Letvægtsliggeunderlag

Sortér efter
Mærke
Farve
Størrelse

Komfortable og moderne letvægtsliggeunderlag

Når du er ude i naturen, er det vigtigt, at du føler dig varm og komfortabel. I løbet af dagen hjælper det rigtige outdoor-tøj dig med at føle dig godt tilpas, men om natten skal der noget ekstra til, for at det bliver en lun og rar nat med tilstrækkelig søvn. Et godt liggeunderlag er alfa og omega for en god nat, og den nye generation af liggeunderlag i letvægt holder dig varm, uden at du behøver at være bange for, at de vejer til i rygsækken.

Guide til det rigtige letvægtsliggeunderlag

Hos Friluft.dk har vi moderne, lette liggeunderlag af højeste kvalitet og i holdbare og ekstremt slidstærke materialer. Underlagene kan noget forskelligt, så der findes ikke et let liggeunderlag, der er bedst for alle. Læs med her, så guider vi de til at finde det letvægtsliggeunderlag, der passer bedst til dine outdoor-eventyr.

Hvad skal et letvægtsliggeunderlag kunne?

  • Holde dig varm om natten, så kulden ikke trænger op nedefra
  • Være komfortabelt at ligge på, så du får en god søvn
  • Have en lav vægt, så det ikke tynger i oppakningen
  • Være let at pakke sammen og kompakt, så det ikke fylder unødigt
  • Være holdbart, så det kan klare outdoor-livet

Underlagets isoleringsevne og varme

En vigtig specifikation ved et letvægtsliggeunderlag – og alle andre lette liggeunderlag – er dets evne til at holde dig varm. Den såkaldte R-værdi indikerer, hvor meget dit liggeunderlag isolerer, og dermed hvor godt du kan holde varmen på det. De ultralette liggeunderlag har en lavere r-værdi og dermed isoleringsevne end de tungere.

Vil du have mest mulig varme ud af dit letvægtsliggeunderlag, gå da efter et af de helt nye letvægtsliggeunderlag, der har en termisk ydeevne, der understøtter den termiske ydeevne i din sovepose, på den måde kan underlag og sovepose i samspil sørge for at holde dig varm, natten igennem.

Du kan også vælge at kombinere sovepose og underlag med et af vores ultratynde og højisolerende tæpper for ekstra meget varme på kolde aftener og nætter. Tæppet er ligeledes perfekt til en hyggestund ved bålet – og det kan pakkes sammen til en blød hovedpude, når det ikke skal bruges som tæppe.

Hvilke typer lette liggeunderlag findes der?

Ligesom med andet udstyr til outdoor-livet er der forskellige typer underlag, du kan vælge imellem, når du skal finde et let liggeunderlag. Du kan vælge imellem underlag i skum, oppustelige underlag eller selvoppustelige underlag. De har hver især fordele og ulemper, så gør dig klart, hvilket behov og hvilke ønsker du har – og vælg ud fra det.

Oppustelige letvægtsliggeunderlag

Fordelen ved et oppusteligt letvægtsliggeunderlag er, at det bliver meget småt, når luften lukkes ud af det. Det betyder, at der er god plads i rygsækken – uden at du er gået på kompromis med din sovekomfort. Den kompakte størrelse og lave vægt gør underlaget særligt velegnet til vandreture, hvor vægt og volumen i rygsækken er af stor betydning.

Hos Friluft.dk har vi gode oppustelige letvægtsliggeunderlag fx af mærket Klymit, der er kendt for deres høje kvalitet inden for prisvindende og superkomfortable liggeunderlag til alle former for outdoor-liv.

Professionelt lappegrej sælges sammen med letvægtsliggeunderlagene eller kan købes separat – og jo, det er nødvendigt at have med!

Et oppusteligt liggeunderlag med hul i er ikke meget bevendt, så lad ikke sådan en lille detalje spolere din nattesøvn og din tur.

Oppustelige liggeunderlag består af et slidstærkt lag yderst og luft indeni. Det giver en god komfort, fordi du sover på luft – som på en luftmadras – og letvægtsunderlaget pustes let op med munden.

Den bedste opbevaring

Når du skal stuve dit oppustelige liggeunderlag af vejen derhjemme, anbefaler vi, at det kun er let sammenrullet. Du skal også sikre dig, at det er helt tørt og tømt for luft, inden du pakker det sammen – og et tørt loft vil helt sikkert være et bedre sted at opbevare den type liggeunderlag, end i en fugtig kælder.

Er der overskydende luft eller fugt i liggeunderlaget, og vælger du at rulle det sammen i stedet for at lade det ligge og tørre helt, før det pakkes væk, risikerer du, at liggeunderlagets holdbarhed forringes.

Letvægtsliggeunderlags oprindelse

Forgængeren til de moderne oppustelige letvægtsliggeunderlag, som vi kender i dag, blev introduceret i begyndelsen af 1970’erne af to amerikanske ingeniører og ivrige bjergbestigere. Med en fortid i flyindustrien kendte de alt til letvægtsmaterialer og brugen af dem, og de så et stort potentiale i at udvikle datidens ikke særligt komfortable liggeunderlag.

Det første oppustelige liggeunderlag med membraner blev skabt.

Siden er oppustelige, lette liggeunderlag blevet mere og mere sofistikerede og komfortable, samtidig med at de bliver mere og mere kompakte og vejer mindre og mindre. En opgørelse fra 2018 blandt amerikanske outdoor-entusiaster viste således, at hele 73 procent af dem foretrak det oppustelige liggeunderlag, når de skulle på vandretur.

Hvilke er de letteste liggeunderlag?

De letteste liggeunderlag er de oppustelige med hullet design, som betyder, at alt unødvendigt materiale er strippet bort. Letvægtsliggeunderlaget er sat sammen af luftfyldte membraner, der støtter din krop, der hvor den har brug for det.

Det hullede design er skabt ved hjælp af en bodymapping-teknologi, der sikrer en god liggekomfort ofte kombineret med en termisk ydeevne, som understøtter din soveposes isolerende effekt og holder dig dejligt varm natten igennem.

Vægtmæssigt ligger de letteste liggeunderlag fra lige over 170 gram til omkring 350 gram, og når underlaget er rullet sammen i sin komprimeringspose, fylder det ikke mere end en sodavandsdåse.

Letvægtsliggeunderlagene er nemme at puste op og kræver typisk ikke mere end 5-7 pust, før membranerne er fyldt op med luft, og du er klar til at lægge dig til ro. Som tilkøb til underlaget kan du vælge en oppustelig hovedpude, eller du kan vælge at købe et liggeunderlag med indbygget hovedpude, som pustes op sammen med underlaget.

Find den maksimale vægt på din oppakning

Når du skal på vandretur er størrelsen på og vægten af din oppakning af overordentlig stor betydning for, hvor langt du kan gå hver dag – og hvor godt du har det med at gå. Men hvad må en rygsæk egentlig veje?

Vægten på din opbakning afhænger af flere faktorer. De vigtigste er: din egen fysiske form og formåen – og din erfaring med at tage på vandretur. Der er nemlig forskel på, om du er nybegynder eller en dreven vandringsmand eller -kvinde. Du får her en lille tommelfingerregel for, hvor meget din rygsæk må veje i forhold til din kropsvægt:

  • 1/3 af din kropsvægt – for erfarne vandrere i god fysisk form
  • 1/4 af din kropsvægt – hvis du er let øvet og i rimeligt god form
  • 1/5 af din kropsvægt – hvis du er nybegynder og først lige er ved at bygge formen op

Skal du ikke på vandretur, men derimod ud i kano eller kajak – på outdoor-cykling eller camping, betyder vægten af din oppakning, naturligvis ikke helt så meget, da du jo ikke skal bære rundt på den undervejs. Men her vil letvægtsliggeunderlaget kunne være en fordel, fordi det er så kompakt og fylder så lidt, når det er komprimeret.

Let liggeunderlag, sovepose og telt – du finder alt på Friluft.dk

Når du skal overnatte i naturen på dine outdoor-ture, har du selvfølgelig brug for meget mere end bare et liggeunderlag. Hos Friluft.dk finder du alt til turen fra telte og bivuakker til outdoor hængekøjer, kogegrej og soveposer, naturligvis.

Når du skal vælge sovepose, er det vigtigt, at soveposen komplementerer det letvægtsliggeunderlag, du har valgt. De to ting skal nemlig tilsammen danne det, der kaldes dit varmesystem. Det vil sige, at hvis du vil bruge dit letvægtsliggeunderlag eller et andet let liggeunderlag i koldere perioder, så skal du vælge et underlag med en god termisk ydeevne og en sovepose, der isolerer godt og kan klare de lavere temperaturer.

Tænk på sovepose og letvægtsliggeunderlag som et samlet system og vælg en sammensætning, der passer til dine behov med hensyn til isoleringsevne, vægt og komfort.

Du finder alt det nødvendige udstyr til dit næste outdoor-eventyr hos os. Vi garanterer gode prise og produkter af højeste kvalitet.

Du kan altid kontakte vores kundeservice på mail: info@friluft.dk eller telefon 6141006, hvis du er i tvivl om noget eller ønsker yderligere information om et eller flere af vores produkter. Vil du være blandt de første til at høre om gode tilbud, vilde nyheder og kampagner, så skulle du tage at tilmelde dig vores nyhedsbrev – det betaler sig.