Vandretur med store naturoplevelser på Jyderupstien

Sidst opdateret:
Billede af en skovsti med masser af høje træer på Jyderupstien

Jyderupstien er en vandre- og cykelsti på Vestsjælland. Ruten er omkring 52 km lang og forbinder Jyderup- og Tystrup Bavelses-områderne. Den er en del af cykelruten kendt som Nationalrute 7, der i nord fortsætter til Sjællands Odde og i syd løber til Rødby. Jyderupstien byder på mange dejlige naturoplevelser og er generelt kendt for sine smukke skovområder, bølgende marker og mange søer med sprudlende dyreliv. Vandreruten kan påbegyndes i stationsbyen Svinninge eller i Kongskilde.

Rutens forhold

På Jyderupstien kan du forvente at vandre på forskellige typer underlag, dog uden en høj sværhedsgrad. Ruten består af både mark- og skovstier samt asfalterede veje med en smule trafik. Omkring 20 km af strrækninen er asfalteret. Selv denne del af ruten går dog gennem meget smukke landskaber. Ruten er egnet til barnevogne, så uanset hvor gamle børnene i dit liv er, kan du snildt tage poderne med på vandretur.

Hele stien er markeret med skilte og retningspæle, og den er således meget let af følge. På Holbæk Kommunes hjemmeside kan du finde et kort over Jyderupstien. I denne folder kan du udover et Jyderupstien-kort finde information om den omgivende natur.

I løbet af ruten kommer du gennem både stats- og privatejede skove. Mens du må færdes i statsskove døgnet rundt (på stier såvel som udenfor dem), må du kun befinde dig på stierne i private skove fra kl. 7 til solnedgang. Hvorvidt en skov er privat eller statsejet vil fremgå af skilte opsat ved indgangen til den pågældende skov.

Hvis du har en hund, er det oplagt at tage den med på din vandretur på Jyderupstien. Husk dog at holde den i snor hele tiden og læs eventuelt vores gode råd til vandring med hund, så I begge får en god tur.

Overnatning ved Jyderupstien

Der er gode muligheder for at sove i shelter eller eget telt undervejs på Jyderupstien. Du kan for eksempel overnatte ved Svinninge Teltplads, Åmosen Shelterplads, Teltplads Skellebjerg, Teltplads Vedsø Vang, Teltplads Kongskilde, Shelterplads ved Bjergsted Bakker eller Skarresø Camping.

Der er mange gode muligheder, så undersøg dem hjemmefra og tjek eventuelt, om du kan booke dig en shelterplads, så du er sikker på at have et tørt sted at sove og hvile dig. I forhold til vandrehjem og hoteller er det mere sparsomt på denne naturrute, da du ikke kommer gennem større byer.

Oplevelser i Vestsjællands grønne hjerte

Jyderupstien byder på enormt mange forskellige naturoplevelser, så hvis du er vild med flora og fauna, er den lige noget for dig. På Kongskilde Naturcenter kan børn og voksne for eksempel tage med på en naturvidenskabelig opdagelse i naturen ved Sorø og Tystrup-Bavelse søerne. Så hvis du er interesseret i at

Du kan f.eks. holde pause ved Skarresø ved Jyderup, der med sine 144 forskellige fuglearter er kendt for at have et helt fantastisk rigt fugleliv. Den er dermed bestemt også et besøg værd. Hvis du heldig, kan det endda være, at du ser en af de havørne, der yngler på øen Magleholm, der ligger i den vestlige del af søen. Hvis du vil gå en tur rundt om den store sø, skal du være opmærksom på, at turen er omkring 11 km lang.

I løbet af din tur kommer du også forbi Åmosen, der er den største lavmose i Danmark. I Naturpark Åmosen kan du lære mere, om egnens foranderlige landskaber, se spor fra den sidste istid og blive klogere på områdets første beboere.

Hvis du nord for Vedbygård tager en lille afstikker fra ruten, kan du se en af Vestsjællands eneste Middelalderborge, der også hedder Vedbygård. Du kan også vælge at holde en velfortjent pause ved Kulebjerg Overdrev. I området, der aldrig har været opdyrket, står flere meget store egetræer ligesom du også kan se mange strøsten fra den sidste istid. Vær opmærksom på at du ikke må medbringe din hund, da overdrevet bruges til kreaturgræsning.

Hvad skal du vide om Jyderupstien?

Hvis du synes en vandretur på Jyderupstien lyder som en fantastisk idé, så brug lidt til på at læse dig i de praktiske informationer, vi har samlet nedenfor. Så er vi nemlig sikre på, at du nok skal få en dejlig tur.

Hvilke muligheder har Jyderupstien for mad, vand og indkøb undervejs?

Når du vandrer på Jyderupstien er det småt med indkøbsmuligheder, fordi du befinder dig midt i naturen. Derfor er det en god idé at medbringe rigeligt mad og vand selv. Fyld din drikkedunk op og overvej, hvilken slags mad du vil medbringe. Læs mere om mad til vandreture i dette indlæg om, hvordan du pakker til længere vandreture.

Er der offentlig transport ved Jyderupstien?

Hvis du vælger at starte din vandring i Svinninge, kan du komme dertil med bus eller tog fra Nykøbing S, Sjællands Odde, Roskilde eller Holbæk, alt efter hvilken retning du kommer fra. Hvis du starter i Kongskilde, kan du komme med offentlig transport til Ringsted og Slagelse (via Sorø med bus). Det er småt med offentlig transport undervejs, men du kan finde togstationer i Jyderup og Skellebjerg (herfra kører der også bus).

Hvornår er det bedst at vandre på Jyderupstien?

Selvom du snildt kan vandre på Jyderupstien hele året, er der mest dyreliv at opleve, når det ikke er vinter. Da meget af stien strækker sig gennem skoven, er det en meget smuk rute at vandre om efteråret, hvor bladene, der stadig pryder træerne, har indtaget deres smukke brune og orange nuancer.