Gode tips og tricks til din vandretur med hund
En vandretur sammen med din pelsede ven er noget helt specielt og en fantastisk måde for både dig og din hund at få lidt motion og frisk luft på. Men inden I tager afsted på eventyr, er der nogle ting, du bør forberede dig på, hvis du vil sikre en vellykket tur. I dette blogindlæg kommer vi ind på de ting, du skal have med i overvejelserne, når du planlægger en vandretur med hund, og giver gode råd til ruteplanlægning, træning, udstyr, overnatning og meget mere.
Planlæg ruten efter din hund
Det allerførste du bør overveje er, hvilken type vandretur din hund er rustet til. Hunde er meget forskellige, og derfor er det vigtigt, at du tænker over dens race, grænser, alder og form, når du planlægger ruten. Nogle hunderacer er bedre bygget til at gå langt og navigere i ujævnt terræn end andre. Så brug din sunde fornuft, og er du i tvivl om, hvad din hund er i stand til, så kontakt din dyrlæge for en sikkerheds skyld.
Dernæst bør du vælge en vandrerute, der er hundevenlig. Undersøg ruten på forhånd, så du er sikker på, at kæledyr er tilladt i området. Det er nemlig ikke alle stier, skove og nationalparker, hvor du må tage på vandretur med hund i Danmark. Desuden er det mange steder obligatorisk at holde hunden i snor, så hvis du har planer om at lade den løbe frit, bør du undersøge reglerne for området inden din vandretur med hund.
Det samme gælder, hvis du skal på vandreferie med hund i udlandet. Her er det vigtigt at tjekke op på landets regler i god tid, så der kan komme styr på hundepas og eventuelle krav om vaccinationer, mundkurv og transport i bil.
TIP: Et populært område at tage på vandretur og vandreferie med hund i Danmark er i hundeskovene i Nordsjælland, hvor din hund må løbe uden snor. I Mols Bjerge Nationalpark er vandring med hund også tilladt, men hundesnoren er obligatorisk.
Træn op til turen
At gå tur er én ting, men vandring er noget andet. Forskellen ligger i, at en gåtur med hund kort sagt er den daglige tur for at blive luftet, mens en vandretur med hund er en længere tur, der kan vare i flere timer eller endda dage og kræver pauser undervejs.
Hvis din pelsede ven ikke er vant til at vandre, er det vigtigt, at du træner den op til det før en længere vandretur med hund. I bund og grund handler det om at gå længere og længere ture for at opbygge hundens udenholdhed. Det er både god træning for din hund og dig og vil også hjælpe jer med at undgå overbelastning og skader på den store tur.
Det kan også være en god idé at genopfriske lydighedstræningen, inden du tager på vandretur med hund. Kommandoerne “kom”, “sit” og “bliv” og at gå pænt i snor skal som minimum være på plads, men det er også godt at lære hunden “nej”-kommandoen, så du kan forhindre den i at snuse til eller spise noget, den skal holde sig fra. “Stille”-kommandoen kan også vise sig at være brugbar, så du kan stoppe den i at gø og skræmme andre dyr væk.
TIP: Husk, at vores pelsede venner ikke kan svede for at regulere deres kropstemperatur ligesom os mennesker, så medbring rigeligt med vand og også gerne godbidder på træningsturene, så hunden ikke overopheder eller går kold.
Overnatning på vandretur med hund
En længere vandretur med hund, der tager flere dage, kræver naturligvis et sted for jer begge at sove. Hvis du skal overnatte i en lejet hytte, på en campingplads eller på et vandrehjem med hund, skal du huske at undersøge, om det er tilladt at have hunden med indendørs.
Er planen at sove under åben himmel eller i et telt, er det vigtigt at have et isolerende liggeunderlag til jer begge, så der ikke kommer kulde nede fra jorden, når temperaturen falder i løbet af natten.
TIP: Hvis hunden har svært ved at finde ro om natten, kan det hjælpe at pakke den godt ind mellem soveposer, tasker og puder, som danner en lille, tryg rede, hvor den kan slappe bedre af.
Vandreudstyr til hund
For at sikre en vellykket vandretur med hund er det essentielt, at du er godt forberedt og medbringer det rette udstyr. Her er en liste med godt vandreudstyr til hund, som alle, der skal vandre med hund bør overveje at investere i:
- Vand – Husk rigeligt med vand og en skål til at hælde det op i. Du kan eventuelt opbevare vandet i en termoflaske, så det holder sig køligt, og bruge låget som drikkeskål.
- Halsbånd eller sele – Medbring et halsbånd eller hundesele, som den er vant til, så du er sikker på, det ikke begynder at skave eller gnave efter nogle timer.
- Hundesnor eller line – Nogle fortrækker både at have en kort og en lang line med, mens andre er glade for en line med elastik. Det er helt op til dig, men medbring altid en hundesnor på vandretur med hund.
- Gåbælte – Er du træt af at holde snoren i hænderne kan det løses med et gåbælte, du kan tage rundt om maven og sætte hundesnoren fast i. Det er smart, hvis du f.eks. gerne vil bruge vandrestave på din vandretur med hund.
- Snacks og hundegodbidder – Det er en rigtig god idé at medbringe snacks og godbidder til jer begge, som I kan nyde i pauserne. Det giver fornyet energi til resten af turen.
- Hundemad – Det giver sig selv, at mad til begge er essentielt, hvis I skal være afsted i flere dage.
- Hundeposer – Selv i naturen er det vigtigt at samle din hunds efterladenskaber op. Både for at undgå spredning af sygdomme, og så det ikke generer andre vandrere på stien. Hav derfor altid hundeposer ved hånden og saml op efter din hund.
- Kløv – Nogle hundejere synes, det er hyggeligt, at hunden hjælper med at bære en del af læsset. Hertil kan du bruge en kløv, som egentligt bare er en rygsæk til hunde med to tasker, der sidder på hver sin side af ryggen. Det kræver dog tid og træning at vænne din hund til at gå med kløv.
- Isolerende underlag – Hvis I sover udenfor skal din hund helst ligge på en form for isolerende underlag, så hunden ikke fryser om natten. Du kan eventuelt bruge et mindre liggeunderlag til børn.
- Tæppe, sovepose eller jakke – Om din hund har brug for et tæppe, sovepose eller jakke afhænger af temperaturen og hunderacen. Nogle hunde har underpels, som gør dem i stand til at holde varmen ved lave temperaturer, mens andre har brug for hjælp til at holde varmen.
TIP: Hav altid et ekstra tæppe med som sikkerhed, hvis hunden skulle komme til at fryse. Du kan også bruge din egen jakke, som tæppe til hunden. Et godt tip er at starte med at overnatte i telt i haven for at få en føling af, hvor meget varme din hund behøver. Så undgår du at slæbe alt for meget med i rygsækken. For tips om, hvordan du pakker til vandreture, henviser vi til dette indlæg.
Det bør du vide om vandring med hund
Med vores tips i baghovedet bliver det let at komme i gang med at vandre med hund. Først er det dog en god idé at få styr på, hvornår du kan tage vovsen med på en vandretur med hund og hvor langt I må vandre.
Hvor gammel skal en hund være for at komme med på vandretur?
Som udgangspunkt skal din hund være fuldt udvokset, så dens led er vokset ordentligt sammen, før du kan tage den med på længere gå- eller vandreture. Men det kommer også an på ting som race og stamina, hvornår din hund er klar til sin debut.
Hundehvalpe kan ikke holde til at gå ret langt og bør ikke tages med på vandreture. Som minimum skal din hund være 1 år gammel, men faktisk er nogle hunderacer først fuldvoksne, når de når 2-årsalderen. Er du i tvivl, om du bør tage på vandretur med hund endnu, kan du kontakte din dyrlæge først.
Hvor langt må en hund gå?
Ligesom med mennesker er det meget individuelt, hvor langt en hund kan vandre (og om de overhovedet kan overbevises, om hvor fedt det er!). Det er derfor vigtigt, at du mærker efter og ikke sætter for ambitiøse mål til din hund i starten.
Hvis I træner langsomt op, kan I sagtens komme til at kunne tage på en vandretur med hund på alt mellem 5 og 30 km. Øg distancen langsomt, og husk rigeligt vand og godbidder, så I begge får en god oplevelse.
TIP: Hvis du gerne vil vandre længere end din hund kan klare, kan du eventuelt transportere hunden videre i en bæretaske eller klapvogn.