Tag på vandreferie og udforsk en ny eller længeelsket hobby

Sidst opdateret:
2 personer vandre i smukt landskab

De fleste bruger deres ferietid på at slappe af og komme ned i tempo. Dog skal ferien også helst være rig på oplevelser, så den ikke blot minder om en vilkårlig weekend. Mange mennesker har en tendens til at rejse på samme måde og måske endda besøge samme by, ø eller land år efter år – det er der selvfølgelig intet galt i!

Men du må ikke snyde dig selv for den oplevelse, det er at prøve forskellige rejsetyper som f.eks. en vandreferie. En vandrerejse kan nemlig være enormt givende. Det er en skøn måde, hvorpå du kan opleve en masse skønne eventyr og skabe dejlige ferieminder, mens du rører dig.

Fordele ved vandrerejser

Hvis du elsker at vandre, har du nok allerede overvejet at bruge din dyrebare ferietid på at vandre nye og spændende steder. Hvis du omvendt ikke har prøvet kræfter med vandring før, kan en vandreferie for begyndere være en god mulighed for at prøve denne alsidige hobby af og vurdere, om den kunne være noget for dig.

Oplev de mange muligheder

Der er uendelig mange måder at tage på vandreferie på. Du kan f.eks. arrangere det hele selv eller bestille en pakkerejse. Du kan vælge at sove i teltlave mad over bål med båludstyr og bære din egen oppakning i en vandrerygsæk, mens du også kan bestille en luksus vandreferie, hvor din bagage transporteres fra hotel til hotel. Du kan tage på vandreferie på egen hånd, med venner og familie eller som en grupperejse med en erfaren guide. Du kan tage på vandreferie for begyndere eller for øvede. Uanset ønsker, økonomi og aktivitetsniveau findes der en vandrerejse, der passer til dig – for mulighederne er stort set uendelige.

Du kan holde vandreferie i Danmark, i Rigsfællesskabet (Færøerne og Grønland) eller du kan rejse til udlandet. Populære destinationer for vandreferie i Europa inkluderer f.eks. Italien, Østrig og Norge. Vælger du et naboland som Tyskland eller Sverige, er der god mulighed for at køre selv, mens en vandreferie i Skotland eller Island vil kræve enten en flyve- eller sejltur. Mange danskere vælger at besøge bakkede og bjergrige områder som Harzen, Schweiz eller Dolomitterne for at se noget andet end den natur, de oplever til hverdag.

På en skøn naturvandring kan du koble fra og komme ned i tempo, mens du nyder de smukke omgivelser og mærker roen sænke sig. Hvis du derimod har lyst til fart over feltet og masser af indtryk, kan du tage på byvandring i Berlin, Rom eller en helt tredje storby og suge masser af kultur og stemning til dig. Læs mere om, hvad byvandringer er og kan her. De mange muligheder gør, at to vandreferier aldrig er ens.

Mød nye mennesker

Hvis du rejser alene, kan det være oplagt at overveje en arrangeret grupperejse. Her har du, på vandreferier i Danmark eller i udlandet, nemlig gode muligheder for at møde folk, der deler din passion for at vandre, eller ligesom dig er ved at udforske hobbyen.

Da en guide tager sig af alt det praktiske, kan du koncentrere dig om de mange spændende oplevelser og interessante mennesker, du er afsted med. Flere rejseselskaber arrangerer specifikt ture for folk, der rejser alene. Det kunne f.eks. være en vandreferie for singler. Læs mere om de mange fordele ved at vandre med andre i vores indlæg om vandrefællesskaber.

Så kimen til gode fysiske vaner

Sidst men bestemt ikke mindst kan en vandrerejse være startskuddet til en sundere hverdag. Uanset om du selv planlægger din vandreferie eller vælger at købe en pakkerejse med det hele, kan du på en aktiv rejse slippe hverdagens uhensigtsmæssige vaner og i stedet påbegynde en spændende proces med at opbygge gode fysiske vaner.

En vandreferie kan nemlig hjælpe dig med at styrke din krops led og muskler, så du lettere kan opbygge eller bevare en god kropsholdning. Fleksible led og en god holdning kan være med til at sikre dig mod, at eventuelle kontorsmerter udvikler sig til reelle arbejdsskader.

En anden god vane, du kan bruge din vandreferie på at øve dig i, er at holde pauser. Hvis du hver dag bruger mange timer foran en computerskærm, er det vigtigt, at du husker at komme væk fra din skærm. Så får du nemlig givet både din krop og dit hoved et nødvendigt afbræk.

Den ro, du opnår ved at vandre, kan være med til at give dig en fantastisk følelse indeni. Da denne følelse vil være tæt forbundet med fysisk aktivitet, vil du blive bedre til at opsøge bevægelse, selv efter du er kommet hjem fra vandreferie. På den måde kan en vandreferie gøre dig bedre til at røre dig.

En aktiv ferie kan altså være med til at kickstarte en sundere hverdag, der kan sikre dig et bedre arbejdsliv med mere energi og gode vaner.

Tips til en god vandreferie

Ligesom alle andre rejsetyper bliver en vandreferie kun bedre, hvis du bruger lidt tid og energi på at researche stedet, du skal besøge hjemmefra, og tænke over, hvad du gerne vil have ud af turen. Med netop en vandreferie er det dog ekstravigtigt at tænke fremad for at få mest muligt ud af din tur.

Overvej om du har behov for fysisk forberedelse

Hvis du ikke er vant til at vandre, kan det være en god idé at træne lidt op inden din vandreferie. Den bedste måde, du kan træne op på, er ganske enkelt ved at gå mere i løbet af hverdagene og gå længere sammenhængende ture i weekenden. Ved at gå længere og ikke blot mere, forbereder du din krops led og muskler på den arbejdsbyrde, de vil blive udsat for på din kommende vandreferie. Det er desuden en god mulighed til at gå dine nye vandresko- eller støvler til og vænne dig til at gå med oppakning.

Hvis du er ny udi vandring, kan du med fordel tage et kig på vores indlæg om at komme godt i gang med at vandre. Her har vi nemlig samlet en lang række gode tips om f.eks. gangteknik og den svære opstart. Uanset om du ny eller garvet vandrer, skal du endelig huske at klippe dine tånegle, inden du skal på vandreferie. Ellers kan du hurtigt få ondt!

Husk at forventningsafstemme

Hvis du skal rejse med venner og familie, er det vigtigt, at I tager en god snak om jeres ønsker og forventninger til jeres vandreferie. I kan f.eks. komme ind på ting som:

  • hvor hurtigt I skal gå
  • hvor tit I skal holde pauser og om I evt. skal have nogle indlagte hviledage
  • om I altid skal gå sammen eller om den ene f.eks. må gå i forvejen
  • hvor ofte I må stoppe for at nyde udsigten, tage billeder eller lignende.

Det kan virke banalt at skulle tage en snak om ting som disse inden en vandreferie, men tro os, når vi siger, at det kan spare jer for mange irriterede suk eller øjenrul undervejs. En god afstemning af forventninger kan være med til at sikre den gode stemning og dermed en vandreferie med masser af gode oplevelser og minder.

Hvad skal du have med?

Når du skal på vandreferie, er der selvfølgelig en del ting, du skal huske at pakke. Tjek vores ultimative pakkeliste til vandring ud for at få styr på, hvad du skal have med. Selvom indlægget handler om ture i Danmark, giver den et rigtigt godt overblik over, hvad du skal have med på en længere vandretur eller -ferie, samt hvordan du bedst pakker din vandrerygsæk. Hvis du skal afsted om vinteren, henviser vi til vores vinter-pakkeliste og indlæg om vintervandring.

Vandretur på badeferien

Selv på en ferie, hvor hovedformålet ikke er vandring, kan det være dejligt med et afbræk fra strandture og restaurantbesøg. Tyrkiet, Grækenland, Frankrig, Spanien og Portugal (specielt Azorerne og Madeira) byder udover dejlige strande, lækker mad og spændende kultur på masser af smuk natur, der ligger klar til at blive vandret i!

Få styr på detaljerne

Det kan være dejligt at være spontan, når du er på ferie. Men hvis du skal ud at vandre, er det vigtigt at have et godt overblik. Selvom du selvfølgelig kan bruge internettet til at finde information om vandreture i området, kan det være en god idé at tale med de lokale, der trods alt kender området bedst. Spørg personalet på hotellet, om de har nogle tips og anbefalinger.

Det er vigtigt at vælge en passende vandrerute til jeres fysiske kunnen. Hvis du f.eks. er på Mallorca og påtænker en vandretur i den smukke Samaria-kløft, skal du måske genoverveje, om de mange løse sten bliver for voldsomme for dine knæ og ankler, hvis du tidligere har døjet med disse. Undersøg hvor hårde de lokale ruter er i forhold til højdemeter og terræn.

I skal selvfølgelig også have styr på selve ruten, så I ved, præcist hvor I skal vandre, så I ikke farer vild. Det kan være en god idé at medbringe et kort. Specielt hvis I skal vandre i et område med dårlig dækning, hvor du kan miste forbindelsen til Google Maps.

At have styr på ruten omfatter bl.a. også at være skarp på transportmuligheder, så I ved, om I skal nå en bestemt bus, eller måske skal have bestilt en taxa. Du skal også sørge for at finde ud af, om det er muligt at købe mad og drikke undervejs, eller om alt skal medbringes og i så fald, hvor du kan handle ind.

Som en del af jeres planlægning skal I vælge det optimale tidspunkt til jeres vandretur. Vores anbefaling er at tage afsted tidligt om morgenen eller vente til efter den værste middagshede. Da I også skal huske at sætte tid nok af til at I kan nyde jeres tur, kan det være en god i dag at tage afsted fra morgenstunden af.

Overvej den lette løsning

Hvis du ikke har lyst til at bruge tid og energi på at planlægge vandreturen selv, kan du booke en arrangeret vandretur. Booker du den gennem et selskab, behøver du ikke at tænke på leje af bil, bjergkørsel eller offentlig transport. Så er der nemlig helt styr på transporten.

Nogle firmaer tilbyder endda mad, vand og snacks undervejs. Du slipper desuden for eventuelle sprogudfordringer, du ellers kunne komme til at opleve, hvis du selv skal planlægge din vandretur i udlandet. Med en arrangeret tur kan du bare læne sig tilbage og slappe af, når du altså ikke lige vandrer selvfølgelig!

Vandring i varmen

Når du skal vandre et varm sted, er det ekstravigtigt at medbringe rigelig væske i din drikkedunk. Medbring derfor minimum 1-1,5 liter vand. Når det er varmt, bliver vandet hurtigt lunkent og mindre attraktivt at drikke. Et godt trick er at hælde det i en isoleret termokande, der kan holde det koldt. Et andet trick er at tilsætte smag til vandet. Så smager det nemlig dejligt af f.eks. citron eller hindbær, selvom det ikke er koldt længere. Når vandet er læskende og/eller smager godt, er du mere tilbøjelig til at huske at drikke nok i løbet af din tur, selvom du måske ikke føler dig særligt tørstig.

Det er selvfølgelig også enormt vigtigt at beskytte dig mod solens stråler. Husk derfor solrådene: skygge, solhat (og tøj) og solcreme. Undgå at vandre mellem kl. 12 og 16, iklæd dig hat eller kasket og vælg gerne tøj, der dækker så meget hud så muligt. Gå efter t-shirts eller skjorter af lette materialer. Det kunne f.eks. være hør, der naturligt isolerer dig mod solens varme. Et andet bud kunne være bomuldsblandinger med syntetiske materialer. Denne type tøj er nemlig svedtransporterende.

Bliv klar til din vandreferie

Uanset om du vælger at tage på en decideret vandreferie, hvor du skal gå en masse, eller tænker at tage på en eller flere vandreture, mens du er på en rejse, der ikke har vandring som omdrejningspunkt, har vi alt, hvad du skal bruge her på Friluft.dk. Tjek vores store udvalg ud og tøv ikke med at kontakte os, hvis du har brug for hjælp eller vejledning med at blive klar til din vandreferie.