Værd at vide om træfældning med økse

Sidst opdateret:
Økse der kløver træ

Har du en barnedrøm om at prøve kræfter med træfældning med økse? Måske er det ikke så meget en drøm som et behov, der er opstået, fordi du mangler brænde til bål eller pejs, skal have ryddet baghaven for gamle træer eller gerne vil påbegynde et såkaldt bushcraft-projekt med at bygge et shelter af træ og andre naturmaterialer. Uanset hvorfor du gerne vil vide mere om træfældning, er du kommet til det rette sted. I dette indlæg har vi nemlig samlet en masse nyttig viden om træfældning, der er god at have, inden du går i gang.

Regler for træfældning og træsankning i Danmark

Hvis du er på tur i den danske natur, kan det være lokkede at fælde et lille træ og på den måde skaffe skovbrænde til dit bål. Men skovtræer må kun fældes efter aftale med skovens personale. Denne type træfældning kaldes selvsskovning og koster penge. Al anden træfældning i de offentligt ejede danske skove betragtes som ulovlig træfældning. Du må altså derfor ikke bare gå i gang med at skove selv i en statsskov.

I statsskove må du gerne samle gratis brænde i skoven, vel og mærke småt brænde som kviste og grene. Hvis du vil samle løst træ, der ligger i skovbunden, kræver det et sankekort. Har du et sankekort, må du samle en aftalt mængde sankebrænde og kvas et bestemt sted i skoven. Væltede træer betragtes normalt ikke som sankebrænde, da det sammen med nedfaldne blade bidrager til skovens biodiversitet. Husk derfor dette, hvis du skal sanke træ.

Både sankekort og ret til selvskovning kan købes i Naturstyrelsens Brændebutik, hvor du også kan købe skovbrænde, som andre har fældet. På siden kan du også se priser og skrive dig op til deres nyhedsbrev, så du altid er opmærksom på, hvornår du har mulighed for at skove eller sanke brænde i dit lokalområde.

Hjemme i din egen have har du ret frit spil til at fælde træer. Der kan dog findes visse begrænsninger i din grund- eller ejerforening, hvis der for eksempel står et fredet træ på din grund, som er gjort bevaringsværdigt. Du må nemlig ikke fælde et fredet træ.

Hvilken økse skal du bruge?

Der findes mange forskellige slags økser, så det er selvfølgelig vigtigt, at du vælger den rigtige til formålet. Når det gælder træfældning, er det bedst at bruge en skovøkse/fældeøkse med en god slagkraft, mens en flækøkse/kløveøkses kileformede hoved gør den ideel til at bearbejde fældet træ til bålet. Har du kun en skovøkse, kan du dog også bruge denne til lettere brændehugning.

Selvom du selvfølgelig kan give dig i kast med træfældning med en håndøkse, jagtøkse eller outdoor-økse, vil det tage en del længere tid og kræve mange flere hug, da disse øksetyper er noget mindre og dermed er bedre til lettere skovarbejde samt til at hugge mindre brænde.

Du kan få økser med mange forskellige skaftlængder. Da du skal holde faste i selve grebet og ikke oppe ad skaftet, kan du hurtigt mærke, om du har fået fat i den rigtige økse. Hvis du føler et behov for at tage fat længere oppe, er øksen nemlig for stor til dig. I tilfælde af dette skal du i stedet bruge en økse med et kortere skaft.

Tips til at komme godt i gang med træfældning med økse

Det er hårdt fysisk arbejde er fælde træer med økse, så hvis du ikke er vant til denne aktivitet, er det en god idé at holde pauser og sørge for at få nok at spise og drikke. Træfældning kræver nemlig energi og stærke arme- og coremuskler. Da man skal svinge øksen præcist, kræver det også præcision og koncentration. Det handler om at stå godt fast, så du har en god balance og dermed kan finde en god rytme.

Et par gode arbejds- eller outdoor-sko med et godt greb hjælper dig med at stå fast og finde et godt balancepunkt. Det kan også være værd at investere i et par gode arbejdshandsker med non-slip. Med arbejdshandsker får du nemlig et godt, fikseret greb om økseskaftet. Samtidigt beskytter du også dine hænder. Du kan nemlig godt få temmelig ømme hænder af træfældning. Med lidt træfældningsudstyr, der også kan bruge til mange andre aktiviteter i natur og have, kommer du altså langt.

Hav styr på sikkerheden og teknikken

Når du håndterer skarpt udstyr som en økse, er det selvfølgelig vigtigt at have styr på sikkerheden og teknikken, så du passer bedst muligt på dig selv og andre. Men hvordan fælder man et træ med økse sikkert? For at besvare dette har vi samlet en række gode råd til dig her:

  • Inden du går i gang, skal du tjekke, om øksehovedet sidder, som det skal. Brug den ene hånd til at holde fast i skaftet, mens du med den anden tager fat i selve øksehovedet. Hvis det kan rokke frem og tilbage, må du ikke bruge din økse, før den er blevet fikset.
  • Tjek ved samme lejlighed om øksen er skarp og æggen fri for hakker. Hvis din økse er blevet sløv, skal du slibe den, inden du går i gang med din træfældning. En sløv økse kan nemlig lettere glide af på træet og være til fare for dig.
  • Brug ikke din økse til træfældning, hvis du skal hugge noget, der er tykkere end dit lår. Her er det bedre at bruge en almindelig sav eller en håndsav til træfældning.
  • Huske at holde god afstand til andre, mens du fælder træer, minimum tre armlængder.
  • Hvis du skal hugge brænde, er det vigtigt, at den huggeblok, du bruger, er solid og står fast plantet, så der ikke er fare for, at den vælter. Stil dig med spredte ben og tilpas afstanden mellem øksen og træet, du vil kløve, så din strakte arm rammer midt på det.
  • Husk altid at kigge på træet og ikke din økse, når du hugger.

Sikkerhedsudstyr til træfældning omfatter blandt andet sikkerhedssko og -støvler, sikkerhedshjelme med visir, skæreoveralls, sikkerhedsbukser og benskinner. Hvad du har behov for, er helt op til dig, men husk at følge de råd, vi har nævnt ovenfor, så du kommer godt i mål med din træfældning med økse.

Pas godt på din økse

Med lidt velvalgt tilbehør til økser er det let at passe på værktøjet, så den kan komme dig til gavn længe. I den forbindelse har vi et par gode tips til dig:

  • Opbevar den altid i et etui/økseholder/økseskede/ægbeskytter, når du ikke bruger den. Så passer du nemlig både på dig selv og øksen, hvis æg beskyttes mod rust.
  • Husk altid at aftørre og rengøre den efter brug, så den holder sig skarp og rustfri. Brug for eksempel anti-rust olie til æggen og linolie/olivenolie til skaftet. Hvis der er kommet en masse harpiks på i forbindelse med træfældning, kan du bruge almindeligt husholdningssprit til at fjerne det.
  • Brug en slibesten til at slibe den, når den er blevet sløv.
  • Udskift skaftet, når det er blevet slidt, så du kan få glæde af den i mange år endnu.

Hvis du passer godt på din økse, kan du altså bruge den til træfældning og -kløvning i mange år.