Vandrefællesskaber: At vandre med andre
Selvom nogle opfatter vandring som en soloaktivitet, kan det være enormt hyggeligt og sjovt at vandre med andre og nyde naturen sammen. Fælles vandreture, hvor du dyrker friluftslivet i fællesskab med andre, er en dejlig måde at være aktiv på og samtidigt tilbringe tid med andre. Som inspiration til at prøve dette af har vi derfor skrevet dette indlæg om de mange muligheder for samt fordele ved at vandre i fællesskab.
De mange fordele ved at vandre sammen
Når du vandrer med andre, vil du opleve, at der lynhurtigt opstår en fantastisk fællesskabsfølelse. Sammen har I et fælles mål om at nå fra A til B, klargøre lejren inden mørket falder på eller lave mad før I går helt sukkerkold. Dette fælles mål knytter jer sammen og gør det muligt for jer at skabe gode minder sammen, der gør dette bånd stærkere.
Vandring udligner også helt naturligt formaliteter og styrkeforhold. Når I fysisk går side om side, sænker I nemlig paraderne og skaber et rum, hvor alle er ligestillede.
Når du vandrer med andre frem for at vandre alene, vil du også opleve, at du begynder at lægge mærke til helt andre ting. Det kan altså åbne dine øjne for nye perspektiver – både i forhold til naturen, det at vandre og i forhold til de mange emner og problemstillinger, du og dine vandrevenner kommer til at tale om.
Praktiske fordele
En fordel ved at skulle på tur med andre er, at det faktisk kan være lettere at komme afsted, når du har en aftale med nogen. For ved du, at din vandrepartner venter på dig og forventer, at du dukker op, bliver det pludselig lidt mere ligegyldigt, om det støvregner udenfor. Når du vandrer med andre, tænker du også langt mindre over udfordringer som dårligt vejr, ømme fødder og så videre. Fællesskab forpligter, men gør samtidigt disse pligter lettere at være.
Din oppakning bliver faktisk også fysisk lettere at bære, når du vandrer med andre. Rent praktisk er I nemlig flere om at pakke og bære det grej, I skal have med. Læs mere om at pakke til fællesture her . I vil også være flere til at løse de praktiske opgaver, der er forbundet med at vandre og overnatte i naturen som f.eks. at lave mad med dit stormkøkken eller over bål. Det er hyggeligt at lave mad sammen, og når du er afsted med andre, bliver du også mindet om at spise og drikke nok undervejs.
Fællesture er rige på læringsmuligheder. Hvis du selv er erfaren vandrer, kan du lære fra dig og på den måde selv blive endnu skarpere på, hvordan du f.eks. bedst pakker din vandrerygsæk eller lave mad over bål i blæsevejr. Hvis du derimod er nybegynder, er en tur med mere øvede vandrere en unik mulighed for at suge nyttig viden til dig. Man skal aldrig undervurdere værdien af tips, tricks og vandre-guldkorn!
For mange vil det at vandre i flok også give en øget følelse af sikkerhed, da I f.eks. er flere om at finde vej og holde øje med vind- og vejrforhold samt biler, hvis I skal gennem trafikeret områder. Det kan desuden være rart at vide, at der er nogen til at tage sig af dig, hvis du skulle gå hen og blive dårlig.
Muligheder for fællesvandring
Nu hvor du er blevet lun på idéen om at tage på tur med andre, tænker du måske; det er da meget fint, men hvem skal jeg tage afsted med, når nu ingen, jeg kender, kan lide at vandre? Der er heldigvis godt nyt!
For selv hvis din familie, venner eller nærmeste omgangskreds muligvis ikke er til at lokke med på vandretur, findes der masser af forskellige vandregrupper og vandrelaug i hele landet. Det burde altså være rig mulighed for at finde ligesindede outdoor-entusiaster at drage afsted med, uanset hvor i Danmark du bor! Tør du tage springet og udforske disse mange muligheder, er der udsigt til at møde nye, spændende mennesker, som du måske ellers ikke ville have mødt.
Hvad er et vandrelaug?
Et vandrelaug er en gruppe, der vandrer sammen. Mens nogle er formelle foreninger, hvortil man betaler kontingent, er andre mere uformelle grupper, der f.eks. har mødt hinanden på internettet. Dansk Vandrelaug er med deres omkring 10.000 medlemmer det største vandrelaug i Danmark.
Melder du dig ind i et vandrelaug eller -gruppe får du mulighed for at høste alle de tidligere nævnte fordele ved at vandre med andre. Som medlem af et større vandrelaug får du desuden ofte en lang medlemsfordele, du kan bruge, når du skal købe nyt vandregrej, praktisk outdoor-tøj, kort, bøger og meget mere.
Hvis du er ny i et område, kan et medlemskab i en lokal vandregruppe være en god måde at lære om og blive en del af lokalsamfundet. At blive medlem af et dansk vandrelaug kan også være en rigtig god mulighed for udenlandske tilflyttere, der gerne vil opleve alt det, den danske natur har at byde på. I vandregruppen vil de gennem mødet med de andre medlemmer desuden lære mere om dansk kultur og helt naturligt få mulighed for at øve deres sproglige evner.
Arrangerede vandreture i Danmark
Hvis du ikke føler dig helt klart til at melde dig ind i et decideret vandrelaug eller -gruppe endnu, kan du prøve vandring i fællesskab af på en arrangeret vandretur med guide. På arrangerede ture er du sikker på at komme afsted med en guide, der ved, hvad de laver, kender ruten og har masser tips og tricks, de gerne vil dele ud af. Du kan altså få meget ud af denne type vandrearrangementer, selv hvis du muligvis ender med at konkludere, at fælles vandreture ikke er noget for dig.
Mange arrangerede vandreture i Danmark foregår nogle meget interessante steder, hvor du kan opleve den danske natur eller besøge spændende historiske steder og lære om nationalhistorie eller egnens lokalhistorie. Der foregår også mange ture rundt omkring i landets byer, der betegnes som byvandringer. Byvandringer kan du læse mere om her.
Selvom det kan være grænseoverskridende at tage skridtet og dukke op til et arrangement alene, vil du formentligt opleve, at andre også er taget med til samme arrangerede vandretur uden en fast vandremakker. Og selv hvis de andre deltagere har gamle vandrevenner med, sørger de dygtige guides for at skabe grobunden for et nyt fællesskab, hvor alle vil få mulighed for at tale med hinanden.
Vandreferier i ind- og udland
Der er selvfølgelig også rig mulighed for at tage på længere vandreture i både større eller mindre grupper, selv hvis du ikke er medlem af et vandrelaug. Der arrangeres nemlig hvert år masser spændende vandreture med guide både her i landet og i resten af verden. Norge, Østrig og Italien er nogle af de mest populære vandredestinationer i Europa, men hvis du drømmer om vandreferier i andre verdensdele, findes der naturligvis også mange gode muligheder for det. Læs mere om vandreferier i dette indlæg, og overvej, om det skal være her din erfaring med vandrefællesskaber begynder.