Anmeldelse af Esbit kogesæt med fast brændsel

Sidst opdateret:
Esbit kogesæt med fast brændsel i brug til udendørs madlavning foran et bål i mørket

Et Esbit Kogesæt med fastbrændsel er et outdoor-kogesæt eller stormkøkken, der har til formål at gøre det nemmere at lave mad i naturen. Alt du skal gøre er at sætte ild til sprittabletten, fylde karret med det vand eller mad, der skal opvarmes, og vente til det er klar. Nemt, hurtigt og simpelt.

Men hvad har stormkøkkenet fra Esbit ellers at byde på, og kan det leve op til sit formål? Det har vi besluttet os for at teste!

I denne anmeldese af Esbit kogesæt med fast brændsel kan du læse om vores oplevelse, da vi testede produktet i naturen. Læs videre og bliv klogere på fordelene og ulemperne ved dette kogesæt til camping, og om det skal blive en del af dit udvalgte kogegrej.

De kolde fakta:

  • Producent: Esbit
  • Navn: Kogesæt med fast brændsel
  • Type: Outdoor-kogesæt 
  • Optæning: Sprittabletter og spritbrænder
  • Kapacitet: 1100 ml 
  • Vægt: 390 g
  • Pakkestørrelse: L 187 x B 147 x H 72 mm
  • Testet i: Danmark i november

Kogesættet i brug

Det positive

Kompakt og letvægt

Den lille pakkestørrelse og lave vægt var helt klart et kæmpe plus, da vi skulle transportere stormkøkkenet fra A til B. Sættet kunne skilles ad og opbevares i den medfølgende pakkepose, som snildt passede i vores vandrerygsække. Det lille kogesæt var desuden supernemt at pakke ud og samle igen, når det var tid til mad eller kaffe.

Låget kan sættes fast på kanten

En smart detalje, som dette Esbit kogesæt kan tilbyde er, at låget kan sættes fast på kanten af karret. Det viste sig at være superpraktisk, da vi opvarmede vores mad og gerne lige vil tjekke til det eller røre rundt. 

Hyggeligt med det åbne kighul

Hullet ind til sprittabletten kan minde meget om en lille pejs, hvilket var hyggeligt at se på i mørket. Det lille kogesæt blev derfor hurtigt midtpunktet i lejren. 

Forskellige sprittabletter

Esbit stormkøkkenet opvarmes ved at sætte ild til en sprittablet i bunden af karret. Denne model kan bruge flere forskellige sprittabletter, både de små på 14 gram og de store på 27 gram.

Vi brugte en stor sprittablet, hvilket var mere end rigeligt til at opvarme en omgang pasta bolognese. Da maden var færdig, pustede vi ilden ud og gemte resten af spritabletten til næste gang.

Som et alternativ til sprittabletter kan du også bruge en Esbit spritbrænder, der giver mulighed for at regulere flammen, så maden ikke brænder på.

Det negative

Bunden skal ind i karret

Hvis du altid sidder ved et rent og pænt picnic-bord, så er dette punkt ikke vigtigt for dig. Men hvis du bruger stormkøkkenet i skovbunden, så betyder det rigtig meget.

Når stormkøkkenet pakkes sammen, skal komfurstativet pakkes ned i karret. Det vil sige, at den del af kogesættet, som har stået på den beskidte skovbund, skal pakkes ned i den del, hvor maden skal laves. Det kan føre til en lidt uhygeinisk situation, hvis du ikke har mulighed for rengøring. 

Andre bemærkninger

Ophældning tager tid at lære

En pudsig lille ting ved dette kogesæt er, at der er ingen hældetud. Derfor skal du bruge lidt ekstra tid på at hælde kogt vand til kaffe eller te i en kop, hvis du vil undgå at spilde.

Let tilgængeligt brændstof

Som sagt kan du både bruge sprittabletter og en spritbrænder til dette Esbit kogesæt. Hvis du løber tør på sprittabletter i løbet af din tur, er flydende sprit i en flaske nemt at få fat på. Du kan typisk finde det i supermarkeder og byggemarkeder, så du altid løber tør for optænding. 

Er Esbit kogesæt med fast brændsel værd at købe?

Alt i alt viste Esbit Kogesæt med fast brændsel sig at være et nyttigt campingudstyr til nem og hurtig opvarmning af mad og vand i naturen. Det kunne det, som et outdoor-kogesæt skal kunne, plus det havde nogle praktiske detaljer, som gjorde det ideelt til friluftslivet. Letvægt, kompakt pakkestørrelse og let transporterbar. Der er ikke meget dårligt at sige om dette kogesæt til camping. 

Inden du investerer i et Esbit Kogesæt med fast brændsel, skal du gøre op med dig selv, hvilken måde, du foretrækker at kokkere i naturen. Nogle friluftentusiaster sværger til trangia med gas, mens andre hælder til en Jetboil med gasdåse eller en multifuel brænder. Er du mere til gas, så vil du formentlig ikke blive glad for denne model. Hvis du omvendt føler dig utryg ved gas eller gerne vil prøve noget nyt, så er dette Esbit Kogesæt med fast brændsel lige sagen for dig.

Du kan bruge stormkøkkenet som vi gjorde på vandretur i skoven, men det er også ideelt til campingpladsen og meget andet. Rigtig god fornøjelse!