Sprit- og sprittabletbrændere

Sortér efter
Mærke
Farve
Størrelse

Lav mad i naturen med spritbrændere og sprittabletbrændere

Spritbrændere og sprittabletbrændere er to af de mest almindelige brændertyper, du kan vælge at købe til dit kogesæt, når du på outdoor-eventyr og lave mad i naturen. Begge brændertyper bruger sprit til optænding, omend i forskellige former. I en spritbrænder bruges der flydende sprit, mens der i sprittabletbrændere i stedet bruges fast brændstof i form af sprittabletter.

De er nemme at tænde, larmer eller lugter ikke særlig meget, og findes i gode størrelser, der er nemme at have med på tur. Vi har modeller i forskellige materialer som rustfrit stål og anodiseret aluminium, som er holdbart og ikke vejer særlig meget. Ligegyldigt om du skal på jagttur, vandreeventyr eller camping, er en spritbrænder eller sprittabletbrænder derfor et godt valg til udendørs madlavning, og du kan gå på opdagelse i vores sortiment for at finde den helt rigtige model for dig.

Vælg flydende sprit eller sprittabletter

Om du skal købe en spritbrænder med flydende sprit eller sprittabletter afhænger af dine behov. Nedenfor har vi sammensat en mini-guide, hvor vi kort gennemgår noget af det, du kan overveje, når du skal bestemme dig for en brændselstype.

Tænk over adgang til mere brændsel

Det er surt at løbe tør for brændsel, når du er på tur og skal til at tænde op til aftensmaden.

Skal du bruge flydende sprit, er det nemt både at handle til inden turen og hvis du løber tør på turen, så længe du kan finde et almindeligt supermarked. Du skal nemlig bare bruge helt almindelig husholdningssprit med en denatureret alkoholprocent på 93-96%. Derfor burde det heller ikke noget problem for dig at købe optændingsvæske til din spritbrænder i andre lande, hvis du skal på jagt- eller vandreeventyr i udlandet og skal flyve for at nå din endelige destination.

Sprittabletter er dog ikke nødvendigvis tilgængelige i dit lokale supermarked. Så vælger du at købe en sprittabletbrænder eller et kogesæt med fast brændsel, skal du huske at have et godt lager med, som holder hele turen igennem. Til gengæld vejer tabletterne nærmest ingenting, så du kan have et godt lager med, uden det påvirker din oppaknings samlede vægt for meget.

Forskellige behov efter vejr- og temperaturforhold

Selvom en spritbrænder med flydende sprit i de fleste tilfælde er et pålidelig valg af brændertype, skal du muligvis overveje en anden løsning, hvis du skal på tur et sted med koldt klima eller hård blæst. Flydende sprit påvirkes nemlig af lave temperaturer. Hvis du skal på jagt- eller vandretur i de koldere måneder eller et sted, hvor du ved, at der er risiko for meget lave temperaturer, kan du i stedet overveje en sprittabletbrænder, da sprittabletter ikke påvirkes på samme måde af vind og vejr.

Tænk over vægt og kapacitet

Flydende sprit er et fornuftigt valg, hvis du vil have nem adgang til nye forsyninger og samtidig er ude efter en prisvenlig brændselstype. Det kan dog godt blive tungt i oppakningen, alt efter hvor længe du skal være afsted, og om du skal lave mad til mange mennesker eller blot koge lidt vand til en kop te eller kaffe.

Sammenlignet fylder sprittabletter mindre i tasken og, som nævnt, vejer de meget mindre. Det er derfor en let og kompakt løsning, som er mere praktisk til længere ture med tung oppakning.

Tænk også over selve brænderens vægt. Vi har valgt spritbrændere med lette materialer, men prioriterer du høj kapacitet, påvirker det vægten. En kapacitet på mere end 1 liter vil af gode grunde veje mere end en spritbrænder med en kapacitet på 500 ml, men det kan være det værd, hvis I er flere afsted på tur eller har ambitioner om et ekstra lækkert hjemmelavet måltid, der kræver mere kapacitet.

Værd at vide om madlavning med spritbrændere

Lige meget hvilken spritbrænder du vælger, er der nogle ting i forhold til opbevaring, ventetid og rengøring, der er værd at vide, så du får det bedste ud af den, når du er på tur.

Opbevaring af brændsel

Sprittabletter er nemme at opbevare, og mange er pakket vandtæt, så du ikke skal tænke over andet end at komme dem i rygsækken. Det gør dem nemme at have med på tur, især da de både fylder og vejer lidt, så du nemt kan tage en håndfuld med uden at gå på kompromis med oppakningens vægt.

Vælger du at købe en spritbrænder til flydende sprit, er det smart at opbevare spritten i en gennemsigtig plasticflaske, så du altid kan se, hvor meget du har tilbage. Det gør det også nemmere at bedømme, hvor meget du bruger, så du næste gang kan nøjes med at tage det med, du skal bruge, og på den måde slippe for at tage mere med end nødvendigt. Sørg for at vælge en flaske, der holder tæt, så du ikke risikerer pludselig at stå uden optændingsvæske med en taske gennemvædet af brandbarvæske og eventuelt ødelagte madvarer.

Forskellig opvarmningstid

En spritbrænder med flydende sprit tager lidt længere tid at varme op sammenlignet med for eksempel sprittabletter. Men hvis du husker at tænde op i din spritbrænder som det første, når du stopper dagens vandre- eller jagtaktiviteter, og bruger ventetiden på at forberede maden eller sætte lejren op, er det ingen sag at vente på.

Sprittabletter har en højere brændværdi end flydende sprit, men alt efter hvor meget vind der er og hvor stor en tablet du vælger, kan det stadig godt tage lidt tid at varme op. En god tommelfingerregel er dog, at en tablet på 12-16 gram kan varme 0,5 liter vand – så kan du nemmere vurdere, hvor meget du skal have med på tur.

Rengøring

Sprit brænder forholdsvist rent, men det er en god idé at tørre din spritbrænder godt af, inden du pakker den væk, fordi den godt kan sode lidt under brug. Ude i naturen kan du for eksempel bruge mos, græs eller blade til fjerne det værste snavs, inden du går i gang med den reelle rengøring. Sprittabletter oser og soder ikke, og der er derfor ikke brug for rengøring af brænderen efter brug.

Udforsk flere produkter til udendørslivet