Luftige, lækre pandekagekugler over bål

Sidst opdateret:
Pandekagekugler tilbederes i en æbleskivepande af støbejern i et bål

Pandekagekugler over bål er en ganske ny og lækker bålret, som kræver meget lidt arbejde. Du skal faktisk bare starte et bål og pleje det indtil det er varmt nok til at lave mad på. Men så er det hårde arbejde også af vejen.

Madlavning over bål, og i naturen generelt, skal gerne være let, hurtigt og  –  vigtigst af alt  –  hyggeligt. Det sidste kommer selvfølgelig helt naturligt, fordi bål er lig med hygge, men resten kræver, at du bruger opskrifter, som ikke kræver alle mulige ingredienser eller redskaber, der skal slæbes med.

Denne opskrift på pandekagekugler over bål smager helt fantastisk og er nem og hurtig at lave. Retten kombinerer det bedste fra pandekager og æbleskiver, da den består af pandekagedej, men tilberedes i en varm støbejernspande, der er velegnet til æbleskiver, så de får den runde kugleform.

Mangler du en god støbejernspande til bål kan du finde det her.

Opskrift på pandekagekugler over bål

I denne opskrift på pandekagekugler over bål har vi valgt at gøre det så hurtigt og nemt som muligt ved at bruge en færdig pandekagedej, der kun kræver en sjat vand. Hvis du ønsker at lægge ekstra kærlighed i dejen, kan du altid bruge din egen pandekagedejsopskrift.

Opskriften giver mellem 10 og 12 pandekagekugler.

Ingredienser:

 • 1 bøtte pandekagedejsblanding
 • En sjat vand (ca. 3 dl)
 • Din yndlingsdyppelse, for eksempel marmelade eller chokoladesmørelse 
 • Smør til stegning

Redskaber:

 • 1 bål
 • 1 æbleskivepande til bål
 • 1 lille kødnål eller lignende til at vende dem 
 • Bålhandsker (panden bliver virkelig varm)

Sådan gør du:

 1. Start et bål, og vent til flammerne bliver til gløder. 
 2. Når bålet er klar, kan du placere æbleskivepanden over ilden og lade den varme op. Sørg for, at panden står lige og gerne på en rist. 
 3. Hæld en sjat vand i pandekagedejsblandingen, og ryst godt til der ikke er flere klumper tilbage. Hæld mere vand i, hvis dejen er for tyk.
 4. Kom en god klat smør i hvert hul på æbleskivepanden, og lad det smelte.
 5. Bagefter hælder du pandekagedej til kanten i hvert hul på panden. Pandekagekuglerne skal ikke have for hård varme. Hvis de får det, bliver de brændte uden at være bagte indeni.
 6. Efter nogle minutter vil ydersiden være afbagt. Kør nu din kødnål rundt i kanten af hvert hul for at løsne pandekagekuglerne fra panden. 
 7. Når pandekagekuglerne er helt bagt rundt i kanten, tager du fat i kanten med din kødnål og vipper dem 90 grader rundt, så den åbne del peger op i luften.  
 8. Fyld den åbne del, eller “hullet”, af pandekagekuglerne op med mere dej, og lad dem bage et par minutter mere, før du vender dem helt rundt igen.
 9. Når de er afbagte hele vejen rundt, er de færdige. 
 10. Tag dem af panden og servér dem med din yndlingsdyppelse. 

Runde eller ej – vi elsker pandekagekugler

Hvis dine pandekagekugler ikke bliver helt perfekt runde, så pyt med det! Madlavning over bål skal være afslappende, og det kræver, at du lader perfektionismen blive derhjemme. Pandekagekugler smager ligeså godt, når de er runde, som når de er lidt kantede. Desuden er vi overbeviste om, at det rustikke udtryk giver noget ekstra til friluftshyggen.

Er du blevet vild med at lave mad i naturen, kan du slå dig løs og prøve flere af vores outdoor-opskrifter. Her finder du blandt andet opskrifter på båltapas, bagte æbler, snobrød med chokolade og meget mere – alt sammen velegnet til at blive tilberedt over et bål i det fri.