Find ly i naturen: Overnat i shelter
Overnatning i shelter har i de senere år vundet stor popularitet blandt friluftslivsentusiaster og med god grund. De danske skove og naturområder gemmer på en masse shelters, der giver mulighed for at opleve naturen tæt på. Det er et trendy alternativ til det klassiske telt og er samtidig en primitiv og luksuriøs måde at overnatte i naturen.
Et shelter er en åben hytte med et halvtag og typisk tre lukkede sider, som giver dig perfekt mulighed for at sove ude i de fri i ly for regn og blæst. En af de største fordele ved at sove i shelter er, at du slipper for at skulle slå et telt op og tage det ned igen, når du tager videre. Desuden er shelterne ofte mere rummelige end et telt, hvilket giver en større bevægelsesfrihed.
Når du sover i shelter, kombinerer du det bedste fra begge verdener. Du får en autentisk oplevelse af at være ude i naturen, men med en højere grad af komfort og beskyttelse. Hvis du endnu ikke har prøvet det, har vi lavet en guide med tips til at overnatte i shelter, så du bliver klar til at tage på et nyt eventyr og får en fantastisk naturoplevelse.
Tips til at sove i shelter
Shelteret er blevet en populær alternativ til teltet med mulighed for at opleve friluftslivet på en komfortabel måde. Vi har samlet en række tips til, hvordan du får den bedste oplevelse, når du sover i shelter. Læs videre for at få inspiration til din næste sheltertur!
Planlæg i god tid
For at få den bedste sheltertur er det vigtigt at planlægge i god tid. Med den stigende popularitet, som sheltere oplever, er det en god ide at booke dit shelter på forhånd. Der skal dog siges, at det ikke er alle sheltere, der kan bookes. Nogle steder skal du blot dukke op og håbe på, at du kan få en plads.
Når du har fundet et shelter, skal du i gang med at pakke det rigtige udstyr og den passende beklædning. Vejret kan have stor indflydelse på din tur, så gør dig selv en tjeneste og tjek vejret, inden du tager afsted. Din pakkeliste til shelter afhænger nemlig i stor grad af vejret og årstiden. Sørg også for at medbringe mad og drikke, der nemt kan opbevares i shelteret og tilberedes i naturen.
Hold varmen
For at få en god og varm nat i shelter, så du ikke kommer til at fryse, er det vigtigt at holde dig varm og tør hele natten igennem. Sørg for at varme kroppen, inden du lyner soveposen op. Du kan for eksempel tage en lille vandretur eller lave nogle små opvarmningsøvelser, så undgår du at blive kold, når du kravler ned i soveposen. En anden ting du kan gøre for at holde varmen, er at spise et godt aftensmåltid, så du er mæt, når du går i seng.
Det kan være svært at varme kolde fødder, når du først har lagt dig til rette i soveposen. Derfor er det en god ide at tage et par løse uldstrømper på, som holder fødderne varme og tørre. Hvis det bliver køligere i løbet af natten, kan du også med fordel have en hue liggende, som du kan tage på for at varme hoved og ører. Hav også gerne langt undertøj af uld eller en sweater klar i soveposen, som du nemt kan trække over, hvis du skulle begynde at fryse.
Når du har fået styr på beklædningen, bør du vælge et godt liggeunderlag. Meget af kulden kommer fra jorden, og derfor er det vigtigt med et liggeunderlag, der isolerer mod jordkulde. Hvor godt et liggeunderlag isolerer måles med R-værdien. Jo koldere jorden er, jo højere skal R-værdien for liggeunderlaget være. Sover du i shelter om vinteren, når vejret er iskoldt, skal liggeunderlaget have en værdi på 6-10. Er vintervejret mildere, er en R-værdi på 4-5 tilstrækkelig. Hvis du er afsted om sommeren, sent på foråret eller tidligt på efteråret, vil et liggeunderlag med en værdi på 1,5-3,5 være passende. Endelig kan det være en god ide at tage et tæppe med, hvis du har brug for ekstra varme.
Med disse enkle tips kan du få en behagelig nattesøvn i shelteret hele året rundt. Husk på, at vejret kan ændre sig hurtigt, så vær altid forberedt på det værste.
Husk dit grej
Når du tager på vandretur og overnatter i et shelter, er det vigtigt at være forberedt på de forhold, du vil møde undervejs. En god forberedelse inkluderer at have det rigtige grej med sig, så du kan få en sikker og god oplevelse.
Et kogesæt er et must, hvis du vil lave sin egen mad, mens du er afsted. På den måde kan du lave varme måltider og nyde en god kop varm te eller kaffe. Overvej også at tage et vandfilter med, da du ikke altid har mulighed for at hente rent vand på ruten. Sørg derfor også for at tage nok vand med i tilfælde af, at du ikke kan tanke vand op undervejs.
En førstehjælpskasse er uundværlig, når du skal vandre i naturen og overnatte i shelter. Du kan aldrig være sikker på, hvornår uheldet er ude, så det er bedst at være forberedt. For at kunne se i mørket bør du også have en pandelampe eller lommelygte med, så du altid har en lyskilde lige ved hånden.
Tag afsted alene eller sammen med andre
At tage på shelter alene eller sammen med andre kan for nogle være en oplevelse, der både er spændende og intimiderende. Hvis du allerede er bekendt med at sove i shelter, føler du dig sikkert rutineret og erfaren, men hvis du er grøn og ikke har prøvet det før, kan du måske føle dig en smule utryg ved tanken om at skulle overnatte helt alene i naturen. Her kunne det være oplagt at slå sig sammen rutinerede shelterentusiaster, inden du tager din første solotur.
Vælger du dog alligevel at gøre det på egen hånd, kan det være en god idé at træne dig selv til at sove alene, da det kan hjælpe med at mindske frygten. Når du er alene i et shelter, er det vigtigt at kunne holde din hjerne i ro og ikke lade dig skræmme af de lyde, du hører i naturen. Det er en del af oplevelsen at lære at skelne mellem dem og ikke lade sig afskrække.
Tag dit affald med
Når du forlader shelteret, skal du altid huske at tage dit skrald med dig. Det at rydde op efter sig er afgørende for at bevare og vedligeholde naturen og bidrage til en god oplevelse for alle, der skal overnatte i shelter efterfølgende. Det handler først og fremmest om at vise hensyn til andre. Når du forlader et shelter, bør du sørge for, at det ser ud, som om ingen har været der. På denne måde sikrer du, at den næste person, der skal overnatte i shelter, får en ren og hyggelig oplevelse.
Det kan have en negativ indvirkning på dyrelivet og det omgivende miljø, hvis affald og skrald bliver efterladt. Derudover kan det også tiltrække skadedyr og andre dyr, der kan skade miljøet, eller endda true den naturlige balance i området. Derfor er det altafgørende at tage dig af dit affald og efterlade shelter i samme stand, som det var, da du ankom.
Hold jul og nytår i shelter
Hvis du har lyst til at holde en alternativ jul eller nytårsaften, så er shelteret den perfekte løsning. Det kan skabe nogle helt særlige minder, som du aldrig glemmer. For at fejre en særlig anledning i et shelter kræver det en god pakkeliste og mad og drikke, så du har alt det, du skal bruge lige ved hånden. Sørg også for at have noget varmt tøj, da temperaturen i et shelter ofte er meget lav, især om vinteren.
Fejring i shelter kræver også en smule kreativitet. Du kan eksempelvis skabe den rette stemning med lidt pynt og lys i vintermørket. Brug din fantasi og gør shelteret til en hyggelig hule, hvor du kan nyde dit eget selskab eller fejre sammen med andre og være omgivet af en smuk natur. Det er en oplevelse, du aldrig vil glemme, og som giver en følelse af indre ro og frihed. Så hvorfor ikke tage chancen og prøve noget nyt, næste gang du skal fejre?
Her kan du sove i shelter
I Danmark er der mange forskellige typer af shelters, fra simple træhytter til mere avancerede shelter med plads til op til 10 personer. De er spredt ud over hele landet, fra Kær Vestermark i Sønderjylland til Nationalpark Thy i Nordjylland. Der er også mange shelters placeret i nærheden af de danske storbyer, såsom København, Odense og Aarhus, hvor du nemt kan kombinere en storbyferie med en oplevelse i naturen.
For at finde flere oplysninger om shelters i Danmark, kan du starte med at besøge Naturstyrelsens hjemmeside. Her kan du finde en oversigt over de shelters, der er placeret i Danmark, samt deres beliggenhed og faciliteter. Du kan også finde information om regler og retningslinjer for overnatning i shelters.
Det er også muligt at finde information om shelters ved at besøge turistbureauer i de områder, hvor du ønsker at besøge et shelter. De vil ofte have brochurer og kort, der viser, hvor shelterpladserne er placeret, samt oplysninger om, hvordan du kan reservere en plads.