Camønoen: Vandring med ø-hop i det sydsjællandske
En af de mest populære vandreruter i Danmark er uden tvivl Camønoen. Hvert år besøger utallige mennesker fra ind- og udland denne vandrerute på Møn. Camønoens navn er et ordspil på øens navn og den meget kendte spanske pilgrimsvandrerute Caminoen.
Camønoen strækker sig over 175 kilometer på øerne Møn, Bogø og Nyord og fører dig gennem enestående natur og charmerende småbyer. Vandreruten er opdelt i forskellige etaper, og kan vandres både i nord-syd og syd-nord retning. Alt efter din erfaring og tempo som vandrer kan det tage mellem 8 og 15 dage at gå hele turen.
I løbet af turen kommer du gennem skovområder, langs kyster, over marker og igennem små landsbyer. Undervejs kan du opleve en varieret natur med stejle klintvægge, smukke strande, store skove og sumpede områder. Camønoen er kendt for sit rige plante- og dyreliv, herunder sjældne fuglearter og orkidéer. Ruten er en af Danmarks længste vandrestier og giver mulighed for at opleve noget af det bedste, som det danske landskab har at byde på.
Fantastiske vandreture på Møn
På grund af Camønoens imponerende længde er den oplagt til en længere vandreferie. Hvis du ikke klar på at gå ruten i dens fulde længde, kan du dog også snildt tage en enkelt etape som en dagsvandretur. Der findes nemlig 10 etaper eller Camøno-ruter, og hver etape byder på forskellige udfordringer og oplevelser. Etaperne beskrives kort her:
- Enebæretapen (Møns Museum – Nyord): 15 km, let, velegnet til en vandretur med børn, underlaget er asfaltvej, grusveje og naturstier
- Fugleetapen (Nyord – Pension Elmehøj): 19,5 km, en del trafik på noget af strækningen (specielt om sommeren), underlaget er primært asfalt
- Klinteetapen (Pension Elmehøj – Villa Huno): 16,6 km, kuperede bakker og skiftende underlag (asfalt, grusveje og naturstier)
- Mælkevejen (Villa Huno – Klintholm Havn): 12,7 km, underlaget er skov- og natursti, markvej og asfalt
- Havetapen (Klintholm Havn – Hårbølle Havn): 38,1 km, lange strækninger i sand
- Mølleetapen (Hårbølle Havn – Bogø Mølle): 10,3 km
- Surfetapen (Bogø Mølle – Farø – Bogø Mølle): 8,7 km
- Kong Asgers etape (Bogø Mølle – Camping Mønbroen): 27,3 km
- Færgeetapen (Camping Mønbroen – Nygammelsø): 8,8 km, let, familievenlig, halvdelen af etapen er grusvej og naturstier resten asfaltvej
- Museumsetapen (Nygammelsø – Møns Museum): 10,9 km
Terrænet på Camønoen kan være udfordrende og varierer fra flade områder til stejle klintvægge og skovområder, hvilket gør dem velegnede til vandrere med forskellige niveauer af erfaring. Du vil opleve at vandre på både asfalt, strand og skov, hvorfor underlaget er varierende. På Møns sydside er der hovedsageligt strand, mens østsiden byder på meget skov. Midt inde på øen er der, hvor du vil møde flest strækninger på asfalt.
Skiltningen langs Camønoen er god, og ruten er markeret med pile og skilte, som gør det nemt at følge den. Der findes dog også flere kort og guidebøger, som kan hjælpe dig med at planlægge din rute og navigere undervejs på turen. Du kan finde et Camønoen-kort online på vandrerutens officielle hjemmeside og på turistkontorerne i området.
Køber du et fysisk Camønoen-kort, kan du se, at ruterne er inddelt i to forskellige farver, gul og orange. De orange er de letteste ruter, mens de gule er de lidt mere udfordrende. På kortet vil du også kunne se røde prikker, der markerer en hindring, der kan være svær at krydse – det kan f.eks. være, at du skal klatre henover nogle sten, eller at stedet kun kan passeres ved lavvande.
Det smukke ved Camønoen er, at du kan starte præcist, hvor du har lyst til – det er ingen rigtig eller forkert måde at vandre den på. Det er dog oplagt at starte i Stege. Her er der nemlig gode muligheder for at proviantere, købe et fysisk kort, hæve lidt kontanter og få lidt nyttigt info om Møn og vandreruten.
Alt i alt kan du forvente en enestående vandretur gennem nogle af Danmarks smukkeste og mest varierede landskaber, fyldt med kulturhistoriske seværdigheder og charmerende landsbyer. Camønoen er en af de længste og mest imponerende vandrestier i Danmark, og er helt sikkert en vandretur, du sent vil glemme.
Overnatning på Camønoen
Der er flere muligheder for overnatning langs Camønoen, og det er vigtigt at planlægge din rute, så du har et sted at sove hver nat. Her er nogle eksempler på dine overnatningsmuligheder:
- Hvis du har udstyr til og mod på at prøve at sove under åben himmel på stranden, er Møn et skønt sted at gøre det en nat. Læs flere tips til overnatning på stranden her.
- Der er også flere teltpladser langs Camønoen, hvor du kan slå dit telt op. Disse teltpladser har typisk nogle faciliteter såsom toiletter og vandhaner. Nogle eksempler på teltpladser langs ruten inkluderer Nyord Teltplads, Ulvshale Teltplads, Camping Stensby Strand, Teltplads Møn og Sanddobberne Teltplads.
- Langs vandreruten er der flere shelterpladser, hvor du kan overnatte i en åben eller halvåben shelterhytte. Disse shelterpladser har typisk ingen faciliteter, så du skal medbringe din egen sovepose samt mad og drikke. Nogle eksempler på shelterpladser langs ruten er: Byshelter Møns Museum (lukket om mandagen), Klinteskoven Shelterplads, Mandemarke Haver Shelterplads, Bogø Fyr, Fanefjord Shelter, Neble Shelterplads, Hyldevang Lejrplads, Slotshaven Shelter og Østerpol Shelterplads.
- Der findes også campingpladser langs Camønoen, hvor du kan betale for at slå dit eget telt op eller leje en hytte. Disse campingpladser tilbyder typisk nogle faciliteter såsom toiletter, brusere, køkkener og vaskemaskiner. Nogle eksempler på mønske campingpladser er: Møns Klint Camping, Stege Camping, Pomleranden Camping, Mønbroen Camping og Nyord Camping.
- Der er flere vandrehjem på Møn. Der er Fanefjord Skovpavillon Vandrehjem, Hostel Elværket, Møn Vandrehjem og Danhostel Liselund Møn, som ligger ved Møns Klint. De fleste vandrehjem har flere forskellige værelsestyper og faciliteter såsom fælleskøkken, grillplads og legeområde.
- Der er også flere Bed and Breakfast-steder og pensionater i området. Disse steder tilbyder typisk morgenmad og nogle gange også andre måltider. Nogle eksempler på Bed and Breakfast-steder langs Camønoen er Vemmetofte Kloster Bed and Breakfast og Møns Klint Bed and Breakfast.
Uanset hvilken overnatningsmulighed du vælger, er det vigtigt at reservere i god tid, især i højsæsonen. Du kan også overveje, om du vil benytte bagagetransport, så du ikke skal bære dit sovegrej og kan nøjes med en lille daypack. Der er mange forskellige firmaer, der mod betaling, tilbyder at transportere din bagage fra overnatningssted til overnatningssted. De mange muligheder gør Camønoen til et dejligt sted at vandre.
Oplevelser: Se det bedste af Møn
Der er mange ting at opleve langs Camønoen. Den nok mest berømte seværdigheder på Møn er naturligvis Møns Klint, der er en af de største naturattraktioner i Danmark. Klippeformationerne, der består af hvide kridt- og skiferaflejringer, er spektakulære, og der er flere vandreruter og udsigtspunkter langs klinten, som du kan udforske.
Ved foden af Møns Klint ligger Geocenter Møns Klint, der har en række spændende interaktive udstillinger om Møns geologi og naturhistorie. Du kan deltage i andre arrangementer på centret eller tage på en guidet tur langs klinten, hvor en af centrets medarbejdere vil gøre dig klogere på dette danske varemærke. Ved Møns Klint finder du også Møn Is, der er meget kendt for deres lækre is.
Et kuperet og skovklædt område på sydøstkysten af Møn kendt som Mademarke Bakker er bestemt et besøg værd. Her får du nemlig en vidunderligt smuk udsigt over havet. På Møns østkyst ligger også en smuk skov ved navn Ulvshale Skov. På grund af dens rige fugle- og dyreliv er det bestemt værd at afsætte tid til at besøge denne perle.
Det mest oplagte sted at holde en hviledag er i middelalderbyen Stege. Denne charmerende by har en malerisk gammel bydel med brostensbelagte gader og farverige huse, og der er flere museer, butikker og restauranter at udforske. Du kan også bruge en eftermiddag på Nyord. Denne lille ø ud for Møns sydøstkyst har en unik charme og atmosfære, hvor du kan kigge på gamle bindingsværkshuse, kirken, havnen og de smukke omgivelser.
Du kan også vælge at medbringe eller leje en cykel og opleve noget af Camønoen på cykel. Dette kan være en god måde at få et afbræk fra din vandring på, hvis du ikke har lyst til at holde en decideret hviledag, men er blevet lidt træt af at gå.
Godt at vide inden vandreture på Camønoen
Hvis en tur til Møn med vandreferie på Camønoen lyder lige som noget for dig, så kast et blik på vores svar nedenfor, hvor vi har besvaret nogle væsentlige spørgsmål om vandring på Camønoen.
Hvilke muligheder har Camønoen for mad, vand og indkøb undervejs?
Da der bor omkring 10.000 mennesker på Møn, er der selvfølgelig gode muligheder for at handle ind og købe vand tæt på Camønoen. Du kan f.eks. handle ind i Dagli’Brugser i Borre, Bogø og Askeby, ved Min Købmand i Klintholm eller i et af de mange supermarkeder i Stege. Derudover findes der flere boder og gårdbutikker langs Camønoen, hvor du i højsæsonen kan købe friske grøntsager, frugt, honning og andre lokale produkter. Du kan naturligvis også gå på café, restaurant eller kro flere steder nær Camønoen. Langs vandreruten kan du finde vandposter, hvor du kan fylde din drikkedunk. Hvis du gerne vil drikke vand, du finder i naturen, anbefaler vi, at du medbringer rensetabletter eller vandfiltre til at rense vandet.
Koster det noget at vandre på Camønoen?
Selvom du ikke skal betale for at vandre på Camønoen, er der en række udgifter forbundet med at vandre ruten. Først og fremmest skal du sørge for at have det rigtige udstyr, herunder vandrestøvler, tøj og en god vandrerygsæk til at bære dine ting. Derudover skal du have mad og drikke. Hvis du ikke ønsker at bære alt dette udstyr og forsyninger, kan du overveje at benytte bagagetransport, der dog også koster penge. Der kan også være omkostninger forbundet med overnatning, da du sandsynligvis skal bo på en campingplads eller et vandrehjem langs ruten.
Det er en god idé at medbringe kontanter eller have MobilePay-appen på din mobiltelefon. Du kan nemlig godt opleve at nogle overnatningssteder eller lokale gårdbutikker ikke tager imod dankort.
Er der offentlig transport ved Camønoen?
Ja, der er offentlig transport tilgængelig langs Camønoen. Busserne på Møn og Sydsjælland drives af selskabet Movia, og der er flere busruter langs Camønoen. Du kan bruge rejseplanen.dk eller Movias hjemmeside til at finde de nøjagtige ruter og afgangstider. Det er værd at bemærke, at der kan være begrænsede afgange i visse perioder, og det er vigtigt at tjekke tidsplanerne på forhånd. Der er busforbindelse til Stege fra Vordingborg. Du kan f.eks. komme til Vordingborg med tog fra København via Næstved.
Hvornår er det bedst at vandre på Camønoen?
Det bedste tidspunkt at vandre på Camønoen afhænger af dine personlige præferencer og det primære formål med din vandretur. Da det er muligt at vandre på Camønoen hele året, har vi samlet nogle forslag til, hvad du kan overveje, inden du beslutter dig:
- Turisttrængsel: Højsæsonen på Møn er typisk i sommermånederne (juli-august), hvor der er mange turister (både danske og udenlandske) på øen og på Camønoen. Hvis du gerne vil undgå turisttrængsel og have mere ro og fred på din vandretur, kan det derfor være bedre at vælge en anden tid på året.
- Vejret og naturen: Vejret på Møn kan være uforudsigeligt året rundt, men som regel er det bedst at vandre på Camønoen i forårsmånederne (april-maj) eller efterårsmånederne (september-oktober), hvor temperaturerne er milde, og der samtidigt er færre turister. Om efteråret kan du desuden opleve de smukke efterårsfarver i naturen.
- Fugleliv: Hvis du vil opleve det rige fugleliv på Møn, er det bedst at vandre på Camønoen om foråret eller tidligt på sommeren (maj-juni), hvor mange fuglearter yngler og er mest aktive.
Hvis du planlægger en forårs, efterårs- eller vintertur på Camønoen, skal du huske at tjekke overnatningsmuligheder og butiksåbningstider grundigt, inden du tager afsted. Nogle steder kan nemlig være lukkede udenfor højsæsonen.
Hvordan bliver man klar til Camønoen?
Den bedste måde at blive klar til Camønoen på er ved at planlægge din tur hjemmefra og træne op fysisk. Find først ud af, hvor mange dage du vil vandre på Camønoen. Gå herefter i gang med at planlægge din rute ved hjælpe af enten online eller fysiske kort over Camønoen. Overvej i denne forbindelse, hvor du vil overnatte, så du har styr på dette og kan finde ud af, om det er nødvendigt at booke i forvejen. Undersøg dine muligheder for at købe ind undervejs, og gå ellers i gang med at få styr på din oppakning og udstyr. Du kan finde hjælp til at pakke og træne op i vores ultimative pakkeliste til vandring og guide til at komme godt i gang med at vandre.