Få pakket rygsækken til en frisk vintervandring

Sidst opdateret:
2 personer vandre i sneen

Selvom alt vejr i princippet kan være vandrevejr, er der stor forskel på at vandre om sommeren og vinteren. Der er forskel på, fra hvilken side du ser naturen. Men der er selvfølgelig også i høj grad forskel på, hvilket grej du skal have med dig. Vintervandring kræver nemlig noget anderledes udstyr og en anden påklædning.

Med vores vejledning og pakkeliste er vintervandring dog ikke noget, du på nogen måde skal føle dig skræmt af. Efter at have læst denne artikel kan du nemlig være sikker på at blive godt klædt på og få pakket ordentligt, så du kan nyde en forfriskende tur i den stille og rolige vinternatur – som måske endda kunne tænkes at have et smukt hvidt snedække.

Hvad skal du være opmærksom på, når du pakker til vintervandring

Den danske vinter kan være mange ting, og år efter år oplever vi store forskelle i forhold til temperatur, nedbør og soltimer. Der er dog nogle ting, du godt kan være sikker på, at du skal tænke over, når du sammensætter din vinterpakkeliste og planlægger din påklædning. Nemlig at det er køligere, at din oppakning vil blive tungere, og at det bliver tidligt mørkt.

Brug lag-på-lag princippet til at holde varmen

I vores indlæg om at komme i gang med at vandre skriver vi, at det altid er en god idé at klæde sig på i overensstemmelse med lag-på-lag princippet. Princippet, der også er kendt som 3-lagsprincippet, går simpelthen ud på at iklæde dig tre lag: et svedtransporterende og åndbart inderlag, et isolerende og varmt mellemlag og et beskyttende yderlag, der passer på dig i vintervejret. 

I vores indlæg om vintervandring kan du finde en mere detaljeret beskrivelse af de forskellige lag, der på hver deres måde hjælper dig med at holde varmen i koldt og fugtigt vejr.

Hold dig varm med opvarmet tøj

Hvis du er kuldskær og ikke føler dig sikker på, om lag-på-lag princippet er nok til at varme dig i vinterens kulde, kan du overveje om opvarmet tøj måske kunne være noget for dig.

I vores udvalg af batteridreven beklædning med elvarme finder du både såler, sokker, undertrøjer, bukser, jakker, handsker og håndvarmere, så du kan blive dækket ind lige dér, hvor du har tendens til at fryse mest. Med en fuld opladning er du sikret opvarmet tøj i 8 timer, og med produkterne fra Deerhunter, der har integrerede varmesystemer, følger desuden en powerbank.

En tungere oppakning stiller krav til dit fodtøj

Som tidligere skrevet, kræver det anderledes udstyr at vandre om vinteren, specielt hvis du skal på en vinter-telttur eller -hyttetur. Du skal både tage tykkere tøj på og med, og også udstyret, der skal kunne holde til de lavere temperaturer, er tungere. 

Med tungere grej følger mere vægt, og det er derfor ekstravigtigt med gode vandresko. Nærmere bestemt skal du sørge for et par vinter-vandrestøvler, der er varme og stødabsorberende, har et godt grip og som støtter dine ankler godt. Så er du nemlig sikker på at kunne stå ordentligt fast og gå komfortabelt med den ekstra vinter-oppakning.

Køber du vandrestøvler af læder eller GORE-TEX®, beskytter du desuden dig selv mod våde sokker, der kan gøre det svært at holde varmen.

Skab lyst i mørket

Når du skal på vandretur i løbet af de korte vinterdage, er det vigtigt at have gode lyskilder med. Du skal nemlig kunne se, hvor du går, og hvad du laver, hvis du for eksempel skal lave mad eller slå telt op efter mørkets frembrud.

Vi anbefaler derfor at investere i en praktisk pandelampe, som kan give dig masser af lys, mens dine hænder holdes fri.

Derudover er det en god idé at have en ekstra lyskilde med i din rygsæk. For skulle uheldet være ude og pin pandelampe pludselig står af, er det rigtig dejligt at have en plan B. Med en backup-lommelygte ved hånden er du sikker på ikke pludselig at stå i vintermørket uden noget lys.

Pakkeliste til vintervandring 

På baggrund af vores tips til, hvordan man pakker til vandring om vinteren, har vi udarbejdet den følgende pakkeliste. Den er opdelt i forskellige kategorier, så den er let at finde rundt i, når du skal klæde dig på og få styr på indholdet af din vandrerygsæk.

Påklædning og oppakning:

Lejrgrej:

  • Pandelampe
  • Lommelygte
  • Ekstra batterier
  • Lille drybag til toiletsager: Tandbørste, tandpasta, vådservietter, deodorant, biosæbe, læbepomade, hårelastikker, medicin, briller/ekstra linser og papirlommetørklæder
  • Stor drybag til sovepsoe og liggeunderlag (ca. 15-20L)
  • Vintersovepose: En 3-sæsons sovepose er fin, hvis det er mellem 0 og -5 grader, mens en 4-sæsons sovepose passer til temperaturer mellem -5 og -10 grader)
  • Evt. en lagenpose eller varmedunk: De kan nemlig hjælpe dig med at holde varmen både om natten og ved bålet
  • Liggeunderlag med en R-værdi på 4-5, hvis det er mildt vintervejr, eller 6-10, hvis der er tale om ekstreme vejrforhold
  • 4-sæsonstelt, hvis ikke du skal sove i shelter
  • Udstyr som sav, økse og multi-tool: Hvis du skal hente vand fra en frossen sø, er en økse et meget praktisk stykke udstyr at have med
  • Foldekniv

Mad og drikke:

Andet vigtigt udstyr: 

  • Toiletpapir og evt. en skovl
  • Håndsprit
  • Førstehjælpssæt og kit til vabler 
  • Nødtæppe
  • Powerbanks med ledning
  • Grej som strips, faldskærmsline og karabinhager
  • Evt. udstyr som vandrestave, kompas og håndklæde

Find flere tips på Friluft.dk

Hvis du skal sove i shelter om vinteren har vi pakkelisten til dig. Vi har også masser andre pakkelister, du kan lade dig inspirere af, heriblandt en om, hvordan du pakker til fælles vandreture, hvis du også vandrer sammen med andre i en gruppe, samt en pakkeliste til længere vandreture.