Kogesæt

Sortér efter
Mærke
Farve
Størrelse

Kogesæt til camping og friluftsture

Maden smager bedst, når man er omgivet af flot natur og frisk luft. Med et kogesæt med i oppakningen har du de bedste forudsætninger for at lave noget dejligt mad under åben himmel. Lige meget om du skal på vandretur, camping eller jagt, har du med et kogesæt alt, hvad du skal bruge – lige fra tilberedning af mad til kogning af vand.

Et kogesæt er en let og kompakt løsning, der ikke fylder ret meget og er særligt praktisk, hvis du er på farten og ikke har meget plads i din oppakning. Vi har et godt udvalg af flotte modeller i flere størrelser og med forskellige brændetyper, så du kan finde det helt rigtige sæt til dit behov.

Sådan vælger du det rigtige til dine behov

Selvom du er ude i naturen, betyder det ikke, du skal undvære et lækkert varmt måltid eller den daglige morgenkaffe. Med et kogesæt får du en kompletløsning med gryde og komfurstativ, som du kan tage med overalt. Vi har lavet en lille oversigt over praktiske egenskaber og funktioner, der kan hjælpe dig med at vælge det rette kogesæt.

Vægt og størrelse

Skal du på vandretur, camping eller andet, hvor du bærer hele din oppakning i en rygsæk, har du brug for let tilbehør og udstyr. Det gælder også, når du skal vælge et kogesæt, så du ikke kommer til at slæbe rundt på unødvendige kilo.

Du kan for eksempel vælge en kompakt løsning med en lille pakningsstørrelse. Det tilføjer knap 300 gram i oppakningen med sin rummelige gryde på mere end en halv liter og foldbare komfurstativ. Det er en ideel løsning, hvis du selv er på tur og vil lave mad eller koge vand, men ikke behøver den helt store løsning.

Står du får madlavning til en større gruppe, bør du overveje et større kogesæt med cirka en liter kapacitet eller mere. De fleste løsninger er beregnet til at kunne stables i hinanden for at spare plads, lige meget om du er backpacker eller transporterer dit udstyr i bilen, så selvom vægt og størrelse bliver større, når du skal lave mad til flere, er det stadig en praktisk løsning, som du kan få plads til, lige meget hvordan du pakker.

Materiale

Når det kommer til udendørs madlavning, kræver det stabile og holdbare materialer, der samtidig er lette at bære på. Kogesæt i rustfri stål er især populære, da materialet er meget kraftigt, holdbart og ridsefast og dermed godt kan tåle bump og stød. Det er særligt praktisk for backpackere eller personer, der kan risikere at udsætte deres udstyr for en del, når det er med på tur i rygsækken.

Anodiseret aluminium er en lettere løsning, som har en fremragende varmeledeevne. Materialets naturlige egenskaber forhindrer, at maden brænder på, så det egner sig særlig godt til madlavning med friske ingredienser.

Håndtag og låg

Er du på jagt efter en god madlavningsoplevelse ude i naturen, så er det vigtigt med en gryde, der ligger godt i hånden. Mange kogesæt har håndtag, som enten kan tages af eller foldes sammen, så de fylder så lidt som overhovedet muligt. Hvis det skal gå lidt hurtigere med madlavningen eller kogning af vand, er det godt at vælge et sæt med låg. Nogle modeller har låg, der kan bruges som ekstra gryder, så du får en 2-i-1-løsning, hvilket er praktisk, når du er presset på kapacitet i rygsækken. Nogle mindre modeller kan have lågene hængende på kanten af gryderne, så du undgår at miste låget ude i skoven.

Belægning

Gryder med non-stick belægning er praktiske, da du kun skal bruge ganske lidt olie til madlavningen, og de er utroligt nemme at gøre rent. Dog skal du være meget forsigtig ved rengøringen af disse gryder, så du ikke ødelægger belægningen og på den måde gør gryden mindre effektiv. Vælger du for eksempel et kogesæt i rustfri stål uden non-stick belægning, behøver du ikke bekymre dig om at ødelægge gryden, når du vasker den. Materialet er nemlig yderst robust og tåler en del.

Rengøring

De færreste af os elsker at gøre rent efter madlavning, især hvis man står midt ude i det fri og ikke har adgang til vand. Derfor er det en god ide at vælge et kogesæt, som er nemt at gøre rent. Den letteste måde at rengøre dit kogesæt er at tørre gryden af med et viskestykke eller køkkenrulle og vaske den ordentligt, når du kommer hjem igen.

Vask gryden op i varmt vand med opvaskemiddel. Du kan enten bruge en svamp eller opvaskebørste, alt efter hvilke materialer den har, og i nogle tilfælde vil den også kunne komme en tur i opvaskemaskinen. Er kogesættet fremstillet i rustfrit stål, kan madrester have en tendens til at sætte sig ekstra godt fast i bunden af gryden. Men eftersom materialet er meget robust, kan du sagtens bruge en stålsvamp til at fjerne resterne og gøre gryden ren. Er kogesættet derimod lavet i (anodiseret) aluminium og non-stick belægning, skal du være lidt mere forsigtig. Her er det bedre at bruge en almindelig opvaskesvamp til at vaske gryden.

Vælg kogesæt med flydende sprit eller sprittabletter

Kogesæt kan fås med forskellige typer af brændere. Alt afhængigt af hvor det skal bruges, og hvordan vejrforholdene er, kan det være en fordel at vælge en bestemt type frem for en anden.

Spritbrændere er en af de mest brugte brændere og kan bruges med enten flydende sprit eller sprittabletter. Spritten hældes i brænderen og tændes med en lighter eller tandstik. Fordelen ved at bruge en spritbrænder er, at den ikke lugter, den er stabil og frem for alt er den simpel at bruge. Til gengæld kan det tage lidt mere tid at varme op, og den bliver lettere påvirket af kulde og blæst.

Vælger du et kogesæt med fast brændsel, skal du bruge sprittabletter som brændsel, som placeres i midten af komfurstativet. Tabletterne indeholder tørt brændstof og egner sig særdeles godt til ekstreme vejrforhold og lave temperaturer.