Selvoppustelige liggeunderlag

Sortér efter
Mærke
Farve
Størrelse

Selvoppustelige liggeunderlag – komfortable og isolerende

Noget af det vigtigste på en overnatning i naturen er nattesøvnen. Har du været på farten hele dagen, og har du en lang dag med vandring eller andet foran dig, er det vigtigt, at du får sovet godt igennem, så du får ladet batterierne op. I den forbindelse er et liggeunderlag vigtigt, og selvoppustelige liggeunderlag er både et komfortabelt og praktisk valg blandt de forskellige typer.

Det er et blødere valg end eksempelvis et skumunderlag, og du har også mulighed for selv at bestemme, hvor blødt eller hårdt det skal pustes op. Selvom det er selvoppusteligt, skal du nemlig altid give et par pust med munden til sidst, da det ikke selv puster sig op til at være helt hårdt. Der er desuden en god balance mellem høj komfort, lav pakvolumen og god isoleringsevne.

Hvordan virker et selvoppusteligt liggeunderlag?

Et selvoppusteligt liggeunderlag virker ved, at du åbner en ventil, som får skummet i underlaget til at udvide sig og trække luft ind. Det har en åben celleisolering, hvilket giver luften mulighed for at komme frit ind og ud af hver celle. Når skummet komprimeres, tvinges luften ud, og når komprimeringen fjernes, virker hver celle som et vakuum, hvor luften trykkes ud i tomme områder – og det er netop det, der giver det selvoppustelige i et selvoppusteligt liggeunderlag.

Det er vigtigt at tømme liggeunderlaget helt for luft efter brug for at forlænge dets levetid. Desuden skal det gerne opbevares tørt og helst rullet ud med åben ventil, for at skummet virker optimalt og bliver ved med at have en selvoppustelig effekt.

Materialet omkring skumkernen holder på luften, så den bliver i liggeunderlaget, så det er vigtigt at vælge et selvoppusteligt liggeunderlag med et solidt og slidstærkt ydermateriale. Isoleringsevnen er også vigtig, og her skal du kigge på fyldet, som ofte består af syntetiske materialer, men som også kan være dun, hvilket giver en endnu højere isoleringsevne. Tjek R-værdien, der siger noget om, i hvilke temperaturer du kan bruge det selvoppustelige liggeunderlag.

Klargør lejren nemt og hurtigt

Når du skal slå lejr for natten, er det rart, at det går hurtigt og gnidningsfrit. Selvoppustelige liggeunderlag er lige så praktiske, som de er komfortable. Som navnet antyder, puster de sig selv op, når du ruller dem ud. Du skal blot puste de sidste omkring 30 % op selv – og helst med en pumpe, så der ikke kommer fugt ind i liggeunderlaget.

Det betyder, at du har de bedste forudsætninger for at blive hurtigt klar til natten, når du har fundet den rigtige lejrplads. Lejren er noget af det, der bare skal gå hurtigt og uden problemer, så du kan begynde at slappe af, inden det er sovetid. En anden god mulighed er oppustelige liggeunderlag, som har mange af de samme egenskaber som selvoppustelige liggeunderlag – du skal bare selv puste det op.

Lige meget om du vælger et oppusteligt eller selvoppusteligt liggeunderlag, skal du huske at vælge den rigtige størrelse. Du finder både standardstørrelser, brede modeller og dobbelte selvoppustelige liggeunderlag, så der er nok at vælge imellem. Husk at tænke over kombinationen af vægt og volumen, så det passer med den type tur, du er på. En campingtur med bil sætter som sådan ingen begrænsninger for pakningen, mens en vandretur med oppakning på ryggen kræver, at du tænker over, hvor meget dit grej fylder og vejer – for eksempel ved at vælge en letvægtsmodel eller en af de tyndere liggeunderlag.

Relaterede kategorier

PuderSoveposer3-sæson soveposerSommersoveposerVintersoveposerSoveposer til børnTelte1-2-personers telte3-4-personers telteBivy bagsTarpHængekøjerKlymit liggeunderlagTatonka telteSnugpak soveposer