Riffelsigter

Sortér efter
Mærke
Farve
Størrelse

Gør det lange skud muligt med riffelsigter

Med et riffelsigte kan du skræddersy din riffel til dine behov. Det er den mest almindelige type sigtekikkert, og den er ideel til at gøre de svære skud på lang afstand mulige. Et riffelsigte giver en uovertruffen nøjagtighed, der overgår andre sigtetyper.

Vi har et varieret udvalg af modeller med forskellige forstørrelser og dimensioner, så du kan finde det, du får mest glæde af på din næste jagttur. Du kan også se vores mange kikkerter, hvis du har brug for at orientere dig på en anden måde, før du tager sigte gennem dit riffelsigte på din riffel.

Forstørrelse

Noget af det du skal se på, når du vælger riffelsigte, er forstørrelsen. Det er her, du skal vælge, hvor tæt på et givent objekt du vil komme, når du kigger gennem sigtet. Her kommer det især an på, hvilken jagttype du dyrker. Ved nogle typer er du langt fra byttet og har derfor brug for en høj forstørrelse, mens du andre gange vil være så tæt på, at det vil være en forstyrrelse og hindring at have mere end 2-3x forstørrelse.

Er du i tvivl om, hvilken forstørrelse du skal vælge, kan vi groft inddele det i tre kategorier. 1-4x forstørrelse egner sig til skydning på op til 100 meter og småt bytte, mens 5-8x forstørrelse egner sig til op til 200 meter, et større bytte og jagt, der foregår i lukkede landskaber som skove, bjergområder og lignende. 9-12x forstørrelse egner sig til skydning på over 200 meter og jagt i åbne landskaber som øde områder, marker osv.

Fast eller variabel forstørrelse

Ud over at vælge selve forstørrelsen skal du også bestemme dig for, om du har brug for fast eller variabel forstørrelse. Det vil sige, om dit riffelsigte kun skal kunne vise dig én afstand, eller om du skal kunne vælge mellem forskellige afstande ved at justere forstørrelsen mellem for eksempel 3-9x forstørrelse.

Variabel forstørrelse er mest fleksibelt, og det giver dig som jæger mulighed for at variere din jagt fra korte til lange afstande. Fordelen ved en fast forstørrelse er, at de typisk er billigere, og det er hurtigere at tage sigte. Du skal blot være sikker på, at du ikke har brug for at skyde fra en kortere eller længere afstand, end du har valgt til dit riffelsigte.

Objektivdiameter

Du bør også kigge på sigtets objektivdiameter, som bestemmer, hvor meget lys der kommer gennem linsen til dit øje. Jo større linse, jo flere detaljer og klarhed kommer der i billedet. Det er især relevant, hvis du ved, at du skal bruge dit riffelsigte til jagt i lav belysning.

En objektivdiameter på op til 28mm egner sig til jagt med skydning over korte afstande, 30-44 mm egner sig til lav belysning, mens 50 mm bruger en højere forstørrelse i lav belysning og egner sig til skydning på meget lang afstand.

Synsfelt (FOV)

Synsfeltet (Field of View = FOV) angiver det område, du ser gennem dit riffelsigte. Afhængigt af blandt andet objektivdiameter, tubediameter og forstørrelse ændrer synsfeltet sig. Det vigtigste at vide er, at når forstørrelsen øges, mindskes synsfeltet. Har du for eksempel et riffelsigte med en forstørrelse på 6x, kan du se alt omkring dit bytte eller et objekt gennem linsen, mens du ved 24x forstørrelse fokuserer mere på objektet og derfor mister en stor del af synsfeltet.

Undgå riffelsigter med tunneleffekt

Begrebet “tunneleffekt” er vigtigt at have in mente, hvis du vælger et riffelsigte med variabel forstørrelse. Når du kigger gennem dit sigte, kan du opleve, at det føles som at kigge gennem en tunnel, når du øger forstørrelsen – deraf tunneleffekt. Det forekommer ikke i alle modeller, og det kan være svært at se ud fra specifikationerne, om det er tilfældet for lige præcis det riffelsigte, du kigger på.

Oplever du tunneleffekt, kan det gå ud over, hvor godt du sigter, så det er vigtigt at holde øje med. For mange modeller er det i de lave forstørrelser, problemet opstår – for eksempel et riffelsigte på 3-12x, hvor du, når du går fra 3x til 5x forstørrelse, ikke oplever en ændring. Det er tunneleffekten, der er i spil, og det vil sige, at sigtet i praksis ikke er det angivne 3-12x men 5-12x.

Tubediameter

Tubestørrelsen på et riffelsigte er vigtig, fordi det blandt andet fortæller noget om, hvor tungt og langt sigtet er, hvor stor objektivdiameter og forstørrelse det har, og hvor meget det justerer for vind og stigning.

Tidligere var 1″ den standard tubediameter. Det stammer fra dengang, der ikke var en standard i Europa, så importen af kikkerter fra USA satte standarden i tommer. Denne tubediameter findes i mange riffelsigter til jagt, idet den muliggør en lille størrelse og lav vægt. Til gengæld går den på kompromis med justeringsområdet for vind og stigning, der bliver kortere for et 1″ riffelsigte.

Senere har vi fået europæiske standarder, så derfor har vi – ud over 1″ – også standarder i millimeter. En anden almindelig størrelse er derfor 30 mm, der ofte bruges i riffelsigter til jagt med en lang skydeafstand, hvor der ikke gås på kompromis med justering. De har typisk et længere justeringsområde for vind og stigning, men samtidig bliver sigtet også både tungere og større end et 1″ riffelsigte.

Du kan også få et større riffelsigte på 34 mm. Det har med den større tubediameter også et større justeringsområde, og du går stadig ikke på kompromis med justeringsområdet. Et riffelsigte med en 34 mm tubediameter bruges næsten altid til præcisionsskydning over lange afstande på grund af det ekstra store justeringsområde.