Nordkyststien: En vandretur med havkig

Sidst opdateret:
Billede af kysten ved Liseleje, hvor man kan se lidt af byen, stranden og havet

Nordkyststien er en rute langs Nordsjællands kyst. Den kaldes også Rute 47 eller Nordkystruten, men er selvfølgelig ikke at forveksle med Nordsøstien, der er at finde ved Løkken i Nordjylland. Nordkyststien er egentlig en gammel cykelrute, der går mellem Hundested og Helsingør, men du kan sagtens vandre på den. Enten ved at gøre den til en længere vandretur – eller ferie eller ved at dele den op i flere dagsture, hvis du ikke er klar til at gå alle 65-75 km.

Du kan vælge at gå enten fra Hundested til Helsingør eller fra Helsingør til Hundested. Nordkyststien følger som sagt Nordsjællands kyst, så du på vejen kommer forbi og igennem byer som Liseleje, Tisvilde, Gilleleje, Hornbæk og Hellebæk. Altså kan du let kombinere naturvandring og byvandring på Nordkyststien. Der er rig mulighed for at se enestående natur med dramatiske skrænter, stejle klinter, smukke sten- og sandstrande samt masser af havkig.

Forhold på ruten

Da Nordkyststien oprindeligt er en cykelrute, er meget af den såkaldte Rute 47 asfalteret og har god skiltning. Cykelruten er vel og mærke en større asfalteret vej. Nogle steder deler cykel- og vandreruten sig, så der skal du være opmærksom på, hvilken rute du følger. Cykelruten er rent terrænmæssigt den letteste. Men hvis du ønsker mindre vejvandring, større naturoplevelser og et blødere underlag at vandre på, er der dog også gode muligheder for at gå langs smalle skovstier og andre slags småstier ved overdrev på vandreruten. Begge ruter generelt godt afmærket.

Nogle steder kan du også vælge at gå helt nede i vandkanten. Vælger du at vandre nede ved vandet, kan det dog blive aktuel med lidt let klatring over store sten, så overvej, om du synes det lyder sjovt eller udmattende. Generelt skal du heller ikke underkende, hvor hårdt strandvandring kan være. Da du hurtigt synker ned i sandet, kommer du nemlig til at aktivere mange ben- og coremuskler for at komme fremad. Hvis du gerne vil vandre meget på stranden, bør du derfor planlægge at gå færre kilometer, end hvis du følger vejen markeret på officielle kort over Nordkyststien.

På Halsnæs kommunes hjemmeside kan du finde Nordkyststien kort, et fra Hundested til Gilleleje og et fra Gilleleje til Helsingør.

Overnatning langs Nordkyststien

Modsat mindre beboede og befærdede vandreruter i Danmark, er der rigtig mange lækre overnatningsmuligheder på Nordkyststien. Der er både hoteller og hyggelige B&Bs. Ved Smidstrup Strand ligger der ovenikøbet et Refugium, hvis du søger en lidt anderledes og måske spirituel overnatning.

Da du vandrer gennem mange af Nordsjællands kystbyer er der dog ikke mange telt- eller shelterpladser, da de fleste af disse ligger lidt lang fra selve ruten. I både Hundested og ved Hornbæk Plantage er der dog gode shelterpladser. Det er hyggeligt at sove i shelter, både om sommeren og vinteren

Hvis du overvejer at sove på stranden som del af din Nordkyststien-vandring, så husk at læse op på reglerne i vores indlæg om emnet. Det er en sjov oplevelse at sove under åben himmel på denne måde, så hvorfor ikke prøve det af i forbindelse med vandreture i Nordsjælland.

Oplevelser i det nordsjællandske

Nordsjællands kyst går også under kælenavnet Den danske Riviera. Vandrer du på Nordkyststien om sommeren, er der altså rigtig gode muligheder for at nyde enten nogle timer eller sågar en hel hviledag på en af de mange lækre sandstrande.

Det er også oplagt at tilbringe noget tid i enten Hundested eller Hillerød inden og efter din vandring. I Hundested anbefaler vi at besøge havnen, Spodsbjerg Fyr og polarforskerens Knud Rasmussens Hus. Mens maleriske Helsingør selvfølgelig byder på det sagnomspundne Kronborg samt hyggelige, krogede gader med masser af stemning.

I løbet af din tur kan du for eksempel besøge den smukke Hornbæk Plantage, Hornbæk kystskov, Troldeskoven, Munkeruphus, Heatherhill (et lyng-naturreservat), fiskerbyen Gilleleje eller Tegners Museum og Statuepark i Dronningmølle, hvis du har lyst til et kulturelt indspark. Syd for Dronningmølle ligger der desuden et fredet hedelandskab kaldet Rusland, hvor du med udsigt over Kattegat kan nyde en stille stund.

Værd at vide om vandring på Nordkyststien

Hvis du er blevet lun på idéen om en vandretur på Nordkyststien, har vi samlet lidt information, der er god at have nedenfor, så du kan komme i gang med at planlægge din tur allerede nu.

Hvilke muligheder har Nordkyststien for mad, vand og indkøb undervejs?

Fordi Nordkyststien går gennem mange forskellige byer, er der gode muligheder for at proviantere undervejs. Du finder alt fra store supermarkeder i Helsingør og Hedensted til mindre, lokale brugser. Der er også muligheder for at shoppe i forskellige specialbutikker, ligesom du kan tage på kaffebar, café eller restaurant i de større byer (Dronningmølle, Gilleleje, Vejby, Tisvildeleje, Liseleje), hvis du er blevet lidt træt af frysetørret mad.

Der er også gode muligheder for at få fyldt din drikkedunk op undervejs ved et af de mange offentlige toiletter. Bemærk dog at, der kun er åbent for vandet i sommerhalvåret. Nogle af toiletterne er også åbne i vinterhalvåret. Til gengæld er medarbejderne i områdets butikker og caféer vant til turister, cyklister og vandrere, så befinder du dig i en af byerne, er der god mulighed for at stikke hovedet ind et sted og spørge om du kan få eller købe en opfyldning.

Er der offentlig transport ved Nordkyststien?

Der er gode muligheder for offentlig transport ved Nordkyststien. Du kan hoppe på Kystbanen fra København til enten Helsingør eller Hundested, alt efter hvor du starter din vandring, eller på en bus fra Sjællands Odde til Hundested, hvis du kommer til Nordsjælland fra det jyske.

Undervejs kan du snuppe en tur med “bananen”, det gule lokaltog, der kører mellem Helsingør og Hundested (og Hillerød) via Gilleleje, hvis du har brug for at komme lidt hurtigere frem eller skal tilbage til der, hvor du eventuelt har parkeret din bil.

Hvornår er det bedst at vandre på Nordkyststien?

Svaret på dette afhænger meget af, hvad du gerne vil have ud af din tur. Hvis du er pjattet med mennesker og elsker at have masser af liv omkring dig, skal du vælge at vandre Nordkyststien i juli eller august. Her valfarter der nemlig folk fra både ind- og udland til Nordsjælland for at nyde sommeren på de lækre strande. En vandring i sommerhalvåret giver dig også mulighed for selv at komme en tur i bølgen den blå.

Hvis badning ikke er dig, eller hvis du synes, at det godt kan blive for meget, når der er mange mennesker, er det en god at undgå området i sommerferieperioden og i stedet vandre på Nordkyststien uden for højsæsonen. Det er skønt at vandre hele året og en frisk vintervandring langs kysten er bestemt ikke noget at kimse af.