Håndøkser

Sortér efter
Mærke
Farve
Størrelse

Lækre håndøkser til outdoor-livet

En praktisk håndøkse, der ligger godt i din hånd, er en ven for livet. Med en god og solid økse kan du klare alle de opgaver et aktivt friluftsliv i skoven eller i felten smider efter dig. Og du kan naturligvis også bruge den derhjemme, hvis du skal fælde mindre træer eller lave en mindre portion optændingsbrænde til et hyggeligt bål.
Går du på jagt, er øksen ligeledes et godt redskab at have med, så du kan lave brænde til et hyggeligt og varmende bål eller flå dyrekroppe, der kræver lidt mere end en jagtkniv.

Hos Friluft.dk har vi et nøje udvalgt sortiment af håndøkser af høj kvalitet fra anerkendte mærker som Hultafors, hvor der er lagt vægt på kvalitet, lang levetid og gode materialer.
Hos os finder du håndsmedede håndøkser i stål i forskellige størrelser fra den lille og kompakte håndøkse til den lidt længere vildmarksøkse. De er designet specielt til at have med på trekking og ture i skov og langs strand.

Hvad er en håndøkse?

En håndøkse kan betjenes med én hånd. Øksens form gør, at du har perfekt balance, når du arbejder med dem – og det stærke og skarpe blad sikrer dig præcision med hvert hug.

Når du skal vælge økse, skal du først og fremmest gøre dig klart, hvad du skal bruge øksen til. Skal du primært bruge øksen til at lave pejsebrænde med, anbefaler vi, at du investerer i en flækøkse/kløveøkse i stedet. Men vil du have en god allround-økse, du kan bruge til lidt af det hele i haven og på tur, så er det en håndøkse, du skal have fat i.

Med på tur og i lejr

Skal øksen kunne bruges på tur, vil en lille håndøkse til en mellem håndøkse eller en outdoor-økse være at foretrække, da de vejer mindst. Håndøkserne er desuden gode universaløkser, der kan bruges til det meste.

Håndøkserne varierer i vægt og i længde på skaftet. Du kan regne med, at jo tungere og længere en håndøkse eller vildmarksøkse er, jo større kraft kan den slå med.

Æggen skal gerne holdes i en vinkel på 30 grader eller mindre.

Til træarbejde og formgivning

Snedkerøkser og bila bruges til at formgive træ med. Hvis du vil eksperimentere med primitiv træformning, er disse økser det ultimative værktøj, der kan forvandle en rund granrafte til en bordplade, en stol eller noget helt tredje.

Æggen slibes skarp i en vinkel på 30 grader eller mindre.

Find den håndøkse, der passer til dig

Udover at tænke over, hvilke opgaver du skal bruge øksen til, skal du også vælge en økse med en tilpas størrelse og vægt, så den passer til dig.

En god håndøkse skal være:

  • Overskuelig at bruge og håndtere.

  • God i forhold til din højde og styrke. En for stor økse kan være svær at bruge, hvis du ikke er den højeste eller ikke har den største styrke i armene.

  • Tilpasset opgaven. Skal du arbejde med øksen i mange timer under forberedelse af camp, feltkøkken eller soveplads, vil en mindre håndøkse ofte være det bedste valg. Med en let økse undgår du at udtrætte dig selv for hurtigt.

Økser designet til trekking og vildmarksture

Skal du have en økse som en del af din outdoor-oppakning, anbefaler vi, at du går efter en lille håndøkse med et kort skaft eller evt. en økse i mellemstørrelsen. Da du typisk vil bære al din oppakning i en rygsæk, skal du hele tiden tænke på at minimere vægten og mængden af dit udstyr. Her må du opveje fordele og ulemper i forhold til funktionalitet og vægt.

Vægtmæssigt ligger de små og mellemstore økser mellem 500 gram og 1 kg, så de nemt kan være i rygsækken eller spændes fast til dit bælte, mens du er på farten.

Vælg de mindste og letteste, hvis du kun skal bruge en håndøkse til mindre opgaver. Vælg en mellemøkse, hvis du også skal kunne bygge lejr og ønsker at have en allround-økse ved hånden, der kan klare de fleste opgaver.

Tips til rengøring og vedligeholdelse

Hvis du vil passe bedst muligt på din nye håndøkse, bør du efterse øksen efter hver tur, og:

  • Gøre øksen grundigt ren.

  • Smøre øksehovedet med anti-rust olie efter rengøring.

  • Give træskaftet olie med jævne mellemrum.

  • Sørge for at bevare æggens vinkler ved slibning (se nedenfor).

  • Sætte beskyttelseshylstret over øksens æg efter endt brug.

Korrekt slibning af håndøkser

Du skal naturligvis sørge for, at din håndøkse altid er skarp. Er der kommet store indhak i æggen, kan det være nødvendigt at slibe den op på en slibemaskine. Her skal du være opmærksom på, at metallet ikke må blive for varmt under slibningen. Når det først begynder at antage en blålig farve, er skaden sket, og stålet vil have mistet sin styrke på grund af varmen.

Ofte er en god grundslibning med en grov slibesten dog nok til at holde din økse skarp og klar til brug. Du kan bruge slibestenen tør eller våd. Sørg for at bibeholde æggens buede form og gå langsomt og omhyggeligt til værks. Du kan også slibe med en fil.

Afslut slibningen med en finere slibesten eller en fin fil og giv øksehovedet en omgang olie, så det åbne metal er beskyttet.

Flere af vores håndøkser har en tydelig hærdezone. Indenfor denne zone kan øksen slibes med uændret styrke i æggen, og du kan nemt se, hvor du skal slibe.

Opgrader dit grej med en lækker håndøkse

Hos Friluft.dk sælger vi håndøkser, hvor der er lagt vægt på funktionalitet, kvalitet og præcision, så du er sikker på at få et stykke værktøj, der er nemt at bruge, og som du kan stole på.

Vores økser er ergonomisk udformede for optimal komfort under brug og lavet i slidstærke materialer, så de holder i lang tid. En god håndøkse kan som nævnt nemt gå hen at blive din bedste ven i outdoor-livet, og venner skal man kunne have i lang tid – helst hele livet.

Du finder også tilbehør som slibesten og løse beskyttelseskapper i vores sortiment.