Fuglekikkerter

Sortér efter
Mærke
Farve
Størrelse

Oplev naturen og dyrelivet med en fuglekikkert

Det er både interessant og hyggeligt at tage på tur og opleve det rige fugleliv, der findes i den danske natur. Skove, marker og kyster byder på en masse fugle, som du ikke lige ser fra stuevinduet til hverdag. Og lige meget om du er ornitolog, fugleentusiast eller helt ny inden for fuglekiggeri, er det værd at investere i en fuglekikkert.

Du kan også tage kikkerten med på safari eller en anden oplevelsesrejse, hvor du ved, at du skal kigge på det spændende dyreliv og den smukke natur. Du kan nemlig bruge din fuglekikkert som naturkikkert og få en masse detaljer fra naturen og dyrelivet med, som du ikke kan se med det blotte øje.

Almindelige fugle- og naturkikkerter egner sig bedst til brug i dagslys. Hvis du hovedsageligt kigger efter ugler og andre fugle i de mørke timer, kan det derfor være en god idé at vælge en skumringskikkert, som har et større objektiv og derfor lukker mere lys igennem. Mere lys giver flere detaljer, når dagslyset omkring dig forsvinder. Du kan også se vores samlede udvalg af kikkerter.

Sådan finder du den rigtige fuglekikkert

Der er flere tekniske detaljer at få styr på, inden du vælger blandt de mange fuglekikkerter i vores sortiment. Du skal blandt andet tænke over forstørrelse og objektivdiameter, linsen, og hvor tæt på fuglene du skal kunne komme med et skarpt billede.

Forstørrelse

Forstørrelsen på fuglekikkerter har betydning for, hvor nært og detaljerigt et billede du får. Når det handler om at kigge på fugle, er en forstørrelse på 7, 8 eller 10 det typiske valg, hvor 8 er standardforstørrelsen, som også egner sig godt til en begyndelse, indtil du får helt styr på kikkerten.

Men hvorfor ikke bare vælge den højeste forstørrelse? Grundlæggende betyder en højere forstørrelse et smallere synsfelt, og det kan være en ulempe, når du skal finde en lille fugl i et stort landskab.

En højere forstørrelse end 8 kan gøre billedet rystet og gøre det sværere at finde fuglene, især hvis du ikke er en garvet fuglekigger, mens lavere end 8 måske ikke får fuglene tæt nok på. Det kommer dog også an på, hvor du bruger din fuglekikkert – for eksempel kan en forstørrelse på 10 være nem at bruge i åbne landskaber som marker eller ved kysten, hvor fuglene typisk er langt væk.

Objektivdiameter

Kikkerter har to tal, hvor det første tal angiver forstørrelsen og det andet objektivdiameteren. Objektivet er der, lyset kommer ind i din kikkert. Det vil sige, at jo større en objektivdiameter, des mere lys kommer der gennem linsen, og jo skarpere vil fuglen derfor se ud.

Handler det så ikke bare om at vælge den største linse til en fuglekikkert? Ikke helt. For større betyder også tungere, og det kan være en ulempe, hvis du for eksempel er på vandretur, safari eller andet, hvor du bærer din fuglekikkert i længere tid og eventuelt med andet oppakning også.

Som tommelfingerregel bør du vælge en objektivdiameter, der er fem gange større end forstørrelsen, når du leder efter en naturkikkert. Det vil sige, at hvis du vælger en forstørrelse på 8, skal du mindst vælge en objektivdiameter på 40. Generelt er en størrelse på mellem 30 og 50 mm et godt valg, og du bør ikke gå under 30.

Linsetype

Der er delte meninger om, hvilken linse der er bedst til en fugle- eller naturkikkert. Det står mellem porroprisme- eller tagprismekikkerter, og det kommer meget an på det specifikke formål, hvilken linse der er mest fordelagtig for dig.

En porroprismekikkert er større og tungere end en tagprismekikkert, der er både let, slank og strømlinet. Førstnævnte har et bredt synsfelt, mens prismerne i sidstnævnte har en tæt overlapning, som giver et smallere synsfelt.

Er du ude efter den mest prisvenlige fuglekikkert, er en porroprismekikkert dit bedste bud, fordi den linsetype er nemmere og hurtigere at producere end tagprismen. Sidst men ikke mindst skal du overveje, om du er ude efter en fuglekikkert på stativ, eller om en håndholdt kikkert er fint, da mange modeller af tagprismekikkerter ikke kan monteres på et stativ.

Nærfokus

For fuglekikkerter er det også vigtigt at se på nærfokus. Det er den korteste afstand, hvor kikkerten stadig kan give et skarpt billede af fuglen. En tommelfingerregel er, at når forstørrelsen øges, øges den mindste nærfokusafstand også.

Så når du skal vælge en kikkert til fugle, skal du beslutte, om du vil have mere forstørrelse eller en kortere afstand for nærfokus. Det er især relevant, hvis du kigger på fugle, der er mindre end 3-5 meter væk, og du vil have, at de står helt skarpt.

Derfor har en god fuglekikkert et minimum nærfokus på 4 meter og helt ideelt fra 3 meter. Det er også en fordel, hvis du kigger på andre dyr, insekter og reptiler såsom sommerfugle og firben.

Kombinér fuglekiggeri med en vandretur

Vægten kan have meget at sige, når du skal vælge den rigtige fugle- eller naturkikkert, og det kan især komme an på, hvilken type ture du skal bruge den på. En lang vandretur er et godt bud på, hvornår det er ideelt at have en kikkert til fugle med om halsen. Men det sætter også særlige krav til vægten og størrelsen, da det hurtigt bliver en anstrengende fornøjelse, hvis den vejer for meget.

En god løsning er en kikkerttaske, der tager noget af presset fra kikkertens vægt. Ellers kan du overveje en model, der har så lav en vægt, at den ikke bliver for tung at gå rundt med.

Vi har alt til gode oplevelser i naturen

Naturen er fyldt med gode oplevelser, der bare venter på, at vi kaster os ud i dem. Derfor finder du alt, du har brug for til eventyr i det fri i vores sortiment. Blev klædt på fra inderst til yderst i lækkert outdoor-tøj. Og undgå ømme og kolde fusser med de helt rigtige vandrestøvler. Skal du overnatte udendørs, kan vi også klare alt fra telte og soveposer til multi-tools og stormkøkkener. Kort sagt går du altså ikke ned på udstyr, når du handler hos os.