. De lave kanter gør det også simpelt at tilberede retter, hvor der skal røres en del rundt som for eksempel risotto eller biksemad, hvor du får brugt de sidste rester fra køleboksen.

En rummelig paellapande er også ideel, når du skal lave mad til mange mennesker. Så selvom I er mange på vandre- eller jagttur, skal I nok blive mætte, uden madlavningen tager et ondt år. Paellapandens lave kanter gør det desuden let “at lange til fadet”  –  så du kan snildt servere din mad heri og dermed mindske mængden af opvask, så din dyrebare friluftstid ikke kommer til at handle om rengøring.

Paellapande til bål og grill

Med paellapander kan du lave outdoor-mad på mange forskellige måder. De kan nemlig bruges til både gasbrændere, den elektriske grill og til mad over bål.

Hvis din paellapande er lavet af støbejern og ikke har en emaljeret overflade, kan du bruge den direkte i ilden. Nogle stålpander kan også tåle den direkte varme fra bålets høje temperaturer, men det kommer ofte an på, hvilke materialer håndtagene og skaftet er lavet af.

Er din paellapande lavet af emaljeret støbejern, eller kan den af en anden årsag ikke tåle direkte bålvarme, skal du placere den på en stegeplade eller en grillrist, som er hævet over bålet. Så opvarmer du den nemlig gennem indirekte varme og undgår at beskadige den.

Behandl din paellapande rigtigt

Paellapander kan ligesom de fleste andre pander holde i rigtig mange år, hvis du passer godt på dem. I denne mini-guide, giver vi dig derfor nogle tips til, hvordan du behandler din nye paellapande korrekt.

Klargøring

Inden du tager din nye paellapande i brug, er det en god idé, at “stege den ind” i olie. Det skaber en naturlig non-stick belægning, der gør det let at stege på panden uden overdreven brug af olie. Du kan selvfølgelig også bruge denne stegefedt til madlavning senere, og den kan faktisk også fungere som det sidste trin i din rengøringsrutine, hvis din pande er lavet af støbejern.

Rengøring

Hvordan du skal rengøre din paellapande afhænger af materialet, den er lavet af.

Emaljerede støbejernspander og pander af stål må gerne rengøres med sæbe, men er din paellapande lavet af støbejern uden emalje er det vigtigt, at du ikke bruger opvaskemiddel eller sæbe. Det fjerner nemlig den patina, der naturligt opbygges på overfladen, og som gør det let at stege på panden. Patina giver desuden den mad, du laver i panden, en helt speciel og virkelig lækker smag, der ikke kan opnås på andre måder. Paellapander af støbejern uden emalje skal rengøres kun med varmt vand og en opvaskebørste.

Ligegyldigt om din paellapande er lavet af støbejern eller stål, er det meget vigtigt, at den er helt tør, inden du pakker den væk. Ellers kan din paellapande nemlig godt begynde at ruste over tid. Skulle uheldet være ude kan du dog fjerne rust med en god stål- eller skuresvamp. Paellapander af støbejern har godt af at blive smurt ind i olie eller stegefedt efter rengøring, da det er med til at holde overfladen pæn og opbygge den praktiske non-stick belægning.

Andre gode vedligeholdelsestips

Et godt tip til, hvordan du passer godt på din paellapande og dine pander generelt, er at varme den langsomt op. Så kan du nemlig undgå at ødelægge en eventuel belægning eller misforme panden.

Selvom det er en god idé at gøre dine pander rene med det samme efter brug, er det aldrig en god idé at hælde koldt vand på en varm vande. Det kan nemlig gøre den skæv og forringe dens stegeevne. Sørg derfor for at lade dine pander køle ordentligt ned, inden du rengør dem.

Bålpander til alle formål

I vores store udvalg af bålpander har vi blandt andet:

Her på Friluft.dk kan du selvfølgelig også finde et stort udvalg af smart kogegrej og brandgodt båludstyr.