Klassiske smørbagte æbler på bål

Sidst opdateret:
Æble pakket ind i staniol bagt på bålets kul

Bagte æbler på bål er en utrolig simpel og lækker ret, som bare smager helt fantastisk. Retten er ideel til æblesæsonen, hvor der er ofte er æbler i overskud, men kan spises året rundt som en sød dessert eller snack. De bagte æbler tilberedes på bål pakket ind i sølvpapir, men kan også bages på grill eller i ovn.

Denne opskrift på bagte æbler på bål laves med smørblanding af kanel, marcipan og vaniljesukker, hvilket giver den lækre smag, som går lige i den søde tand. Til topping forslår vi en kold klat creme fraiche og en skefuld rosin- og mandelblanding – men du kan også bruge is, flødeskum, hakkede nødder og meget andet. Det er op til dig!

Inviter dine venner og familie til bålhygge, og overrask dem med denne lette og lækre opskrift på halve bagte æbler på bål med kanel og marcipan. Vi garanterer, at den vil falde i god jord hos børn såvel som voksne. 

Opskrift på bagte på bål

Til denne opskrift på bagte æbler kan du bruge alle typer madæbler, så længe de er friske og nogenlunde syrlige. Retten kræver ikke særlig høj varme, så brug gerne restvarmen efter hovedretten er spist.

Denne opskrift på bagte æbler på bål giver 1 portion. Er i flere mennesker, kan du bare gange op med antallet.  

Ingredienser:

 • 1 stort æble
 • 10 g smør (blødt)
 • 1 tsk vaniljesukker
 • 1 tsk stødt kanel
 • 10 – 15 g marcipansnitter med nougat (eller ren marcipan)

Topping:

 • 1 spsk. rosin- og mandelblanding
 • 1 stor klat kold cremefraiche

Redskaber:

 • Sølvpapir
 • 1 tang eller noget lignende til at tage det bagte æble af bålet
 • 1 kniv
 • 1 skål
 • 1 ske eller piskeris
 • 1 pensel

Fremgangsmåde:

 1. Halvér æblet, fjern kernehuset og stilken, men lad skrællen sidde på.
 2. Rør det bløde smør, kanel, marcipan og vaniljesukker sammen i en skål eller smørpakken.
 3. Pensel de to æblestykker med smørblandingen hele vejen rundt. Det overskydende hælder du bare ud over æblerne.
 4. Pak de halve æbler ind i sølvpapir (gerne dobbelt lag), og sørg for, at pakkerne er helt lukkede.
 5. Læg pakkerne på bålet med et stykke træ ovenpå, så de holdes på plads.
 6. Vent 20-25 minutter, og tjek til æblerne. De skal gerne være bløde yderst, men lidt hårdere inderst, så der stadig er lidt bid i dem. Hvis de ikke er færdige, skal de have lidt længere.
 7. Når æblerne er færdigbagte, tager du dem af bålet med en tang (eller lignende redskab), åbner for sølvpapiret og lader dem dampe lidt af.
 8. Når æblerne har spisetemperatur, drysser du med rosin- og mandelblandingen og topper med en klat kold cremefraiche. Velbekomme!

Forbered dine bagte æbler hjemmefra og tag dem med på tur

Hvis du har en bålplads i haven, er det intet problem at forberede de bagte æbler lige før spisetid, men skal du have dem med på tur til et bålsted længere væk, så kan det være en god idé at forberede dem hjemmefra. I så fald kan du udskære, pensle og pakke æblerne ind i sølvpapir hjemmefra. Opbevar dem gerne i en lufttæt plastbeholder indtil det er spisetid, og hvis det er varmt udenfor bør du bruge en køleboks. Når det så er tid til dessert, mangler du bare at bage æblerne på bålet, og så er du klar til at spise.

Har du lyst til at lave mere mad i naturen, kan du finde flere opskrifter på bålmad her på bloggen. Amerikanske pandekager på bål er altid et sikkert hit, der både kan nydes som morgenmad eller dessert, eller du kan prøve vores lækre snobrød med chokolade, som går lige i den søde tand.